Ushqimet që shkaktojnë plakjen e trupit nga jashtë e brenda

0 0

Dihej tashmë se ushqimet shumë të përpunuara shumë, ëmbëlsirat industriale dhe pijet e gazuara dhe alkoolike janë armiq të mundshëm për shëndetin, por një studim i fundit spanjoll, i botuar në American Journal of Clinical Nutrition, tregoi gjithashtu se ato janë përgjegjëse për plakjen tonë.

Studimi i kryer nga Ciberon, qendra e kërkimit biomjekësor në patofiziologjinë e obezitetit dhe të ushqyerit, në bashkëpunim me Universitetin e Navarres, konsistoi në ndjekjen dhe vlerësimin e një grupi individësh të moshës mbi 55 vjeç. Në veçanti, u rekrutuan 886 persona, 645 burra dhe 241 gra, të cilët u ndoqën për gati njëzet vjet.

Në përfundim të hulumtimit, rezultoi se konsumi i pijeve të gazuara, ushqimeve shumë të përpunuara dhe ëmbëlsirat industriale do të shkaktonin plakje të parakohshme të qelizave sepse këto ushqime mund të dëmtonin telomeret, domethënë fragmentet përfundimtare të kromozomeve që shënojnë epokën qelizore.

Plakja brenda dhe jashtë trupit

Sipas profesoreshë Amelia Martit, drejtuese e studimit, ky hulumtim dëshmoi se:

  1. plakja nuk është vetëm e jashtem, por edhe organizmi ynë së brendshmi plaket;
  2. kombinimi i ushqimit të duhur dhe një stil jetese i shëndetshëm do të ndihmonte në ngadalësimin e plakjes “brenda dhe jashtë” trupit.

Kromozomet

Ato janë organele të vogla në formë shufra, të cilat përbëhen nga ADN dhe gjenden brenda bërthamës qelizore. Çdo kromozom përmban mijëra gjenet, që përfaqësojnë përbërjen gjenetike të një organizmi.

Qelizat njerëzore përmbajnë 23 çifte kromozomesh, pra gjithsej 46 kromozome. Çfti i 23-të përfaqësohet nga kromozomet seksuale X dhe Y.

Ushqimet shumë të përpunuara

Këto janë ushqime të ëmbla ose të këndshme me origjinë industriale që përmbajnë shumë lëndë të shtuara dhe shpesh edhe sheqerna, yndyrna dhe kripë, si dhe përbërës që përdoren shumë pak ose aspak në gatimin e shtëpisë.

Lexo edhe: Si duhet të kujdesen nënat kundër plakjes?




Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Portokallet dhe manderinat ju ndihmojnë...

Portokallet dhe mandarinat janë aleate të shëndetit, falë pranisë së vitaminës C, antioksidantëve dhe fibrave. Por jo vetëm. Ato gjithashtu përfaqësojnë një armë shtesë për të humbur peshë. Merita i...

A mund të ulet kolesteroli...

Reduktimi i konsumit të yndyrnave të ngopura nuk do të ulte kolesterolin në gjak dhe as do të zvogëlonte rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare tek personat që vuajnë nga...

Pure me qiqra e perime...

Mosha:10 muaj + Përbërësit: 50 g qiqra të thata, një karotë, një kungull i njomë, një degë rozmarine, një lugë çaji djathë parmixhano i integruar, një lugë çaji vaj ulliri...

A funksionon përdorimi i pjatave...

Kur jeni të uritur, përdorimi i një pjate të vogël për të humbur peshë nuk është i mjaftueshëm për të mashtruar trurin. Në këtë përfundim ka arritur një grup studiuesish...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X