X

Kryesore

Pse fëmijët e kanë të vështirë të fokusohen në një zë të vetëm në mes të zhurmës?

Fëmijët zakonisht luftojnë për t’u përqëndruar në një zë të vetëm kur ata janë në një mjedis veçanërisht të zhurmshëm.

Arsyeja, sipas një studimi të kohëve të fundit nga disa studiues belgë, qëndron në zhvillimin e veçantë të trurit njerëzor.

Aftësia për t’u përqëndruar në një burim të vetëm të shëndoshë në mes të rrëmujës dhe njerëzve që nxitojnë është një aftësi specifike e sistemit tonë njohës që shkencëtarët i kanë vënë emrin “Efekti i festës Koktej”.

Emri vjen nga imazhi shembullor që përshkruan funksionimin e këtij mekanizmi: ju jeni në një festë të mbushur me njerëz dhe takoni një të njohur. Përkundër zhurmës së shkaktuar nga mysafirët dhe muzikës së lartë, ju ende e kuptoni se çfarë ju thotë i njohuri juaj, pasi ju jeni fokusuar tek zëri i tij.

Kështu, aftësia për të eliminuar zhurmën e tepërt dhe “të përzgjedhim” vetëm zërin që duam të dëgjojmë është efekti i Festës Koktej.

Fëmijët, megjithatë, duken shumë të çrregullt në ushtrimin e kësaj aftësie dhe autorët e hulumtimit janë përpjekur të hedhin dritë mbi motivet që qëndrojnë pas kësaj vështirësie.

Studimi

Ekipi i koordinuar nga Marc Vander Ghinst ka përdorur magnetoencefalografinë për të matur përgjigjet goditëse që jep truri në një grup të rriturish dhe një grup fëmijësh nga gjashtë deri në nëntë vjet.

Të dy grupet u vëzhguan ndërkohë që dëgjonin disa regjistrime që tregonin një histori të përzier me disa zhurma në sfond sikur të ishte duke u treguar në mes të shumë bisedave të tjera.

Zbulimet konfirmuan vështirësitë kryesore të fëmijëve në përqëndrimin në rrëfimin e zërit dhe skanimin e rrokjeve, pavarësisht intensitetit të zhurmës së sfondit.

Kështu u zbulua se aftësia për të ushtruar “efektin e Festës Koktej” zhvillohet shumë vonë në fëmijëri, pothuajse afër adoleshencës.

Pra, nëse fëmijët tuaj nuk po i kuptojnë fjalët tuaja në mes të një qendre tregtare ku bëhet rrëmujë dhe shumë zhurmë, mos u shqetësoni (dhe mos u lodhni). Kjo ndodh pasi korja e trurit që ende nuk është futur në funksion të plotë.

Lexo edhe: Ushtrimet fizike ndihmojne ne zhvillimin e trurit te femijeve

Comments

comments

Me shume ne: Femija, Sjellja dhe zhvillimi i femijeve
vajza ankth
Unë u ndesha me ankthin e fëmijës tim duke e lënë atë ta përjetonte

Herën e parë që vajza ime pësoi një sulm paniku, ndodhi kur ajo ishte 11 vjeç. Ishte e tmerrshme. Ajo...

Close