Nga ishujt Filipine në Spanjë, nga Porto Riko, deri në Indi, secili vend ka versionin e vet të kremrave të karamelit, me përbërës të ndryshëm, duke zëvendësuar qumështin e freskët me qumështin e konservuar apo me qumështin e kokosit.
Më poshtë ne do ju tregojmë recetën e ëmbëlsirës që nëse e bëni në shtëpi me siguri do të preferohet shumë nga të gjithë.
Do t’ju duhet:
- Një tavë pjekje e thellë për të vënë kupat dhe për ta mbushur rreth 2 cm me ujë.
- 4 kupa të cilat duhet të jenë rreth 10 cm të gjera dhe 5 cm të thella.
- Një fletë letër alumini për të mbuluar tavën gjatë pjekjes.
- 2 tiganë (një i vogël që nuk ngjitet nëse është e mundur).
- Një sitë ose një sitë çaji.
Koha e përgatitjes: 20 minuta
Koha e gatimit: 45 minuta
Rendimenti: 4 racione
Përbërësit:
Për karamelin:
- 1/2 filxhan ose 80 g sheqer;
- 5 lugë gjelle ujë të valë.
Për qumështin
- 400 ml qumësht;
- 1/2 lugë sheqer;
- 1 lugë çaji ekstrakt vanilje.
Për vezët
- 2 vezë të plota;
- 4 të verdha veze ;
- 1/2 lugë sheqer.
Përgatitja:
Ngrohni furrën në 140 gradë Celcius. Lyeni kupat me gjalpë.
- Vendosni sheqerin në një tigan të vogël që nuk ngjit dhe ngroheni në një nxehtësi të mesme derisa sheqeri të kthehet në kafe.
- Nga ana tjetër nxehni në një enë ujin.
- Procesi i ngrohjes do të zgjasë rreth 5 minuta në një nxehtësi të vogël. Sapo sheqeri të fillojë të kthehet në ngjyrë kafe, anojeni tiganin për të shpërndarë sheqerin në të gjitha pjesët e tij.
- Sapo të fillojë të bëjë flluska, shtoni 5 lugë gjelle me ujë të vale.Kini kujdes kur shtoni ujin. Karameli mund të spërkasë pak dhe mund të jetë shumë i nxehtë.
- Sapo ta keni shtuar ujin, përziejeni atë duke lëvizur tiganin në mënyrë që të përzihen dhe më pas fikni zjarrin.
- Derdh karamelin në çdo kupë, duke e ndarë në mënyrë të barabartë në katër pjesë.
- Lëvizini dhe rrotullojini kupat në mënyrë që karameli të arrijë deri në fund të tyre.
- Vendosini kupat në një tavë pjekje dhe shtoni ujë të ftohtë në këtë tavë që të shkojë nga 2-3 cm deri afër anëve të kupave.
Përgatitja e pjesës së qumështit dhe vezës:
- Ngrohni qumështin dhe sheqerin në një tigan me nxehtësi të vogël.
- Mbani një ibrik matës për qumështin për ta kuptuar se sa keni nevojë.
- Përzieni 2 vezë dhe 4 të verdhat e vezëve së bashku dhe rrihini por mos i lini të bëhen flluska.
- Kur qumështi ka filluar të vlojë, hidheni atë sërish në ibrikun matës.
- Mbani mikserin tuaj me një shpejtësi të ulët, dhe shumë ngadalë shtoni qumështin derisa gjithçka të jetë homogjene. Pastaj shtoni vanilien.
- Vendosni një sitë mbi ibrikun matës me qumësht dhe shtoni në të përzierjen e mësipërme, duke e kaluar përmes sitës.
- Derdheni përzierjen brenda kupave. Sigurohuni që niveli i ujit në tavë të jetë deri në 2-3 cm të lartë. Mbuloni tavën me letër alumini dhe vendosini në furrë për 45 minuta.
- Pas 45 minutash hiqni tavën nga furra dhe lëreni ashtu siç është deri sa të ftohet.
- Kur të ftohet mbulojini me një kapak plastik dhe lëreni tavën në frigorifer të ftohet pak orë.
- Kur të jeni gati për të shërbyer, përdorni një thikë të mprehtë me majë të hollë duke prerë anët nëpër kupa.
- Merrni një pjatë dhe vendoseni mbi kupë. Mbajini fort të ngjitura dhe ktheni kupën me kokë poshtë në mënyrë që krem karameli të vendoset në pjatë pa u dëmtuar.
Lexo edhe: Si te gatuajme banane te karamelizuara?
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu