X

Kryesore

Morra edhe në dimër, si të eleminojmë ngjitjen nga një fëmijë te tjetri

 

Morrat mund të shfaqen gjatë gjithë vitit, madje edhe në dimër. Fajin mund ta kenë ambientet e mbyllura dhe të mbushura me njerëz, por edhe përdorimi i shajeve dhe kapeleve, shpesh të vëna pranë njëri-tjetrit, apo edhe të grumbulluar nga fëmijët. Nuk është rastësi që morrat të përhapen kryesisht në shkollë dhe në palestra.

Rregullat që duhet të ndiqni

Për të adresuar në mënyrë adekuate problemin e morrave është e këshillueshme të njihni rregullat dhe këshillat e ekspertëve për të reduktuar infeksionin. Shfaqja e këtyre parazitëve të bezdisshëm nuk varet nga mungesa e higjenës personale, siç besojnë shumë njerëz. Përhapja e tyre kryesisht shkaktohet nga fakti se trajtimi nuk kryhet si duhet. Prandaj, morrat nuk eliminohen në mënyrë të përhershme dhe i kalojnë lehtësisht fëmijëve të tjerë.

Specialistët argumentojnë se ideja e gabuar është se mjafton të përdoren produkte specifike në flokë. Në fakt, pas trajtimit është shumë e rëndësishme që të inspektojmë plotësisht flokët e lagur dhe të hiqni vezët dhe morrat me një krehër shumë të dhëmbëzuar. Lani në temperaturë të lartë çarçafët, jastëkët, peshqirët dhe çdo gjë që ka qenë në kontakt me personin që ka pasur morrat.

Gjithashtu pastroni divanët me një fshesë me korrent. Produktet antiparazitare funksionojnë duke vrarë morrat por jo vezët, të cilat duhet të hiqen me dorë.

Çdo 2-3 ditë kontrolloni plotësisht kokën tri javë pas trajtimit. Vezët ndryshojnë nga zbokthi për shkak të formës vezake dhe përkuljes ekstreme ndaj flokëve. Vezët në 7-13 ditë përfundojnë zhvillimin e tyre dhe kthehen në gjendje të keqe. Kujdes tek pjesa pas veshëve ku janë më të përqëndruara.

Problemi i rezistencës ndaj ilaçeve

Për fat të keq, rastet e para të rezistencës ndaj disa ilaçeve u vunë re për përdorimin e tyre të pasaktë. Vetëm nëse ilaçi kryhet në mënyrë korrekte dhe shoqërohet me mbikëqyrje, problemi zgjidhet. Për të shmangur shfaqjen bezdisshme të morrave, këtu janë rregullat dhe këshilla të ekspertëve për të reduktuar ngjitjen: ne duhet të përpiqemi të shmangim takimin kokë më kokë mes miqsh, mos ndani me njëri-tjetrin rrobat, kapelet, kufjet, dezinfektoni kreherin herë pas here duke e zhytur në ujë të nxehtë për 10 minuta.

Morrat nuk mund të parandalohen

Nuk ka trajtime parandaluese për të shmangur shfaqjen e morrave: pesticidi nuk e ndalon dhe për këtë arsye është e kotë që të përdorin atë si një masë paraprake.

Lexo edhe: Lidhja mes fotove selfie dhe paraziteve te kokes

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme
modelja me sindromen down
Të jesh modele me sindromën Down

  Kush tha se bota e modës është e mbyllur dhe e paarritshme? Standardet e bukurisë kanë ndryshuar dhe mund...

Close