Pesë përfitime shëndetësore nga konsumi i spinaqit

0 0

Nga të gjitha zarzavatet me gjethe, spinaqi është një nga më të përdorshmit në shumë mënyra. Mund ta fusni në smoothie, ta gatuani me avull, në sallata, të përgatisni salca të ftohta, në gjellë, byrek, etj.

Më poshtë keni pesë përfitime nga konsumi i spinaqit.

Pesë veti e përfitime shëndetësore nga konsumi i spinaqit

Spinaqi është shumë i pasur me lëndë ushqyese

Një tufë mesatare spinaqi i papërpunuar siguron vetëm 20 kalori, pa yndyrë, 2 gramë proteina dhe 3 gramë karbohidrate me 2 gramë fibra (pra 1 gram karbon neto). Megjithëse ka kaq pak kalori, spinaqi është i mbushur me lëndë ushqyese. Kjo sasi siguron mbi 300% të nevojës ditore për vitaminë K që ndihmon kockat. Spinaqi gjithashtu siguron mbi 160% të nevojave ditore për vitaminën A, dhe rreth 40% të vitaminës C, të cilat të dyja mbështesin funksionin imunitar dhe promovojnë lëkurën e shëndetshme .

Spinaqi gjithashtu përmban 45% të sasisë ditore të folateve, vitaminën B që ndihmon në formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe ADN-së. Spinaqi gjithashtu furnizon 15% të sasisë ditore si për hekur ashtu edhe për magnez, 10% për kalium dhe 6% për kalcium, së bashku me sasi më të vogla të vitaminave të tjera.

Spinaqi është i lartë në antioksidantë

Përveç shumë vitaminave dhe mineraleve, spinaqi siguron antioksidantë të lidhur me anti-inflamacionin dhe mbrojtjen nga shumë sëmundje. Këtu përfshihet kaempferoli, një flavonoid që është vërtetuar se zvogëlon rrezikun e kancerit, si dhe ngadalëson rritjen dhe përhapjen e tij. Një tjetër antioksidant, i quajtur kuercetin, ka qenë i lidhur me efektet e mundshme mbrojtëse të memories, si dhe sëmundjet e zemrës dhe diabetit të tipit 2.

Spinaqi ndihmon shëndetin e trurit

Efektet anti-inflamatore të spinaqit e bëjnë atë një faktor kryesor për mbrojtjen e trurit, veçanërisht përgjatë plakjes. Në një studim, studiuesit gjurmuan modelet e të ngrënit dhe aftësitë njohëse të më shumë se 950 të moshuarve për rreth pesë vjet. Ata panë një rënie të konsiderueshme të shkallës së aftësive njohëse midis atyre që konsumuan sasi më të mëdha të perimeve me gjethe jeshile. Të dhënat treguan se njerëzit që hëngrën një deri në dy racione me zarzavate me gjethe në ditë kishin të njëjtat aftësi njohëse të një personi 11 vjet më të ri se ata që nuk konsumonin zarzavate të tilla.

Spinaqi mund të ndihmojë në menaxhimin e presionit të gjakut

Spinaqi është një burim i nitrateve, përbërës që hapin enët e gjakut për të përmirësuar rrjedhën e gjakut dhe për të lehtësuar ngarkesën e punës në zemër.

Spinaqi mbron shëndetin e syve

Një prej antioksidantëve të gjendur në spinaq, i quajtur lutein, është provuar se zvogëlon rrezikun e degjenerimit makular të lidhur me moshën (AMD), një sëmundje e syve që mund të turbullojë shikimin e mprehtë, qendror që nevojitet për aktivitete si leximi. AMD është një shkak kryesor për humbjen e shikimit për njerëzit në moshën mbi 50 vjeçare. Aktualisht nuk ka kurë apo trajtim për të ndryshuar gjendjen, kështu që parandalimi është thelbësor.

Si ndikon mënyra e gatimit në vetitë ushqyese të spinaqit

Disa hulumtime tregojnë se mos gatimi i zarzavateve është mënyra më e mirë për të ruajtur përmbajtjen e tij të luteinës.

Në një studim suedez, spinaqi është blerë në një supermarket dhe më pas është gatuar duke përdorur metoda të ndryshme deri në 90 minuta. Sa më gjatë që ishte zier spinaqi, aq më i ulët rezultonte niveli i mbetur i luteinës. Kur skuqet në një temperaturë të lartë, një përqindje e madhe e luteinës degradohet brenda vetëm dy minutave.

Shkencëtarët thonë se mënyra më e mirë për të konsumuar spinaqin për përfitim maksimal të luteinës mund të jetë në një smoothie e kombinuar me një yndyrë të shëndetshme, siç është avokado ose gjalpi i bajames. Kjo sepse kur spinaqi copëtohet në copa të vogla, më shumë luteinë lëshohet nga gjethet, dhe yndyra (e shëndetshme) rrit aftësinë për të absorbuar antioksidantin.

Kërkimet më të vjetra zbuluan se gatimi gjithashtu ndikon në përmbajtjen e folateve të spinaqit; zierja uli këtë nivel të vitaminës B përgjysmë.

Lexo edhe: Perfitimet e spinaqit per femijen dhe menyra si mund ta gatuajme






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Dieta e ulët në kalori,...

Një dietë me kalori të ulët duket se ngadalëson rritjen e tumoreve më shumë sesa një dietë ketogjenike. Ky është rezultati i një studimi të fundit nga një grup studiuesish...

Si të mbrojmë stomakun gjatë...

Antibiotikët kryejnë funksionin e eliminimit të infeksioneve bakteriale brenda trupit. Por antibiotikët nuk pastrojnë vetëm sëmundjen që shkaktojnë bakteret e këqija. Ata gjithashtu vrasin bakteret "e mira" të pranishme në...

Sekreti në ushqyerje që na...

EPIC, një studim i fundit multidisiplinar i publikuar në revistën shkencore "PLOS Medicine", ka treguar se shumëllojshmëria e ushqimit është baza e jetëgjatësisë. Për studiuesit, në fakt, "diversiteti në të...

Ide për ushqime të shëndetshme...

Ditët e fundit është bërë publik lajmi se Ministria e Arsimit dhe e Shëndetësisë kanë vendosur të ndalojnë disa ushqime që konsiderohen të pashëndetshme për t’u marrë me vete nga...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X