Mutacioni gjenetik i një proteine që përmban zink do të jetë baza e vështirësisë së ushqyerjes me gji. Një grup hulumtuesish nga Penn State College of Medicine e zbuluan këtë. Studimi, i publikuar në Journal of Biological Chemistry, zbuloi se mutacioni i një proteine të quajtur ZnT2 mund të bllokojë zhvillimin e gjëndrave të qumështit, duke kompromentuar aftësinë e disa femrave për të prodhuar mjaftueshëm qumësht. Ajo gjithashtu do të jetë në gjendje për të ndryshuar përbërjen e qumështit të gjirit, duke reduktuar përmbajtjen e ushqyesve të tilla si zink dhe yndyrë, duke zvogëluar aftësinë e tij për të ushqyer në mënyrë adekuate fëmijën.
Roli i zinkut në ushqyerjen me gji
Marrëdhënia ndërmjet mutacionit të proteinave dhe prodhimit të qumështit të gjirit është identifikuar përmes studimit të rolit të zinkut. Hulumtuesit vëzhguan zhvillimin e gjëndrave të qumështit në minj, me dhe pa ZnT2 funksional. Grupi i minjve me ZnT2 jofunksional tregoi gjëndra të imëta më pak të zhvilluara dhe defekte të rënda në funksionin e tyre gjatë gjidhënies. Përveç kësaj, ata prodhuan më pak qumësht dhe komponime më pak të rëndësishme, të tilla si zinku, beta-kazeina, yndyrat dhe laktozë. Pa funksionuar ZnT2, zinku grumbullohet në citoplazmë, zgjidhja që mbush qelizat, duke u bërë toksike.
Prandaj, zinku duket të jetë elementi kyç si për zhvillimin e gjëndrave të qumështit ashtu edhe për cilësinë e qumështit të prodhuar. Sipas Shannon Kelleher, i cili ka kryer hulumtimin, identifikimi i hershëm i problemit, që në shtatzani i ndihmon nënat të përgatiten para se fëmija të lindë. Në të ardhmen, studiuesit shpresojnë të hetojnë më tej gjenin që kodon këtë proteinë për të kuptuar se si të ndihmojnë gratë që paraqesin këtë mutacion.
Lexo edhe: Faktoret qe ndikojne ne aftesine e nenes se re per te ushqyer femijen me gji
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu