loading

Përfitimet shëndetësore të vitaminës D, mbrojtja nga infeksionet deri te kockat e forta

0 0

Trupi i njeriut prodhon vitaminën D si përgjigje ndaj ekspozimit të diellit. Vitamina D, nga ana tjetër mund të merret edhe përmes disa ushqimeve ose suplementeve të caktuara ushqyere. Ajo është thelbësore për disa arsye, përfshirë këtu mirëqënien e eshtrave deri te  shëndeti i dhëmbëve.

Pavarësisht nga emri i saj, vitamina D nuk është një vitaminë, por një prohormon, ose pararendëse e një hormoni. Vitaminat janë lëndë ushqyese që trupi zakonisht nuk mund t’i krijojë, dhe kështu një person duhet t’i konsumojë ato në dietë. Sidoqoftë, trupi mund të prodhojë vitaminë D.

Në këtë artikull, ne shikojmë përfitimet e vitaminës D, çfarë ndodh me trupin kur njerëzit nuk marrin mjaftueshëm, dhe mbi të gjitha si të rritni marrjen e vitaminës D.

Përfitimet 1.Ulja e rrezikut nga gripi Një përmbledhje e hulumtimeve ekzistuese për vitin 2018 sugjeroi që disa studime kishin zbuluar se vitamina D kishte një efekt mbrojtës kundër virusit të gripit. Sidoqoftë, autorët shikuan edhe studime të tjera ku vitamina D nuk e kishte këtë efekt në rrezikun e gripit dhe gripit. Prandaj, kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të konfirmuar efektin mbrojtës të vitaminës D në grip.Vitamina D ka role të shumta në trup. Ndihmon në: Shëndetin e kockave dhe dhëmbëve të shëndetshëmPërmirësimin  e imunitetit, mbrojtjen  e trurit dhe sistemit nervorRregullimi i niveleve të insulinës dhe mbështetja e menaxhimit të diabetitMbështet funksionin e mushkërive dhe shëndetin kardiovaskular 

  1. Kocka të shëndetshme

Vitamina D luan një rol të rëndësishëm.

Njerëzit kanë nevojë për vitaminë D për të lejuar që zorrët të stimulojnë dhe thithin kalciumin dhe të rimarrin kalciumin që veshkat do të sekretonin. Mungesa e vitaminës D tek fëmijët mund të shkaktojë zbutje të eshtrave. Në mënyrë të ngjashme, tek të rriturit, mungesa e vitaminës D manifestohet si osteomalacia, ose zbutja e kockave.

2. Rrezikshmëri e ulët nga gripi

Disa studime në vitin 2018 arritën në rezultatin se gripi kishte një efekt mbrojtës kundër virusit të gripit.Sidoqoftë, autorët shikuan edhe studime të tjera ku vitamina D nuk e kishte këtë efekt në rrezikun e gripit.

3. Foshnjat e shëndetshme

Mungesa e vitaminës D ka lidhje me presionin e lartë të gjakut tek fëmijët. Një studim i vitit 2018 zbuloi një lidhje të mundshme midis niveleve të ulëta të vitaminës D dhe ngurtësisë në muret arteriale të fëmijëve.Akademia Amerikane e Alergjisë Astma dhe Imunologjia (AAAAI) tregojnë për një lidhje midis ekspozimit të ulët të vitaminës D dhe një rreziku të rritur të sensibilizimit alergjik. Vezët janë një burim i zakonshëm i hershëm i vitaminës D. Fëmijët që filluan të hanë vezë pas 6 muajsh kishin më shumë të ngjarë të zhvillonin alergji ushqimore sesa fëmijët që filluan midis moshës 4-6 muaj. Për më tepër, vitamina D mund të përmirësojë efektet anti-inflamatore të glukokortikideve. Ky përfitim e bën atë potencialisht të dobishëm si një terapi mbështetëse.

4. Shtatzënia e shëndetshme

Gratë shtatzëna që kanë mungesë të vitaminës D mund të kenë një rrezik më të madh të zhvillimit të preeklampsisë dhe lindjes së parakohshme.

Edhe pse trupi mund të krijojë vitaminë D, një mangësi e saj mund të ndodhë për shumë arsye:
Shkaqet:

Lloji i lëkurës: Lëkura më e errët, për shembull, dhe rrezet e diellit, zvogëlojnë aftësinë e trupit për të absorbuar rrezet ultraviolet B (UVB) rrezet nga dielli. Thithja e dritës së diellit është thelbësore që lëkura të prodhojë vitaminë D.

Krem kundër diellit: Një krem ​​dielli me një faktor mbrojtjeje nga dielli (SPF) prej 30 mund të zvogëlojë aftësinë e trupit për të sintetizuar vitaminën me 95% ose në një përqindje më të lartë.

Veshjet: Mbulimi i lëkurës me veshje mund të pengojë gjithashtu prodhimin e vitaminës D gjithashtu.

Vendndodhja gjeografike: Njerëzit të cilët jetojnë në gjerësi veriore ose zona me ndotje të lartë, ndërrime të natës, ose janë në shtëpi, duhet të synojnë të konsumojnë vitaminë D nga burimet ushqimore kur është e mundur.

Ushqyerja me gji: Foshnjat që ekskluzivisht ushqehen me gji kanë nevojë për një shtesë të vitaminës D, veçanërisht nëse kanë lëkurë të errët ose kanë ekspozim minimal në diell.

Simptomat e mungesës së vitaminës D mund të përfshijnë:

  • Sëmundje kronike ose infeksion
  • Lodhje
  • Dhimbje kockash dhe shpine
  • Humor i ulët
  • Shërimi i dëmtuar i plagës
  • Rënia e flokeve
  • Dhimbje muskulore.

Burimet e vitaminës D: Marrja e dritës së mjaftueshme të diellit është mënyra më e mirë për të ndihmuar trupin të prodhojë mjaftueshëm vitaminë D.

Burime të bollshme ushqimore të vitaminës D përfshijnë:

  • Peshkun yndyror, si salmonin dhe tonin
  • E verdha e vezës, djathi, ,mëlçia e viçit
  • Kërpudha
  • Qumështi
  • Drithërat dhe lëngjet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

A na bën dëm mëlçia...

Mëlçia në shtatzani Ndër ushqimet që duhen shmangur gjatë shtatzanisë është edhe mëlçia e viçit, kalit apo ndonjë lloji tjetër. Pse mëlçia është një nga ushqimet e ndaluara në shtatëzani?...

Përfitimet shëndetësore të mangos për...

Mangoja është një nga frutat më të shëndetshme që mund t’i ofroni bebit tuaj. Përmirëson shikimin, tretjen dhe zhvillimin e trurit si dhe lufton infeksionet mikrobike. Tretja: Mango përmban biokimikate...

Përse duhet të konsumoni dardha?...

Dardhat kanë më shumë vlera sesa shija e tyre. Ky frut ofron edhe përfitime të rëndësishme ushqyese. Dardhat mund të ndihmojnë në menaxhimin e peshës, të përmirësojnë tretjen, të zvogëlojnë...

E paskemi ditur gabim? Lëkurat...

Bananet janë jashtëzakonisht të mira për ju. Jo vetëm që janë të mbushura me 12% të dozës tuaj të rekomanduar ditore të kaliumit dhe 20% të vitaminave C dhe B6,...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X