X

Kryesore

Si rritet hapësira fizike e nevojshme tek gratë shtatzëna?

 

Shumë ndryshime ndodhin në shtatzëni, por ndoshta asnjeri nuk është aq i dukshëm sa barku gjithnjë në rritje. Trupat e grave shtatzëna veprojnë në shumë mënyra për të “akomoduar” foshnjat e tyre: shtrirje e  kafazit të brinjëve, mushkëritë grumbullohen rreth fytit dhe kërthiza del jashtë, pasi fetusi “përfiton” ndaj çdo centimetri të mundshëm që ka në dispozicion.

Së bashku me zgjerimin fizik vjen një mendim interesant: në javët e fundit të shtatzanisë, ndjenja e hapësirës personale të grave rritet gjithashtu, zbulon një studim paraprak. Hapësira personale e grave shtatzëna zgjerohet gjatë tremujorit të tretë, njoftoi Flavia Cardini nga Universiteti Anglia Ruskin në Kembrixh të Anglisë.

Për të përcaktuar kufijtë e hapësirës personale, kërkuesit i kërkuan grave pjesëmarrëse të lidhura për të shtypur një buton në momentin që ato ndjenin një trokitje të lehtë në bark. Përgjigjet e tyre mund të ndryshonin me një sinjal tjetër: një tingull 3 sekondësh që dukej se fillonte shumë larg dhe pastaj lëvizte më afër.

Njerëzit janë më të ngadalshëm për t’iu përgjigjur një trokitjejeje, ndërsa zëri është shumë larg. Por, si një shkop magjik, koha e reagimit ndaj butonit rritej kur tingulli dukej më afër, kanë zbuluar studimet e mëparshme.

Duke vënë në dukje distancën në të cilën koha e reagimit u rrit, Cardini dhe kolegët e saj mund të nxjerrin kufijtë personalë të hapësirës së grave në tre faza të shtatzanisë: Në javën e 20-të, kur shumë gra fillojnë të kenë rritje më shumë të barkut; në javën e 34, kur barku është mjaft i madh; dhe rreth 2 muaj pas lindjes. Për krahasim, hulumtuesit gjithashtu testuan gratë që nuk kishin qenë shtatzënë kohët e fundit.

Krahasuar me këto gra, gratë që ishin 34 javë shtatzëna e shtynin butonin më shpejt në përgjigje të një trokitjeje kur zhurma shoqëruese ishte më larg, rezultatet që sugjerojnë se në tremujorin e tretë, të ndierit të hapësirës personale të grave zgjerohet. Nuk kishte efekte kur gratë ishin 20 javë shtatzëna, ose pasi gratë kishin lindur tashmë.

Disa psikologë mendojnë për hapësirën personale si një flluskë mbrojtëse që mbulon trupin. Studimet e qenve që lehin, merimangave dhe gjarpërinjve sugjerojnë se hapësira personale mund të zgjerohet kur ballafaqohet me kërcënime. Zgjerimi i hapësirës personale “mund të synojë mbrojtjen e barkut gjatë bashkëveprimit të përditshëm të nënës me mjedisin e jashtëm”, shkruajnë studiuesit.

Cardini u habit kur e pa këtë zgjerim vetëm në fund të shtatzanisë. “Prisja që diçka e tillë të ndodhte herët në shtatzëni,” thotë ajo. Por ndoshta fazat e hershme të shtatzënisë nuk kërkojnë monitorim shtesë, thotë ajo.

Lexo edhe: Sa i sigurt eshte seksi ne tremujorin e trete te shtatzanise?

Comments

comments

Me shume ne: Gjate shtatzanise, Nje guide e pergjithshme
kush fle me mire vajzat apo djemte, djem, vajza, gjumi
Kush fle më mirë djemtë apo vajzat?

  A është e vërtetë se vajzat flenë më mirë se djemtë e vegjël? Përgjigja e kësaj pyetjeje është: Jo....

Close