Nëse gatuani me këto lloj enësh po e ekspozoni familjen tuaj ndaj kimikateve plastike

Nënat janë përgjithësisht edhe amvisa të mira, të cilat gatuajnë dhe pastrojnë në shtëpi.




0 0

Por duket se shumë prej nesh bëjmë një gabim të madh kur gatuajmë.

Kjo pasi përdorim edhe lugë, lopatëza apo enë të tjera plastike. Mirëpo sipas shkencëtarëve kimikatet plastike që këto enë përmbajnë mund të rrjedhin në ushqimin tuaj.

Mbajini enët  tuaja plastike larg vakteve të nxehta ose rrezikoni të konsumoni kimikate toksike, kanë paralajmëruar ekspertët e shëndetit.

Shkencëtarët thonë se këto enë  përmbajnë substanca të dëmshme me emrin oligome, të cilat rrjedhin në ushqim në temperaturë mbi 70 ° C.

Nëse gëlltiten në doza të larta, këto kimikate të bëra nga njeriu mund të shkaktojnë sëmundje të mëlçisë dhe tiroides. Ato gjithashtu kanë qenë të lidhura me infertilitetin, kancerin dhe kolesterolin e lartë.

Paralajmërimi i ashpër u lëshua në një raport të ri nga Instituti Federal Gjerman për Vlerësimin e Rreziqeve.

Ajo vjen në mes të provave në rritje se plastika e përdorur në industrinë e ushqimit ka një mori toksinash të dëmshme që depërtojnë në vaktet tona.

Shumë enë plastike janë bërë nga kimikate sintetike për t’i bërë ato të qëndrueshme sa duhet t’i rezistojnë temperaturave të zierjes dhe të mbeten të qëndrueshme ndaj yndyrës.

Studimet e kafshëve kanë treguar që këto kimikate mund të rrisin tumoret në mëlçi, pankreas dhe testikujt e minjve, si dhe zvogëlojnë pjellorinë e tyre.

Instituti gjerman ka paralajmëruar njerëzit që të mbajnë ushqimin e nxehtë larg kontaktit me enët e tyre plastike, pasi lëshohen oligomet.

Këto kimikate përpiqen të shpëtojnë kur plastika nxehet dhe mund të ngjiten në ushqim nëse enët janë  në kontakt të drejtpërdrejtë.

Duhet thënë gjithashtu se ekziston një mungesë e të dhënave për efektet toksike të oligomeve tek njerëzit.

Lexo edhe: 5 mënyra si të reduktoni plastikën në banjo






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Dieta e ulët në kalori,...

Një dietë me kalori të ulët duket se ngadalëson rritjen e tumoreve më shumë sesa një dietë ketogjenike. Ky është rezultati i një studimi të fundit nga një grup studiuesish...

Si të mbrojmë stomakun gjatë...

Antibiotikët kryejnë funksionin e eliminimit të infeksioneve bakteriale brenda trupit. Por antibiotikët nuk pastrojnë vetëm sëmundjen që shkaktojnë bakteret e këqija. Ata gjithashtu vrasin bakteret "e mira" të pranishme në...

Sekreti në ushqyerje që na...

EPIC, një studim i fundit multidisiplinar i publikuar në revistën shkencore "PLOS Medicine", ka treguar se shumëllojshmëria e ushqimit është baza e jetëgjatësisë. Për studiuesit, në fakt, "diversiteti në të...

Ide për ushqime të shëndetshme...

Ditët e fundit është bërë publik lajmi se Ministria e Arsimit dhe e Shëndetësisë kanë vendosur të ndalojnë disa ushqime që konsiderohen të pashëndetshme për t’u marrë me vete nga...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X