loading

Si ndikon qumështi dhe djathi në shëndetin e zëmrës?

0 0

 

Një hulumtim kanadez i kohëve të fundit, do t’i bëjë të lumtur ata që e duan qumështin. Sipas këtij studimi, qumështi dhe djathi janë aleatë të shëndetit të zemrës. Hulumtimi, i realizuar në një mostër prej mbi 100,000 individësh nga 21 vende, në fakt ka treguar se 3 racione në ditë të qumështit dhe djathërave, zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë.

Studimi zgjati rreth 9 vjet

Hulumtimi fillimisht parashikoi analizën e pyetësorëve mbi zakonet dietike. Më pas, u identifikuan 4 grupe në bazë të konsumit ditor të qumështit dhe djathit:

  1. grupi i parë (28,674 persona) nuk konsumoi asnjë produkt qumështi;
  2. grupi i dytë (55.651 persona) mori më pak se një racion djathi në ditë;
  3. grupi i tretë (24,423 persona) hëngrën 1-2 racione djathë në ditë;
  4. grupi i katërt (27,636 persona) përfshiu në dietën e tyre mbi 2 racione të produkteve të qumështit në ditë.

Gjatë 9 viteve të studimit, epidemiologët kanë monitoruar dhe regjistruar të gjitha vdekjet dhe shkaqet e tyre.

Zemra më e mbrojtur

Në fund të eksperimentit të gjatë u konstatua se grupi i katërt, ai që mori më shumë se dy racione të produkteve të qumështit në ditë (një mesatare prej 3.2 porcione / ditë), kishte shkallën më të ulët të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet (kardiovaskulare ose jo), krahasuar me 3 grupet e tjera. Hulumtuesit arritën në përfundimin se një konsum i përditshëm i produkteve të qumështit zvogëlon rrezikun e vdekshmërisë dhe sëmundjeve kardiovaskulare, sidomos në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, ku aktualisht konsumimi i këtyre ushqimeve është shumë më i kufizuar sesa në Amerikën e Veriut dhe Evropën.

Rezultatet e studimit kanadez u shqyrtuan nga Dr. Monica Giroli, nutricioniste, sipas të cilës, megjithatë, ato nuk mund të aplikohen në popullatën evropiane për shkak se:

  • gjysma e mostrës ishte kineze, indiane ose afrikane, të gjitha popullata që konsumojnë kryesisht karbohidratet; prandaj marrja e 3 pjesëve të produkteve të qumështit në një lloj diete që në fakt nuk i siguron ato, mund të ketë efekte të dobishme pasi ato janë një burim i mirë i proteinave, yndyrave, kalciumit, të cilat zakonisht mungojnë;
  • pjesa e djathit e konsideruar në studim ishte 15 gramë, një sasi jashtëzakonisht më e ulët se ajo e konsumuar zakonisht në Europë.

Për këtë arsye, ekspertja përfundon se para se të “hedhë poshtë” atë që rekomandohet nga Udhëzimet e Shoqërisë Shkencore në lidhje me konsumin e djathërave, nevojitet një studim i mëtejshëm për të vlerësuar një mostër më të rëndësishme të popullsisë evropiane.

Lexo edhe: Perfitimet nga konsumi i djathit cdo dite

Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Pjepër jeshil apo portokalli, cili...

Të dyja këto fruta janë varietete të ndryshme të të njëjtit lloj me disa dallime mes tyre. Përfitimet shëndetësore Edhe pjepri jeshil edhe ai i verdhë përmbajnë shumë vitamina, minerale...

Helmimi i klorit, fëmijët përfundojnë...

Pushimiet e një familjeje morë një kthesë të frikshme për keq, dhe kulmi arriti kur u drejtuan me urgjencë në spital. Nëna e tre fëmijëve, Kathy Hartman ka rrëfyer ngjarjen,...

Vitamina B: A duhet t’ju...

Është mbi të gjitha vitamina B që favorizon zhvillimin e plotë të organizmit: ushqyes që trupi i njeriut nuk është në gjendje ta sintetizojë në mënyrë autonome dhe që duhet...

Ushqimet e përpunuara po rrisin...

Dashuria e njerëzve për ushqimet e përpunuara mund të jetë një nga arsyet për rritjen e theksuar të alergjive ushqimore dekadat e fundit, sipas një studimi të ri. Duke parë...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X