X

Kryesore

Origjina e agresivitetit , jo krejt rastesore!

Dhuna kronike, qoftë verbale apo fizike nuk është rastësorë, pra nuk ndodh brenda një dite. Kjo sjellje zhvillohet që në fëmijëri dhe bën progres në moshë madhore. Arsyet pse një person është agresiv duhet të kërkohen në faktorë të ndryshëm si psikologjike, ekonomike, sociale, biologjike si edhe probleme që lidhen me zhvillimin.

Si mendojnë ekspertët?

Ekspertë të ndryshëm e lidhin agresivitetin e një personi me faktorë të ndryshëm, për shembull ata që mendojnë se lidhet me zhvillimin konjuktiv, mendojnë se këta persona nuk janë të aftë të interpretojnë në mënyrën e duhur informacionin që marrin, duke përfshirë këtu kryesisht fëmijët.

Ekspertë të ndryshëm, koncepte të ndryshme…

  • Mpofu dhe Crystal (filozofë) e lidhin agresivitetin e fëmijës me marrjen e disa stimujve të cilët konsiderohen si armiqësorë dhe jo të pranueshëm.
  • Saul Steinberg (artist dhe njëkohësisht filozof rumun), e lidh sjelljen agresive të fëmijës me limitimin e aftësive së të perceptuarit së marrëdhënieve me të tjerët. Fëmija sipas tij ka probleme në fushën sociale dhe për pasojë zhvillon brenda vetes së tij disa koncepte anti-sociale.
  • Thompson (filozof) vendos në piedestal lidhjen e personave agresivë me nënën e tyre apo një person tjetër që kujdeset vazhdimisht për të në mungesë të nënës. Pra figura e këtij personi ka ndikuar në favorizimin e zhvillimit të sjelljeve anti-sociale tek fëmija.
  • Riviere (filozof) mbeshtet teorinë që e lidh agresivitetin e personit me karakterin e tij (niveli i aktivitetit, aftësia e të përqëndruarit, kontrolli i impulsive, aftësia për t’ju përgjigjur stimujve etj) së bashku me aftësitë e fëmijës në të mësuarin e gjërave të reja.

Pra ekspertët mendojnë në këtë mënyrë në lidhje me agresivitetin, e lidhin atë me faktorë të ndryshëm, dhe sigurisht edhe mënyra e ndërhyrjes do të jetë e ndryshme. Por pavarësisht shkakut, ajo që ka shumë rëndësi është të mos i përgjigjeni sjelljes agresive të fëmijës me agresivitet, asnjëherë kjo “metodë” nuk do të sjellë “rezultat”!

Comments

comments

Loading...
Me shume ne: Menaxhimi i femijeve
Bilingual_kid
Veshtiresite e te mesuarit kur femija rritet ne nje ambient ku fliten dy gjuhe

Një studim i bërë së fundmi nga studiues ndërkombëtar, që përfshinte edhe Universitetin e Princeton zbuluan se foshnjet që janë...

Close