X

Kryesore

Shitet për të kuruar disa sëmundje, kujdes ky suplement mund të rrezikojë jetën

Kratomi është një suplement i veçantë: Ekspertët kanë paralajmëruar se fuqitë e tij shëruese nuk janë mbështetur në shkencë, por ju mund të bëni një kërkim të shpejtë ne Google dhe gjeni shumë receta për çajin kratom, që thuhet se është në gjendje të shërojë gjithçka nga ankthi e depresioni, deri në obezitet. Zyrtarët ishin shprehur më parë se shkenca nuk mbështet shumë përfitime të raportuara nga kratomi.

Një raport i ri nga CDC thotë se për vetëm 18 muaj, nga korriku 2016 deri në dhjetor 2017, të paktën 91 vetë vdiqën nga mbidoza e kratomit në SHBA.
Gjatë kësaj periudhe kohore, 152 persona u gjetën se kishin kratom në trup kur vdiqën.

“Shkenca dhe provat kanë rëndësi për të demonstruar përfitime mjekësore, veçanërisht kur një produkt po tregtohet për të trajtuar sëmundje të rënda si çrregullimi i përdorimit të opioidëve”, tha FDA në një deklaratë vitin e kaluar. “Megjithatë, deri më sot, nuk ka pasur studime shkencore adekuate dhe të kontrolluara mirë, që përfshijnë përdorimin e kratomit si një trajtim për tërheqjen e përdorimit të opioideve ose trajtimin e sëmundjeve të tjera tek njerëzit”. Ndërkohë, lista e efekteve të mundshme anësore të kratomit është e gjatë. Ndër këto pasoja potencialisht të rrezikshme janë të vjellat, dridhura, humbje peshe, dëmtime të mëlçisë, gojë e thatë dhe dhimbje e muskujve. Kratomi gjithashtu mund të shkaktojë komplikacione të rënda shëndetësore, të tilla si halucinacione, përgjumje, marramendje, depresion dhe konfiskime, sipas Klinikës Mayo.

Kjo lëndë u tregua fillimisht si një kurë për varësinë e opiumit, e cila i dha shpresë një vendi ku gati 400,000 vetë kanë vdekur nga një mbidozë e opioidëve që nga viti 1999. Por FDA ka thënë se kratomi mund të ushqejë aktualisht varësinë e drogës në Shtetet e Bashkuara në vend që të zgjidhë problemin. “Ndërsa është e rëndësishme të mblidhen më shumë prova, të dhënat sugjerojnë se substanca të caktuara në kratom kanë vetitë opioide dhe se kanë potencial për abuzim”, tha një deklaratë e FDA.

Analiza e re nga CDC nxjerr në pah nevojën për më shumë kërkime mbi kratomin. Meqë nuk dimë sa duhet për të kuptuar se si ta përdorim atë në mënyrë të sigurtë, ndoshta është më mirë të largohemi nga kratomi tani për tani.

Lexo edhe: Produkte kozmetike me permbajtje kanabisi

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme, slider
mish pulee
A duhet ta lajmë mishin e pulës para se ta gatuajmë?

Për shumë njerëz, larja e mishit të pulës është një hap i domosdoshëm që duhet të ndodhë para se të...

Close