Speci djegës na mbron nga sëmundjet e zemrës

0 0

Konsumi i specit djegës është i mirë për zemrën. Kjo u zbulua nga hulumtimi i Departamentit të Epidemiologjisë dhe Parandalimit të Institutit të neurologjisë, botuar në Gazetën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë. Hulumtimi është i pari që studion vetitë e specit djegies në lidhje me rrezikun e vdekjes në një popullsi evropiane dhe mesdhetare.

Duke ndjekur shëndetin e 22.811 qytetarëve të Molisë, për rreth 8 vjet, dhe duke e krahasuar atë me zakonet e tyre të ngrënies, studiuesit arritën në përfundimin se ngrënia e specit djegës 4 herë në javë ose më shumë ul rrezikun e sulmit në zemër me 40%.

“Mbrojtja nga rreziku i vdekshmërisë ishte i pavarur nga lloji i dietës që ndiqej – komenton Marialaura Bonaccio, studiuese epidemiologe “Që do të thotë se dikush mund të ndjekë dietën e shëndetshme mesdhetare, dikush tjetër ha më pak shëndetshëm, por ngrënia e specit djegës ka një funksion mbrojtës për të gjithë”- thotë ajo.

“Speci djegës ka efekte të dobishme kryesisht falë përbërësit aktiv të tij, capsaicin – shton Stefano Erzegovesi, kreu i Qendrës për Çrregullimet e Ushqimit të spitalit San Raffaele në Milano -. Për shembull, promovon prodhimin e yndyrës kafe, e cila shpejton metabolizmin dhe konsumon më shumë kalori. Përveç kësaj, rrit HDL, të ashtuquajturin kolesterol të mirë, zvogëlon trigliceridet dhe proteinën reaktive C, prandaj pengon molekulat pro-inflamatore dhe ka një efekt mbrojtës ndaj sëmundjeve aterosklerotike, duke e bërë atë të rëndësishëm për parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare, siç është sulmi në zemër.

Konfirmime nga studime të tjera ndërkombëtare

Siç është vërejtur tashmë në Kinë dhe Shtetet e Bashkuara, llojet e specave djegës, edhe pse konsumohen në mënyra të ndryshme në të gjithë botën, mund të jenë vërtet të dobishëm për shëndetin. Hulumtimi i ri do të duhet të fillojë për të kuptuar modalitetet biokimike përmes të cilave veprojnë specat djegës dhe tipologjitë e tij të ndryshme të cilat sidoqoftë i bën bashkë prania e kapsaicinës.

E dinit?

Për të qetësuar djegien dhe acarimin e shkaktuar nga speci djegës në gjuhë nuk duhet të pini ujë; mënyra më e mirë për të zbutur ndjesinë e djegies është të përtypni pak bukë ose të pini një gllënjkë qumështi.

Lexo edhe: A mund te konsumojme spec djegës në shtatzani?



Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Doni të mbani nën kontroll...

Është përllogaritje matematikore, aq më shumë kalori të konsumojmë çdo ditë, aq më shumë shtojmë peshë. Si pasojë, për të humbur kilogramët shtesë, duhet të zvogëloni sasinë e kalorive që...

Kur mund të hajë foshnja...

Foshnja juaj mund të hajë shalqi menjëherë që në fazat e hershme të fillimit të ushqimeve të ngurta, pasi ekspertët e konsiderojnë ushqim të shëndetshëm e të sigurt që pasi...

Vaji i ullirit ekstra i...

Mes shumë virtytesh të vajit të ullirit ekstra të virgjër, shtohet një tjetër: roli anti-plakje nervore i hidroksirirozolit, një substancë e përfshirë me bollëk në mbetjet e përpunimit të ullirit....

Trajtimet e reja për çrregullimet...

Paraqitja fizike dhe imazhi që kemi për veten është shumë personal dhe nganjëherë jo i vërtetë. Në fakt, sëmundje të tilla si anoreksia, bulimia dhe të gjitha çrregullimet e ngrënies...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X