X

Kryesore

Fëmijët që lindin para kohe, sa mundësi kanë realisht për të mbijetuar

Prematuriteti ose lindja e parakohshme është një nga shkaqet më të mëdha për vdekshmërinë e foshnjave të sapolindura: mbijetesa është sigurisht e mundur, por nuk duhet të merret si e mirëqenë. Disa fëmijë që lindin para kohe nuk ia dalin të mbijetojnë, kjo për shkak të problemeve që lidhen me papjekurinë e organeve ose me rrezikun e lartë të infeksioneve.

Sipas prof. Fabio Mosca, president i Shoqërisë Italiane të Neonatologjisë lindja e parakohshme është një problem serioz dhe ndonëse fëmijët e lindur kështu kanë shanse të mbijetojnë, jeta e tyre rrezikohet çdo minuta.

Midis 30 dhjetorit dhe 5 janarit në spitalin e Brescias humbën jetën tre të porsalindur pavarësisht kujdesit intensiv që treguan mjekët.

Prematuriteti si përkufizim i përgjithshëm i referohet çdo fëmije të lindur para se të mbushë 37 javë të shtatzënisë, por është normalisht e qartë se një fëmijë i lindur 36 javësh është në kushte shumë të ndryshme nga një i lindur 27-28 javësh dhe që ka peshë më pak se 1000 apo 1500 gram.

“Funksionet jetësore të këtyre fëmijëve nuk janë të gatshme” – specifikon neonatologun – “aq shumë sa jemi të detyruar t’i mbajmë ato gjallë artificialisht, përndryshe nuk do të mbijetonin. Në vitet shtatëdhjetë, më shumë se 60% e fëmijëve që lindnin me peshë më pak se 1.5 kg vdiqën, ndërsa sot më shumë se 85% mbijetojnë “. Është një përqindje shumë e lartë, por kjo nuk do të thotë se edhe sot s’ka fëmijë që s’mund t’ia dalin. Itali, për shembull, ka dy / tre fëmijë në ditë të lindur para kohe, të cilët nuk arrijnë të mbijetojnë.”

Komplikimet e  mundshme për foshnjat e parakohshme janë kryesisht vështirësi në frymëmarrje, infeksionet ose  komplikimet e zorrëve.

Vështirësi në frymëmarrje. Foshnjat e parakohshme kanë mushkëri të paformuara mirë, si në mënyrë strukturore ashtu edhe në funksionin e tyre, sepse ato nuk kanë surfaktant, një molekulë që mbulon alveolet pulmonare, thelbësore për zgjerimin e tyre. Kjo do të thotë që foshnjat nuk mund të kryejnë shkëmbimin e oksigjenit dhe dioksidit të karbonit e për këtë arsye atyre u vihen respiratorë artificial, përndryshe fëmijët nuk do të mbijetonin.

Infeksionet. Ashtu si mushkëritë, sistemi imunitar i foshnjave të parakohshme është veçanërisht i paformuar, gjë që i bën ata të ndjeshëm ndaj sulmeve nga viruset dhe bakteret, duke përfshirë mikroorganizmat që konsiderohen të padëmshme për të rriturit.

Për të mos përmendur që vetëm për të mbijetuar fëmija i parakohshëm ka nevojë për procedura invazive (kateteri, ventilim mekanik, drenazhim), të cilat janë një faktor rreziku i mëtejshëm dhe i pashmangshëm për infeksionet.

Lexoni edhe: A mund te parashikohet lindja e parakohshme?

Comments

comments

Loading...
Me shume ne: NJE GUIDE E PERGJITHSHME, Shtatzania
ushqyerja me gji
“Këshillat më të mira që kam marrë ndonjëherë rreth ushqyerjes me gji”

Gjatë kohës së shtatzënisë ju mund të shikoni ilustrimet nga librat e ndryshme, mund të shihni video në Youtube apo...

Close