Tani më shumë se kurrë, është e rëndësishme që sistemi juaj imunitar të jetë sa më i fortë gjatë pandemisë COVID-19. Një nga mënyrat më të mira për të qëndruar të shëndetshëm është duke mbajtur një dietë të mirëeukilibruar. Dietologia Tiana Carey ndan disa ushqime që mund të ndihmojnë në rritjen e sistemit tuaj imunitar.
Vitamina A (Betakaroten)
Kjo vitaminë ndihmon në shëndetin e zorrëve dhe sistemit të frymëmarrjes. Ndër ushqimet e pasura me vitaminë A janë karota, patatja e ëmbël, spinaqi, brokoli dhe specat e kuq.
Vitamina C
Vitamina C ndihmon në stimulimin e formimit të antitrupave. Frutat agrume, luleshtrydhet, piperi i kuq dhe kivi janë të gjitha të pasura me vitaminë C.
Vitamina E
Kjo lëndë ushqyese promovon neutralizimin e radikaleve të lira duke vepruar si antioksidant. Ushqimet e pasura me vitaminë E përfshijnë vajrat bimorë, arra, fara dhe avokado.
Zinku
Ka shumë enzima të varura nga zinku në trupin tonë dhe mungesa e tij është e lidhur me mosfunksionimin e imunitetit. Ushqimet e pasura me zink përfshijnë fasulet, farat, arrat, mishi, shpezët dhe prodhimet e detit.
Proteinat
Aminoacidet specifike që gjenden në proteina janë thelbësore për funksionin e qelizave T, të cilat janë qeliza që mbrojnë trupin kundër patogjenëve. Mishi, shpezët, prodhimet e detit, vezët, fasulet, arrat dhe farat të gjitha kanë shumë proteina.
Këto lëndë ushqyese ndihmojnë sistemin tuaj imunitar të funskionojë në mënyrë më efikase dhe efektive, por nëse e teproni mund të jenë të dëmshme. Hani këto lëndë ushqyese në moderim dhe mos e teproni. Nëse hani shumë karota, thjesht mund të bëheni portokalli! Si gjithmonë për parandalimin e përhapjes së sëmundjes, lani duart shpesh.
Lexo edhe: 12 ushqime që përmbajnë më shumë vitaminë C se portokalli
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu