Marrëdhënia midis të ushqyerit dhe shëndetit është një marrëdhënie shumë e ngushtë; që në muajt e parë të jetës. Për këtë, është e rëndësishme që nëna dhe babai të kujdesen me shumë vëmendje për dietën e fëmijëve. Ndër ushqimet që nuk duhet të harrojnë kurrë të sjellin në tryezë është vaji, i cili është i dobishëm nga disa këndvështrime, të cilat do t’i shpjegojmë më poshtë.
Shumë fëmijë kanë një dietë të paekuilibruar
Fatkeqësisht, sot shumë fëmijë ndjekin një dietë të papërshtatshme me nevojat e tyre për nga cilësia dhe sasia. Mjafton të themi se të dhënat e fundit nga programi kombëtar i mbikëqyrjes shëndetësore OKkio, kushtuar mbledhjes së informacionit mbi stilin e jetës së fëmijëve të shkollës fillore (klasa e tretë), zbulojnë se një në tre fëmijë në Itali është mbipeshë.
Yndyrnat gjithashtu janë të nevojshme
Rreth 45-60% e kalorive të marra çdo ditë me anë të ushqimit duhet të vijnë nga karbohidratet (drithëra, bukë, oriz, makarona), 12-14% nga proteinat (gjysma me origjinë shtazore dhe gjysma e perimeve, në veçanti nga bishtajoret ) dhe midis 20 dhe 35% të yndyrnave. Në dietën e një fëmije nuk duhet të mungojnë kurrë frutat dhe perimet, të pasura me vitamina, fibra, kripëra minerale dhe faktorë mbrojtës: idealja është që gjithmonë të ofrohen lloje dhe ngjyra të ndryshme, në mënyrë që të lejojë trupin të marrë gjithë substancavet e dobishme.
Fëmijët kanë nevojë për sasi më të mëdha yndyre
Prandaj, nuk është e vërtetë që yndyrnat duhet të kufizohen. Për më tepër, fëmijët kanë nevojë për të më shumë sesa të rriturit: yndyrnat, në fakt, marrin pjesë në ndërtimin e indeve të trupit, që në fëmijëri është shumë i shpejtë dhe i theksuar. Jo vetëm kaq: ato shërbejnë gjithashtu për të siguruar asimilimin e saktë të vitaminave të tretshme në yndyrë (para së gjithash vitaminat A dhe E), thelbësore për garantimin e rritjes së shëndetshme. “Fëmijët duhet të kufizojnë konsumin e yndyrnave të ngopura, kryesisht me origjinë shtazore (por gjithashtu të bollshme në disa yndyrna bimore, të tilla si kokosi dhe bërthama e palmës), dhe në vend të kësaj të favorizojnë vajra bimorë të pasura me acide yndyrore” të mira “, lloji mono-i pangopur dhe shumë i pangopur, disa prej të cilave sillen si vitamina të vërteta, deri në pikën që meritojnë nofkën e acideve yndyrore thelbësore ”shpjegon Doktor Donegani.
Çfarë lloji të vaji të zgjidhni
Midis yndyrnave të mira, ka edhe lloje vaji. Dy vajrat më të përshtatshëm për ushqimin e fëmijëve janë vaji i ullirit ekstra i virgjër dhe vaji i kikirikut. Vaji i ullirit ka një përbërje ideale të acideve yndyrore (duke qenë i pasur me acid oleik, i cili njihet si një faktor i rritjes). Për më tepër, ai përmban një numër faktorësh mbrojtës, përfshirë tokoferolët (vitaminë E), polifenole antioksiduese dhe substanca të vlefshme anti-inflamatore. Nga ana tjetër, vaji i kikirikut, kombinon një pasuri të veçantë të acidit oleik me një aromë delikate.
Vaji në dietat e fëmijëve mund të përdoret për gatim ose, më mirë akoma, të shtohet i papërpunuar në ushqime. Në çdo rast, mos harroni se edhe nëse trupi i të vegjëlve po rritet, nuk duhet të ekzagjeroni me kaloritë e siguruara.
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu