Konsumi i rregullt i çajit, të paktën një filxhan në ditë, ndihmon në mbrojtjen e zemrës dhe parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare.
Një grup hulumtuesish nga Universiteti Shtetëror i Pensilvanisë në një studim të botuar në “Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës” e mbështet këtë tezë.
Sipas autorëve, çaji ngadalësoiuljen fiziologjike të kolesterolit “të mirë” (HDL), lidhur me plakjen, duke mbrojtur zemrën dhe ndërkohë duke zvogëluar rrezikun kardiovaskular me 8%.
Hulumtime me mbi 80,000 njerëz
Analiza që është bërë tek njëgrupi madh njerëzish, ka treguar se lidhja mes konsumit të sasive të mëdha të çajit dhe rënies të ulët të kolesterolit HDL është më e theksuar te meshkujt dhe tek njerëzit që kishin në përgjithësi rrezikun më të lartë për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës, të tilla si përdorimi i duhanit, një indeks më të lartë të masës trupore dhe nivele të ulëta të aktivitetit fizik.
Çfarë lloj çaji?
Eksperimenti tregoi se çaji jeshil ka një efekt pak më të fortë se sa çaji i zi, edhe pse të dy janë të pasur në polyphenols dhe catechins, dy elementët antiinflamatorë dhe antioksidantë.
A e dini këtë?
Çaji jeshil është gjithashtu i mirë për linjat trupore, pasi favorizon eliminimin e lëngjeve të tepërta, duke zvogëluar mbajtjen e ujit.
Lexo edhe: Cajrat bimore luftojne ankthin dhe stresin
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu