Nëse gatuani me këto lloj enësh po e ekspozoni familjen tuaj ndaj kimikateve plastike

Nënat janë përgjithësisht edhe amvisa të mira, të cilat gatuajnë dhe pastrojnë në shtëpi.




0 0

Por duket se shumë prej nesh bëjmë një gabim të madh kur gatuajmë.

Kjo pasi përdorim edhe lugë, lopatëza apo enë të tjera plastike. Mirëpo sipas shkencëtarëve kimikatet plastike që këto enë përmbajnë mund të rrjedhin në ushqimin tuaj.

Mbajini enët  tuaja plastike larg vakteve të nxehta ose rrezikoni të konsumoni kimikate toksike, kanë paralajmëruar ekspertët e shëndetit.

Shkencëtarët thonë se këto enë  përmbajnë substanca të dëmshme me emrin oligome, të cilat rrjedhin në ushqim në temperaturë mbi 70 ° C.

Nëse gëlltiten në doza të larta, këto kimikate të bëra nga njeriu mund të shkaktojnë sëmundje të mëlçisë dhe tiroides. Ato gjithashtu kanë qenë të lidhura me infertilitetin, kancerin dhe kolesterolin e lartë.

Paralajmërimi i ashpër u lëshua në një raport të ri nga Instituti Federal Gjerman për Vlerësimin e Rreziqeve.

Ajo vjen në mes të provave në rritje se plastika e përdorur në industrinë e ushqimit ka një mori toksinash të dëmshme që depërtojnë në vaktet tona.

Shumë enë plastike janë bërë nga kimikate sintetike për t’i bërë ato të qëndrueshme sa duhet t’i rezistojnë temperaturave të zierjes dhe të mbeten të qëndrueshme ndaj yndyrës.

Studimet e kafshëve kanë treguar që këto kimikate mund të rrisin tumoret në mëlçi, pankreas dhe testikujt e minjve, si dhe zvogëlojnë pjellorinë e tyre.

Instituti gjerman ka paralajmëruar njerëzit që të mbajnë ushqimin e nxehtë larg kontaktit me enët e tyre plastike, pasi lëshohen oligomet.

Këto kimikate përpiqen të shpëtojnë kur plastika nxehet dhe mund të ngjiten në ushqim nëse enët janë  në kontakt të drejtpërdrejtë.

Duhet thënë gjithashtu se ekziston një mungesë e të dhënave për efektet toksike të oligomeve tek njerëzit.

Lexo edhe: 5 mënyra si të reduktoni plastikën në banjo



Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Probiotikët luftojnë edhe pagjumësinë, mënyrat...

Një studim i ri sugjeron që disa lloje të probiotikëve veprojnë pozitivisht në tru dhe shkaktojnë gjumë të mirë. Çelësi i ri kundër pagjumësisë është psikobiotika. Lista, e shtuar tashmë,...

Konsumi i kosit mbron mëlçinë

Konsumi i kosit rregullisht ndihmon në parandalimin e sëmundjeve të mëlçisë, të tilla si mëlçia yndyrore. Zbulimi është rezultat i një studimi të kryer nga Assolatte. Një sëmundje e rrezikshme...

4 Gjërat që i ndodhin...

Në një studim, Shoqata Amerikane e Zemrës zbuloi se konsumimi i pakët i arrorëve rrit shanset për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Ndër arrorët, bajamet janë të preferuarat jo vetëm për...

Largoni depresionin dhe ankthin në...

Studiuesit vëzhguan studentë të universitetit në depresion, dhe vaktet e tyre të të përditshme ishin kryesisht nga ushqime të përpunuara, sheqerna dhe yndyra të ngopura. Ata zbuluan se duke u...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X