Farat chia nga trend, janë bërë një domosdoshmëri dhe ato mund t’i gjeni kudo në supermarkete.
Farat chia janë të pasura me lëndë ushqyese
Përveç sigurimit të yndyrës së shëndetshme, proteinave bimore dhe fibrave, një tas me fara chia siguron pothuajse 20% të nevojave ditore për kalcium. Një lëndë ushqyese thelbësore për kockat e shëndetshme, kalciumi është i nevojshëm për funksionimin e duhur të muskujve, enëve të gjakut, nervave, enzimave dhe hormoneve. Kalciumi luan një rol në koagulimin e gjakut, presionin e gjakut dhe ruan ritmin normal të zemrës dhe funksionimin e trurit.
Por ato sigurojnë edhe rreth një të tretën e nevojave ditore për mineralet magnez, mangan dhe fosfor. Magnezi ndihmon në përmirësimin e humorit dhe gjumit, ndërsa mangani luan një rol në prodhimin e kolagjenit dhe përmirëson shëndetin e lëkurës dhe kockave. Fosfori ndihmon në krijimin e strukturave qelizore dhe punon me kalciumin për të mbajtur kockat të shëndetshme.
Janë të pasura me fibra
Në një racion të farave chia, gjenden 10 gramë fibra. Kjo sasi është 40% e nevojave minimale ditore për këtë lëndë ushqyese të rëndësishme. Përveç shëndetit të tretjes, fibrat ndihmojnë në ushqimin e baktereve të shëndetshme të zorrëve të lidhura me imunitetin dhe gjendjen shpirtërore pozitive.
Gjithashtu mbrojnë nga sëmundjet e zemrës duke ulur kolesterolin dhe trigliceridet (yndyrnat në gjak), duke rritur kolesterolin “e mirë” HDL, duke ulur presionin e gjakut dhe duke penguar mpiksjen e gjakut.
Janë të pasura me yndyra të shëndetshme për zemrën
Duke folur për sëmundjet e zemrës, farat chia janë të pasura me një lloj acidi yndyror omega-3 me bazë bimore të quajtur acid alfa-linolenik, ose ALA, i lidhur me anti-inflamacionin dhe qarkullimin e përmirësuar të gjakut. Një studim zbuloi se konsumimi i 37 gramëve farave shia çdo ditë zvogëlonte inflamacionin me 40%. Efekti anti-inflamator gjithashtu mbështet shëndetin e lëkurës, dhe luan një rol të mëtejshëm në mbrojtjen e zemrës.
Farat chia janë të mbushura me antioksidantë
Antioksidantët mbrojtës shëndetësorë që gjenden në farat chia janë të njohur për mbrojtjen kundër stresit oksidues. Ky është në thelb një çekuilibër midis prodhimit të radikalëve të lirë që dëmtojnë qelizat dhe aftësisë së trupit për të kundërshtuar efektet e tyre të dëmshme. Kjo mbrojtje ndihmon në zvogëlimin e efekteve të plakjes dhe mbron trurin, pasi stresi oksidativ është një shkaktar i sëmundjeve si Alzheimer dhe Parkinson.
Ndihmojnë në rregullimin e nivelit të sheqerit në gjak
Farat chia ndihmojnë në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak pas një vakti dhe përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës, e cila mund të përkthehet në energji më të qëndrueshme. Në një studim që krahasoi farat chia me farat e lirit, të dyja rezultuan në nivele më të ulëta të sheqerit në gjak, por shiat kishin një aftësi më të madhe për të ndikuar pozitivisht në ngopje. Kjo çoi në ulje të oreksit dhe dëshirës për të ngrënë.
Farat chia promovojnë humbjen e shëndetshme të peshës
Farat chia mbështesin humbjen e peshës në shumë mënyra, duke përfshirë ndikimin e tyre në sheqerin në gjak dhe ngopjen, siç u përmend më lart, si dhe efektin e tyre anti-inflamator.
Lexo edhe: Farat e kungullit, 6 vlerat ushqyese
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu