Edhe njëherë perimet “kalojnë në avantazh” ndaj mishit për sa i përket përfitimeve në shëndet. Sipas një studimi të botuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës, në fakt, një dietë e pasur me perime zvogëlon rrezikun e vdekjes së hershme.
Studimi zgjati 30 vjet
Eksperimenti, i cili filloi në 1987 dhe përfundoi në vitin 2016, përfshiu një analizë të zakoneve të të ngrënit të rreth 12,000 personave të shëndetshëm, pa sëmundje të zemrës ose diabet. Në fund të studimit të gjatë, studiuesit në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg në Baltimore (SHBA) treguan se një dietë më e pasur me perime zvogëlon rrezikun e vdekjes më shumë sesa një dietë me bazë mishi.
Rezultate të rëndësishme
Në veçanti doli se:
Te individët që hëngrën më shumë perime, probabiliteti i vdekjes për çfarëdolloj shkaku u zvogëlua me 25%;
tek të njëjtët njerëz rreziqet e vdekjes së hershme nga sëmundjet kardiovaskulare ranë në 32% në krahasim me ata që kishin ngrënë më shumë mish;
te individët vegjetarianë gjithashtu rreziku i vdekjes nga sëmundjet e zemrës u ul me 16%.
Sidoqoftë, nuk është heqja dorë nga mishi në vetvete që zvogëlon rrezikun e vdekjes, por përkundrazi rritja e konsumit të frutave dhe perimeve.
Frutat dhe perimet: shumë përfitime
Studiuesit raportojnë se nevojiten të kryhen studime të reja, por konfirmojnë se frutat dhe perimet, në krahasim me ushqimet me origjinë shtazore, janë burimet kryesore të vitaminave, mineraleve, antioksidantëve dhe fibrave dietike, të gjitha lëndët ushqyese thelbësore për mirëqenien e trupit.
Përfitimet e frutave të thata nuk duhet të harrohen: lajthitë, bajamet, arrat, fistikët, në të vërtetë, janë burime të vitaminës E, hekurit, kalciumit, magnezit, yndyrave të pangopura dhe polonaturave të pangopura.
Lexo edhe: Nëse konsumoni fruta dhe perime do të vuani më pak nga depresioni
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu