X

Kryesore

Sediljet e fëmijëve shumë të rrezikshme me lëndë kimike

 

Në një studim të kohëve të fundit, studiuesit zbuluan se shumica e sediljeve të fëmijëve në makina përmbanin retardantë potencialisht të rrezikshëm. Sipas shkencëtarëve në Universitetin e Indianës, 15 nga 18 ulëset e makinave që u testuan përmbanin kimikate që mendohet të shkaktojnë efekte negative shëndetësore tek fëmijët.

Është një zbulim që lidhet me prindërit dhe shkencëtarët. “Zëvendësuesit e rinj të retardantëve, të cilat tregtohen shpesh si alternativa më të sigurta, po mbeten në prodhimet e fëmijëve pa testim të rreptë të sigurisë dhe mund të paraqesin rreziqe për shëndetin e fëmijëve”, tha bashkëthemeluesi i studimit Marta Venier. “Roli kyç që këto produkte luajnë si burime të mundshme të ekspozimit kimik është një shkak shqetësues.”

Ndërsa nuk dihet shumë për pasojat shëndetësore të kimikateve që janë gjetur në ulëse, shkencëtarët janë të shqetësuar se ato mund të jenë toksike për fëmijët, madje edhe duke shkaktuar probleme të zhvillimit të hormoneve dhe trurit. Jo vetëm që fëmijët mund të marrin frymë në kimikate, veçanërisht në verë kur është ngrohtë brenda makinës, ata gjithashtu mund të thithin kimikatet përmes lëkurës së tyre ose duke lëpirë në sedilje.

“Sediljet e fëmijëve janë jetike për mbrojtjen e tyre gjatë një përplasjeje të automjeteve, por nevojiten më shumë kërkime për të siguruar që ato vende të jenë kimikisht të sigurta”.

Lexo edhe: E porsalindura rrezikoi te vdiste pasi qendroi dy ore ne sexholino, prinderit nje mesazh per te gjithe

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme
vetevriten nena gjyshja vajza, vetevrasje
Vetëvritet nëna me foshnjen, vdes edhe gjyshja në tentativë për t’i shpëtuar

Drama në Rusi: historia tragjike Një histori tragjike ka ndodhur në Rusi, ku nëna ka bërë vetëvrasje duke u hedhur...

Close