Si ndikon hudhra në gjidhënie?

Nëse jeni e shqetësuar, nëse duhet apo jo të hani hudhër gjatë ushqyerjes me gji, apo se si kjo mund të ndikojë tek fëmija juaj, ju nuk jeni e vetmja…




0 1

Hudhra (Allium sativum) është një përbërës i përdorur zakonisht në shumë receta në mbarë botën. Por, hudhra është më shumë se vetëm një aromatizues për ushqimin. Gjatë gjithë historisë, përfitimet mjekësore të hudhrës janë vlerësuar shumë.

Origjina e hudhrës nuk dihet. Megjithatë, përdorimi i hudhrave daton të paktën 5.000 vjet  më parë në Egjiptin e lashtë. Hudhra u gjet në varrin e Mbretit Tut, dhe ka të dhëna për përdorimin e saj në mjekësinë e lashtë greke, romake dhe kineze.

Hudhra përmban vitamina, minerale dhe aminoacide. Ajo është gjithashtu e përbërë nga komponimet e squfurit, të cilat janë përgjegjëse për shumicën e vetive të saj shëndetësore të dobishme dhe, natyrisht, erën e fortë të saj. Përgjatë shekujve, hudhra është përdorur për të trajtuar infeksione, ënjtje dhe probleme me tretjen. Edhe sot, përdorimi i hudhrave është shumë i gjerë. Hudhra është ushqim, është një suplement dietik dhe një barishte mjekësore.

A mund të hani hudhër kur jeni duke ushqyer me gji?

Është krejtësisht e sigurt nëse konsumoni hudhër kur jeni ende duke ushqyer me gji. Për sa kohë që ju dhe fëmija juaj e toleroni hudhrën në dietën tuaj, nuk është e nevojshme që ta shmangni atë. Ushqyerja me hudhra mund të jetë shumë e dobishme për shëndetin tuaj dhe për prodhimin e qumështit të gjirit.

A mund të ndryshojë hudhra shijen e qumështit të gjirit?

Aroma e fortë ose e butë e hudhrave jo vetëm që mund të ndryshojë erën, por gjithashtu mund të ndryshojë shijen e qumështit të gjirit.

A mund të shkaktojë hudhra dhimbje barku tek fëmijët?

Disa foshnja e pëlqejnë shijen e hudhrave dhe nuk shqetësohen aspak nga ajo. Por, të tjerët mund të të shqetësohen dhe të irritohen. Për disa foshnja, hudhra është një nga ushqimet që mund të çojë në dhimbje barku. Nëse besoni se hudhra po shkakton probleme për fëmijën tuaj, mund të provoni ta eliminoni atë nga dieta juaj për njëfarë kohe për të parë nëse ka ndonjë ndryshim.

A rritet furnizimi i qumështit nëse ha hudhër?

Hudhra besohet se është përdorur për shumë vite si një trajtim bimor për të stimuluar prodhimin e qumështit të gjirit dhe për të rritur furnizimin me qumësht gjiri. Kur u studiua, u vërejt se kur nënat që ushqehen me gji konsumonin hudhër, foshnjat e tyre qëndronin më gjatë dhe ushqeheshin më gjatë në gji.

Si ta përdorni hudhrën për të prodhuar më shumë qumësht gjiri?

Ju mund të shtoni një ose dy thelpinj hudhër në dietën tuaj të përditshme  përmes ushqimeve që hani. Ju mund ta përdorni atë për të shijuar një shumëllojshmëri të pjatave përfshirë perimet, mishin, makaronat dhe ushqimet e detit. Vetëm mos harroni, si çdo gjë tjetër, nuk duhet ta teproni.

Përfitimet shëndetësore nga hudhra:

  • Ndihmon ushqyerjen me gji. Përveç ndihmës në rritjen e furnizimit të qumështit të gjirit për nënat, gjithashtu mendohet se foshnjat që pëlqejnë shijen e hudhrave në qumështin e nënës janë në gjendje të mirë dhe ushqehen mirë me gji.
  • Ndihmon në shëndetin digjestiv.  Hudhra është e dobishme për tretjen dhe për traktin e tretjes.
  • Përmirëson shëndetin e zemrës: Hudhra zgjeron enët e gjakut dhe mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut. Gjithashtu përdoret për uljen e kolesterolit, hollimin e gjakut dhe zvogëlimin e rrezikut të sulmit në zemër.
  • Vepron si anti-infektiv: Hudhra është përdorur për të trajtuar infeksionet bakteriale dhe virale. Kjo mund të ndihmojë për të mbajtur larg ose për të reduktuar sëmundjet.
  • Ka veti antifugale. Konsumimi i hudhrave mund të ndihmojë në parandalimin e mbipopullimit të infeksionit maja. Ato gjithashtu mund t’i japin sistemin tuaj imunitar një nxitje për t’ju ndihmuar ju dhe fëmijën tuaj që të mos pickoheni nga mushkonjat.
  • Përdorime dhe përfitime të tjera: Hudhra mund të jetë e dobishme në trajtimin e ftohjeve, pagjumësisë, astmës dhe kancerit.

Paralajmërimet dhe efektet anësore

Hudhra mund të jetë e rrezikshme nëse i jepet direkt një fëmije. E vetmja mënyrë që fëmija juaj mund të marrë përfitimet e hudhrës është përmes qumështit tuaj të gjirit.

Hudhra mund të irritojë disa gra dhe disa foshnja. Nëse ju ose fëmija juaj nuk e toleroni mirë hudhrën, mos e përdorni atë.

Hudhra mund të ulë nivelin e sheqerit në gjak. Nëse vuani nga hipoglikemia ose diabeti, mos përdorni shumë hudhër.

Përdorimi i tepruar i hudhrave mund të hollojë gjakun tuaj. Kini kujdes nëse jeni duke marrë medikamente antikoagulante (hollues të gjakut).

Lexo edhe: A mund të konsumojmë hudhra gjatë shtatzanisë?






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Nënat nuk e prodhojnë qumështin...

Qumështi i nënës mund të jetë ushqimi i parë, por nuk krijohet gjithmonë njësoj. Tek njerëzit dhe gjitarët e tjerë, studiuesit kanë zbuluar se përbërja e qumështit ndryshon në varësi...

Qumështi i gjirit mbron fëmijët...

Përveç efekteve të tjera të shumta të dobishme, qumështi i gjirit mbron të porsalindurit nga Covid-19. Në fakt, ai ka aftësinë të përmirësojë mbrojtjen natyrale të fëmijës kundër efekteve të...

PediaMilk® dhe Gjidhënia, si lidhje...

``Gjidhënia është pjesë përbërëse e procesit riprodhues: gjidhënia përfaqëson ushqimin natyral dhe ideal për të sapolindurin dhe sjell baza biologjike dhe emocionale të pashembullta në zhvillimin e fëmijës; prandaj shoqëria...

Pesë këshilla si të ushqeni...

"Unë jam shumë e pasionuar për të drejtën tonë për të ushqyer me gji në publik," thotë nëna e dy fëmijëve Roxanne West, superylli i Instagramit (@bonjourblissblog) dhe krijuesja e...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X