Perime dhe fruta apo mish, me cilin jetojmë më gjatë?

Sipas një studimi të botuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës, në fakt, një dietë e pasur me perime zvogëlon rrezikun e vdekjes së hershme.




0 0

Edhe njëherë perimet “kalojnë në avantazh” ndaj mishit për sa i përket përfitimeve në shëndet. Sipas një studimi të botuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës, në fakt, një dietë e pasur me perime zvogëlon rrezikun e vdekjes së hershme.

Studimi zgjati 30 vjet

Eksperimenti, i cili filloi në 1987 dhe përfundoi në vitin 2016, përfshiu një analizë të zakoneve të të ngrënit të rreth 12,000 personave të shëndetshëm, pa sëmundje të zemrës ose diabet. Në fund të studimit të gjatë, studiuesit në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg në Baltimore (SHBA) treguan se një dietë më e pasur me perime zvogëlon rrezikun e vdekjes më shumë sesa një dietë me bazë mishi.

Rezultate të rëndësishme

Në veçanti doli se:

Te individët që hëngrën më shumë perime, probabiliteti i vdekjes për çfarëdolloj  shkaku u zvogëlua me 25%;

 tek të njëjtët njerëz rreziqet e vdekjes së hershme nga sëmundjet kardiovaskulare ranë në 32% në krahasim me ata që kishin ngrënë më shumë mish;

 te individët vegjetarianë gjithashtu rreziku i vdekjes nga sëmundjet e zemrës u ul me 16%.

Sidoqoftë, nuk është heqja dorë nga mishi në vetvete që zvogëlon rrezikun e vdekjes, por përkundrazi rritja e konsumit të frutave dhe perimeve.

Frutat dhe perimet: shumë përfitime

Studiuesit raportojnë se nevojiten të kryhen studime të reja, por konfirmojnë se frutat dhe perimet, në krahasim me ushqimet me origjinë shtazore, janë burimet kryesore të vitaminave, mineraleve, antioksidantëve dhe fibrave dietike, të gjitha lëndët ushqyese thelbësore për mirëqenien e trupit.

Përfitimet e frutave të thata nuk duhet të harrohen: lajthitë, bajamet, arrat, fistikët, në të vërtetë, janë burime të vitaminës E, hekurit, kalciumit, magnezit, yndyrave të pangopura dhe polonaturave të pangopura.

Lexo edhe: Nëse konsumoni fruta dhe perime do të vuani më pak nga depresioni



Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Kolikat (dhimbjet e barkut) dhe...

Mbi 20% e bebeve vuajnë nga kolikat Kur bebushi juaj nuk pushon së qari dhe vuan nga gazra të tepërt pas ushqyerjes, mund të ketë dhimbje barku. Në përgjithësi themi...

A na bën dëm mëlçia...

Mëlçia në shtatzani Ndër ushqimet që duhen shmangur gjatë shtatzanisë është edhe mëlçia e viçit, kalit apo ndonjë lloji tjetër. Pse mëlçia është një nga ushqimet e ndaluara në shtatëzani?...

Përfitimet shëndetësore të mangos për...

Mangoja është një nga frutat më të shëndetshme që mund t’i ofroni bebit tuaj. Përmirëson shikimin, tretjen dhe zhvillimin e trurit si dhe lufton infeksionet mikrobike. Tretja: Mango përmban biokimikate...

Përse duhet të konsumoni dardha?...

Dardhat kanë më shumë vlera sesa shija e tyre. Ky frut ofron edhe përfitime të rëndësishme ushqyese. Dardhat mund të ndihmojnë në menaxhimin e peshës, të përmirësojnë tretjen, të zvogëlojnë...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X