Por duket se shumë prej nesh bëjmë një gabim të madh kur gatuajmë.
Kjo pasi përdorim edhe lugë, lopatëza apo enë të tjera plastike. Mirëpo sipas shkencëtarëve kimikatet plastike që këto enë përmbajnë mund të rrjedhin në ushqimin tuaj.
Mbajini enët tuaja plastike larg vakteve të nxehta ose rrezikoni të konsumoni kimikate toksike, kanë paralajmëruar ekspertët e shëndetit.
Shkencëtarët thonë se këto enë përmbajnë substanca të dëmshme me emrin oligome, të cilat rrjedhin në ushqim në temperaturë mbi 70 ° C.
Nëse gëlltiten në doza të larta, këto kimikate të bëra nga njeriu mund të shkaktojnë sëmundje të mëlçisë dhe tiroides. Ato gjithashtu kanë qenë të lidhura me infertilitetin, kancerin dhe kolesterolin e lartë.
Paralajmërimi i ashpër u lëshua në një raport të ri nga Instituti Federal Gjerman për Vlerësimin e Rreziqeve.
Ajo vjen në mes të provave në rritje se plastika e përdorur në industrinë e ushqimit ka një mori toksinash të dëmshme që depërtojnë në vaktet tona.
Shumë enë plastike janë bërë nga kimikate sintetike për t’i bërë ato të qëndrueshme sa duhet t’i rezistojnë temperaturave të zierjes dhe të mbeten të qëndrueshme ndaj yndyrës.
Studimet e kafshëve kanë treguar që këto kimikate mund të rrisin tumoret në mëlçi, pankreas dhe testikujt e minjve, si dhe zvogëlojnë pjellorinë e tyre.
Instituti gjerman ka paralajmëruar njerëzit që të mbajnë ushqimin e nxehtë larg kontaktit me enët e tyre plastike, pasi lëshohen oligomet.
Këto kimikate përpiqen të shpëtojnë kur plastika nxehet dhe mund të ngjiten në ushqim nëse enët janë në kontakt të drejtpërdrejtë.
Duhet thënë gjithashtu se ekziston një mungesë e të dhënave për efektet toksike të oligomeve tek njerëzit.
Lexo edhe: 5 mënyra si të reduktoni plastikën në banjo
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu