Konsumi i kosit mbron mëlçinë

Sa më shumë të rritet konsumi i kosit (u mat nga më pak se një në më shumë se 4 kavanoza në javë), aq më shumë zvogëlohet yndyra në mëlçi.




0 0

Konsumi i kosit rregullisht ndihmon në parandalimin e sëmundjeve të mëlçisë, të tilla si mëlçia yndyrore. Zbulimi është rezultat i një studimi të kryer nga Assolatte.

Një sëmundje e rrezikshme

Hulumtimi, në veçanti, zbulon që sa më shumë të rritet konsumi i kosit (u mat nga më pak se një në më shumë se 4 kavanoza në javë), aq më shumë zvogëlohet yndyra në mëlçi.

Alkooli, i cili shkakton një akumulim të yndyrës në mëlçi, nga e cila vuan një e katërta e popullsisë botërore, përfshirë fëmijët. Një rezultat që mbetet i njëjtë pavarësisht nëse konsumoni kos me yndyrë ose të skremuar. Studimi është i rëndësishëm si për shkak se është i pari që demonstron efektet e dobishme të konsumit të kosit në mëlçi dhe sepse është seksion kryq, pasi ka kryqëzuar të dhënat për konsumin e kosit të 24,389 burrave dhe grave të rritur me ato që lidhen me stilin e jetës, deri te parametrat antropometrikë dhe vlerat kryesore metabolike.

Karakteristikat anti-inflamatore dhe antioksiduese

Sipas studiuesve, efekti parandalues i kosit në yndyrën e mëlçisë është për shkak të pasurisë në bakteret e acidit laktik dhe kalciumit. Në fakt, bakteret kryejnë një veprim anti-inflamator, antioksidues dhe rregullojnë aktivitetin e sistemit imunitar, ndërsa kalciumi ndihmon në stimulimin e oksidimit të yndyrës në çdo pjesë të trupit, përfshirë edhe mëlçinë. Këtij efekti të drejtpërdrejtë të kalciumit i shtohet ai që përcaktohet nga kombinimi i kalciumit dhe vitaminës D, të cilat, sipas disa studimeve, punojnë në sinergji dhe janë të përfshirë direkt në parandalimin e mëlçisë yndyrore.

Dy lloje

Sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike përfshin dy patologji të ndryshme. E para është steatoza hepatike jo-alkoolike (NAFLD), që është “mëlçia yndyrore” e palidhur me abuzimin me alkoolin. Më pak e zakonshme është patologjia e dytë, steatohepatiti jo-alkoolik (NASH).

Steatoza hepatike nuk tregon simptoma të dukshme por vepron si një vrasës i heshtur, duke rritur rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit të mëlçisë.

Lexo edhe: Konsumi i kosit parandalon këtë lloj kanceri



Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Probiotikët luftojnë edhe pagjumësinë, mënyrat...

Një studim i ri sugjeron që disa lloje të probiotikëve veprojnë pozitivisht në tru dhe shkaktojnë gjumë të mirë. Çelësi i ri kundër pagjumësisë është psikobiotika. Lista, e shtuar tashmë,...

Nëse gatuani me këto lloj...

Por duket se shumë prej nesh bëjmë një gabim të madh kur gatuajmë. Kjo pasi përdorim edhe lugë, lopatëza apo enë të tjera plastike. Mirëpo sipas shkencëtarëve kimikatet plastike që...

4 Gjërat që i ndodhin...

Në një studim, Shoqata Amerikane e Zemrës zbuloi se konsumimi i pakët i arrorëve rrit shanset për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Ndër arrorët, bajamet janë të preferuarat jo vetëm për...

Largoni depresionin dhe ankthin në...

Studiuesit vëzhguan studentë të universitetit në depresion, dhe vaktet e tyre të të përditshme ishin kryesisht nga ushqime të përpunuara, sheqerna dhe yndyra të ngopura. Ata zbuluan se duke u...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X