X

Kryesore

Infertiliteti mashkullor, mund të jetë faji i një gjeni

 

Një hulumtim i fundit lidhur me infertilitetin mashkullor, identifikoi rëndësinë e një gjeni të veçantë në rregullimin e prodhimit të spermës plotësisht funksionale.

Për herë të parë, shkencëtarët kuptojnë rolin e gjenit RBMXL2, i cili është i ngjashëm me një gjen të mundshëm të infertilitetit që gjendet në kromozomin Y te meshkujt. Gjeni duket të jetë vendimtar për prodhimin e spermës dhe hedh dritë për burrat që luftojnë me inferitlitetin.

Studimi ndërkombëtar 10-vjeçar përfshiu ekspertë nga SHBA, Edinburg dhe Evropa, dhe gjeti fshirjen e gjenit RBMXL2 nga kromozomi 11 që bllokon prodhimin e spermës.

Meioza, procesi i bërjes së spermës dhe vezëve, është një pikë e nxehtë për shprehjen e gjeneve dhe zhvillimin e spermës, që përfshin kopjimin e shtrirjeve të gjata të ADN-së në ARN. Pa gjenin RBMXL2, gjenet e tjera nuk shprehen siç duhet, duke çuar në gabime që eventualisht bllokojnë prodhimin e spermës.

Kur shkencëtarët hiqnin gjenin RBMXL2 nga minjtë, u parandalua prodhimi i spermës. Blloku ndodhi ndërkohë që qelizat ndaheshin në testet për të bërë spermatozoide. Studiuesit besojnë se ajo që ata vëzhguan tek minjtë mund të ndodhë edhe për njerëzit që përpiqen të konceptojnë.

Më së shpeshti supozojmë se çdo luftë pjellorie është për shkak të ndërlikimeve që lidhen me femrat. Por në të vërtetë ka shumë fakte të habitshëm për infertilitetin mashkullor që shumë nuk i dinë.

Lexo edhe: A ndikon domatja ne pjellorine e burrave?

Comments

comments

Me shume ne: Infertiliteti, Nje guide e pergjithshme
perfitimet nga limoni
6 vetitë ushqyese të limonit

Limoni njihet kryesisht si një frut me përmbajte të lartë të vitaminës C, por përveç kësaj ka edhe disa vlera...

Close