Qumështi i nënës, një antibiotik natyral si asnjë lloj tjetër

0 0

Një substancë antibiotike (glicerina monolaurate, GML) është identifikuar në qumështin e gjirit në gjendje të mbrojë fëmijën nga baktere të caktuara dhe të afta për të promovuar rritjen e mikroorganizmave të mirë në zorrë. Zbulimi u bë nga katër studiues të udhëhequr nga Donald Leung nga National Health Health of Denver (Kolorado) dhe botuar në revistën Scientific Reports.

Një veprim unik

Ekspertët kanë treguar që glicerina monolaurat – e pranishme në sasi shumë të larta në qumështin e gjirit, në sasi të vogla në qumështin e lopës dhe mungon në atë të formulës- është në gjendje të vrasë baktere si Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis dhe Clostridium perfringens, në krahasim me atë të lopës dhe të qumështit formulë.

Antibiotik “inteligjent”

Studiuesit kanë treguar që GML gjithashtu ka karakteristika anti-inflamatore dhe se, ndryshe nga antibiotikët normalë, do të ishte “inteligjente” pasi edhe pse është efektiv kundër baktereve të këqija, është në gjendje të përkryer për të dalluar ato të mirat dhe me të vërtetë, për të promovuar rritjen e tyre. Nuk është rastësi, shpjegojnë studiuesut, që ka më shumë laktobacile dhe bifidobaktere në zorrët e foshnjeve që ushqehen me gji sesa foshnjat që ushqehen me qumësht formulë.

Substanca “magjike”

Zbulimi shton karakteristikat tashmë të rëndësishme dhe të njohura të qumështit të gjirit një veçanti e re në favor të këtij ushqimi të veçantë, i cili është më i përshtatshmi për një zhvillim të shëndetshëm psiko-fizik të të porsalindurve: ai përmban të gjitha lëndët ushqyese, si nga pikëpamja cilësore ashtu edhe nga sasia, të cilat u duhen të vegjëlve në fazën e parë të jetës (thjesht mendoni se kulloshtra, domethënë qumështi i ditëve të para të jetës, karakterizohet nga një proteinë dhe përmbajtje e lartë minerale dhe nga një sasi e madhe e substancave aktive imunologjike të afta për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve infektive). Jo vetëm kaq, qumështi i gjirit, ndryshe nga formula dhe qumështi i lopës, është një “ushqim i gjallë” i aftë të ndryshojë përbërjen e tij, si dhe gjatë fazave të ndryshme të ushqyerjes me gji (faza e kulloshtrës së ditëve të para të jetës, faza e qumështit në tranzicion, faza e pjekur e qumështit), gjithashtu gjatë gjithë ditës (përmbajtja e lipideve është më e lartë gjatë natës), kur fëmija ushqehet vetëm me gji (përmbajtja e yndyrës është më e lart në fund të ushqimit) dhe, madje, në rast se fëmija është i sëmurë (duke rritur antitrupat që përmban për të ndihmuar fëmijën të luftojë infeksionin).

Ta dini

Aktualisht, është bërë një kërkesë për patentë për glicerinë monolaurate për përdorimin e saj si një shtesë në qumështin e lopës dhe formulën e foshnjës, me qëllimin për t’i dhënë këtyre dy llojeve të tjera të qumështit të njëjtat karakteristika të fuqisë antibiotike.

Lexo edhe: Qumështi i gjirit dhe dy përdorimet e tij të mrekullueshme që nuk i njihnit



Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

A mund të ha karcof...

Karcofi dhe ushqyerja me gji Nënat që ushqejnë fëmijët me gji duhet të hanë mirë sepse duhet të plotësojnë kaloritë e humbura gjatë ushqyerjes me gji, dhe t’i japin fëmijës...

Rrëfëhet nëna: Ja pse ndalova...

Ushqyerja me gji është provuar prej kohësh si mënyra më e mirë për të ushqyer të porsalindurin. Por, ndonjëherë thjesht nuk është e mundur për nënat dhe nuk është rruga...

Kërpudha dhe ushqyerja me gji:...

Kërpudhat janë një ushqim i jashtëzakonshëm, kanë një aromë karakteristike dhe të shijshme, përmbajnë shumë elementë ushqyes dhe janë me të vërtetë të ulëta në kalori. Sidoqoftë, disa mjekë këshillojnë...

Si të ruajmë, përmirësojmë ushqyerjen...

15 milione bebe në vit lindin prematurë!!! Kjo është një statistike e marrë nga OBSH. Foshnjat e parakohshme kanë nevoja të ndryshme ushqimore në krahasim me foshnjat e lindur në term....

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X