Të prindërojmë si një skuadër, edhe kur nuk biem dakord për disiplinën e fëmijës

0 0

Nëse ju dhe partneri juaj nuk jeni dakord për strategjitë e disiplinës, nuk jeni vetëm. Çiftet vijnë nga prejardhje të ndryshme dhe kanë temperament të ndryshëm. Njëri mund të jetë më tolerant ndërsa tjetri është i rreptë. Ndërsa këto dallime mund të jenë plotësuese nganjëherë, ato gjithashtu mund të çojnë në konflikt.

Çfarë duhet të bëni nëse nuk jeni dakord për strategjitë e disiplinës si prindër?

Arsyet e mosmarrëveshjeve

Shumica e çifteve ndryshojnë në momentet kur bëhet fjalë për disiplinën. Për shembull, prindërit shpesh nuk bien dakord se kur duhet të ndërhyjnë me një sjellje. Një prind mund të besojë se një fëmije nuk duhet t’i jepen mundësi të dyta nëse nuk i bën punët e veta në kohë. Prindi tjetër, megjithatë, mund të besojë se fëmijëve duhet t’u jepen shanse shtesë. Ajo që ndodh shumë shpesh është se problemi i disiplinës (çfarë bëri apo nuk bëri fëmija) lihet mënjanë dhe lind një problem i ri: mosmarrëveshja martesore.

Diskutoni ndryshimet pasi ato ndodhin, për të parandaluar shfaqjen e problemeve më të mëdha në të ardhmen. Kuptimi i mosmarrëveshjeve prindërore mbi disiplinën do t’ju ndihmojë ju dhe partnerin juaj të bëheni një ekip i bashkuar.

Pasojat e mosmarrëveshjeve

Mosmarrëveshjet rreth prindërimit mund të çojnë lehtësisht në probleme në marrëdhënie. Ndonjëherë njëri prind tenton të mbajë anën e fëmijëve, gjë që mund të kthehet në “ne” kundër prindit tjetër. Më pas, në vend që të punojnë së bashku si ekip, prindërit fillojnë të punojnë kundër njëri-tjetrit.

Gjithashtu nuk është e shëndetshme për fëmijët kur prindërit kanë mosmarrëveshje të shpeshta për disiplinën. Nëse prireni të jeni më të ashpër me fëmijët, ka të ngjarë që ju të jeni “polici i keq” dhe fëmijët tuaj do të mësojnë shpejt të kërkojnë gjëra nga prindi tjetër.

Kjo mund të çojë në probleme komunikimi midis partnerëve dhe midis njërit prej partnerëve dhe fëmijëve. Por shkon më thellë se kaq. Pasojat e paqëndrueshme mund t’i bëjnë fëmijët të ndihen të shqetësuar sepse nuk janë të sigurt se çfarë të presin.

Kur flisni me partnerin tuaj, mbani mend se problemi i vetëm nuk është vetëm tema specifike. Pas temës qëndron dashuria e prindërve për fëmijët e tyre. Kur një prind mendon fort se një qasje është më e mirë se një tjetër për disiplinimin e një fëmije, i gjithë ky emocion vjen në krye. Një sulm ndaj stilit të disiplinës së një prindi mund të përfundojë si një sulm ndaj dashurisë së tyre për fëmijët e tyre.

Natyrisht, mosmarrëveshjet në lidhje me strategjitë e disiplinës për fëmijët nuk janë të shëndetshme për prindërit ose fëmijët.

Por çfarë mund të bëni nëse jeni në mes të mosmarrëveshjes?

Pranoni dallimet tuaja

Është e rëndësishme të pranoni që ju dhe partneri juaj të mos bini dakord për çështjet e prindërimit në një moment ose në një tjetër (përveç nëse njëri prind nuk shpreh mendimin e tij, të cilin duhet ta trajtoni gjithashtu). Ka shumë mënyra të ndryshme për të rritur një fëmijë. Disiplina është një proces i përjetshëm për prindërit dhe fëmijët. Nevojat e një fëmije evoluojnë dhe ndryshojnë me moshën. Po kështu, ju dhe partneri juaj ka të ngjarë të ndryshoni, si dhe të mësoni nga përvojat tuaja prindërore.

Opinionet e ndryshme

Kur ju dhe partneri juaj keni ide të ndryshme për atë që është më e mira për fëmijët tuaj, ju duhet të respektoni mendimin e partnerit tuaj. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të pajtoheni. Nëse jeni duke luftuar me këtë, mbani mend se ndryshimet në teknikat e disiplinës pasqyrojnë një dëshirë në të dy pjesët tuaja për të qenë prindërit më të mirë të mundshëm. Kjo është një pikënisje e shkëlqyer!

Stilet e ndryshme të prindërimit

Ju mund të filloni duke marrë parasysh llojet e stileve të prindërimit dhe të mendoni se cili prej tyre përshkruan më mirë qasjen tuaj. Më pas, përcaktoni nëse partneri juaj përdor një qasje të ngjashme ose të ndryshme. Të kuptuarit se si secili prej jush trajton të njëjtin problem me një këndvështrim të ndryshëm, mund të jetë i dobishëm.

Temperamente te ndryshme

Është gjithashtu e mundshme që ju mund të keni temperamente të ndryshme prindërore. Për shembull, ndoshta ju keni një tolerancë më të lartë për disa sjellje, dhe ata kanë një tolerancë më të lartë për një tjetër. Hidhni një sy sesi secili prej temperamenteve tuaj përshtatet me temperamentin e secilit fëmijë, pasi ky është një nga faktorët që ndikojnë në efektivitetin e strategjisë së disiplinës.

Gjeni terren të ngjashëm

Pasi të keni identifikuar dallimet tuaja, kërkoni një bazë të ngjashme. Ju dhe partneri juaj ka të ngjarë të keni synime të ngjashme për fëmijët tuaj. Ka të ngjarë që të dy të investoni për të siguruar që fëmijët tuaj të bëhen të rritur të përgjegjshëm. Megjithatë, ju keni pikëpamje të ndryshme se sa vetëdisiplinë duhet të prisni që fëmijët të kenë. Uluni së bashku për të hartuar një plan që të dy mund të bini dakord ta ndiqni. Ju nuk keni nevojë domosdoshmërisht të bini dakord për çdo aspekt, por duhet të bini dakord që mund të ndiqni planin përpara fëmijëve. Pra, ka të ngjarë që të dyve do t’ju duhet të bëni pak kompromis.

Për shembull, ndoshta të dy mund të bini dakord që 10-vjeçari juaj do të marrë një kujtesë çdo natë për të bërë punët e tij. Nëse nuk i kryejnë ato, ata nuk do të fitojnë kompensimin e tyre. Kjo mund të jetë një pasojë efektive që do t’i motivojë ata të bëjnë punët e tyre natën tjetër.

Vendosja e rregullave shtëpiake

Punoni si ekip për të vendosur rregullat shtëpiake. Bëni një listë të thjeshtë rregullash që janë të rëndësishme për të dy. Zakonisht, rreth 10 rregulla janë të mjaftueshme. Sigurohuni që të përfshini rregulla të përgjithshme për respektin, punët e shtëpisë dhe detyrat e shtëpisë. Më pas, përshkruani një listë të pasojave të mundshme për të cilat mund të bini dakord kur shkelen rregullat. Mund të duhet të ketë pasoja të ndryshme për çdo fëmijë. Gjithashtu, diskutoni shpërblimet që fëmijët tuaj do të fitojnë kur ndjekin rregullat, të tilla si marrja e një kompensimi për kryerjen e punëve.

Paraqituni të bashkuar para fëmijëve

Pranoni t’u paraqisni fëmijëve një front të bashkuar. Ndani rregullat me fëmijët dhe bini dakord që do të ndiqni në mënyrë të barabartë pasojat. Siguria që do t’u japë fëmijëve tuaj prezantimi i një fronti të bashkuar është më e rëndësishme se cilën strategji disiplinore do të përdorni. Është e rëndësishme të bëni një sjellje të përshtatshme model para fëmijëve tuaj. Për shembull, nëse fëmijët tuaj ju shohin duke u grindur, ata kanë më shumë gjasa të zgjidhin konfliktin në një mënyrë të ngjashme. Pra, në vend të kësaj, ruani mosmarrëveshjet tuaja kur ju dhe partneri juaj mund të flisni privatisht. Kur fëmijët tuaj i kërkojnë njërit prej jush të bëjë diçka – kur është e mundur – mos u përgjigjni derisa të flisni më parë me partnerin tuaj. Nëse fëmija juaj kërkon të shkojë në shtëpinë e një shoku/shoqeje të nesërmen mbrëma, thuajini se do të duhet të flisni më parë me prindin tjetër. Kjo do të dërgojë mesazhin se të dy po punoni së bashku dhe po komunikoni mirë për vendimet e prindërimit.


Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar IdentifikohuMateriale te ngjashme

Kur ke një fëmijë në...

Nëse ti ke një fëmijë Ujor, ja cfarë duhet të dish..: UJORI (21 janar - 19 shkurt) Ky fëmijë do të jetë gjithmonë origjinal. Ai është një novator i lindur...

A duhet të trajtohen dhëmbët...

Të mendosh se dhëmbët e qumështit, si të përkohshëm, nuk duhen mbrojtur është gabim. Jo vetëm që duhen larë me kujdes, por duhet pasur kujdes edhe në rast problemesh. Përndryshe...

Ilaçe të reja për trajtimin...

Gjithnjë e më shumë të rinj po vuajnë nga problemet e astmës, sëmundje që në situata të caktuara vështirëson frymëmarrjen. Deri më tani, trajtimi i astmës tek fëmijët bazohej te...

Kukulla për fëmijë, 6 sugjerime...

Më poshtë kemi përgatitur një listë me gjashtë flimat vizatimorë më të përshtatshëm e të bukur për t'i parë fëmijët tuaj gjatë periudhave të festave e pse jo edhe natën...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X