X

Kryesore

Ulet numri i lindjeve, “fajtore” edhe mosha e nënave

 

Studimet e fundit të kryera në Europë tregojnë se sot pjelloria më e lartë është në Suedi, Francë dhe Mbretërinë e Bashkuar, ndërsa vende si Italia, Spanja dhe Polonia dëshmojnë rezultate jo fort të mira. Në vendet e para, politikat e informacionit dhe mbështetjes janë miratuar për çiftet, veçanërisht gratë, të cilat ende nuk ekzistojnë në vende si Shqipëria dhe kjo shpjegon rënien e numrit të lindjeve. Ekziston një nevojë urgjente për një plan të gjerë informacioni për të mbështetur gratë për të parandaluar pamundësinë për të pasur fëmijë për shkak të mungesës së informacionit mbi rënien e pjellorisë dhe mungesën e planeve të mirëqenies që e bëjnë punën dhe mëmësinë të pajtueshme.

Ora biologjike

Pjelloria zvogëlohet gjatë viteve, kujtojnë ekspertët, për më tepër, gratë që i kushtojnë vëmendje studimit dhe karrierës ende nuk gjejnë përkrahje adekuate që e bën punën dhe mëmësinë të jenë në përputhje me njëra-tjetrën. Politikat e zbatuara në vende të tjera tregojnë se këto probleme mund të zgjidhen.

Kalendari i lindshmërisë

Në moshën 25 vjeçare, rreziku i sterilitetit është 5%, por pothuajse tenton të dyfishohet çdo 5 vjet. Në moshën 30 vjeçare ai bëhet 10%, në moshën 35 vjeçareshkon në 17%, në të 40-at bëhet 33% dhe në moshën 45 vjeçare shkon 62%. Prandaj, është e domosdoshme, jo vetëm për të mbështetur familjet, por edhe për të siguruar politika parandaluese të informacionit.

Lexo edhe: Ulje e numrit te lindjeve, nenat nuk gjejne mbeshtetjen qe u duhet

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme, slider
sporti ne grup, depresioni te femijet
Lojërat në grup ulin rrezikun e depresionit tek fëmijët

  E rëndësishme është që fëmijët të zhvillojnë aktivitete të ndyshme sportive, dhe të përfshihen në aktivitete në grup. Futboll,...

Close