Mishi i kuq, i përpunuar ose jo, rrit rrezikun për kancer

0 0

Është zbuluar një lidhje e mundshme shkencore midis konsumit të lartë të mishit të kuq, të përpunuar dhe jo, dhe rolit kancerogjen të këtij ushqimi në zhvillimin e kancerit kolorektal, i cili është ndër më të përhapurit në botë.

Ky është rezultati i hulumtimit të botuar në revistën “Zbulimi i Kancerit” dhe kryer nga Dr. Marios Giannakis, profesor i mjekësisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe onkolog në Institutin e Kancerit Dana-Farber.

Gjendet mutacione në ADN

Për herë të parë, raporton Giannakis, janë identifikuar një grup mutacionesh në kanceret kolorektale të mbledhura nga pacientët, të shoqëruar me një konsum të lartë të mishit të kuq para diagnozës.

Këto janë mutacione “nga alkilimi” të vërejtura tashmë në modelet e kafshëve. Në detaje, dëmtimi i gjetur në ADN do të prekte dy gjene:

  1. gjeni KRAS, në veçanti për dy mutacione (G12D dhe G13D),
  2. gjeni PIK3CA.

Të dy tashmë janë shoqëruar me kancer kolorektal. Për më tepër, ekipi i studiuesve vuri në dukje:

  • lidhja midis mishit të kuq dhe mutacioneve të alkilimit;
  • mutacioni KRAS mund të shkaktojë kancer.

Studimi u krye me mbi 900 pacientë

Studimi u bazua në një sondazh ushqimor të kryer në mënyrë prospektive, domethënë jo aposteriori dhe, prandaj, pa gabime për shkak të mendimeve të pavërteta, duke miratuar pyetësorë të vërtetuar gjerësisht.

Konsumi mesatar i mishit të kuq ashtu siç është ose i përpunuar (viçi, qengji, derri) i pacientëve para sëmundjes ishte 150 gram / ditë.

Rezultatet e mëposhtme dolën nga të dhënat e mbledhura:

  1. Pacientët që raportuan një konsum më të lartë të mishit të kuq ishin ata që treguan më shumë dëme në ADN;
  2. Ky lloj i mutacioni ishte më i pranishmi në tumoret e pjesës përfundimtare të majtë të zorrës së trashë, të njëjtat për të cilët lidhja epidemiologjike është gjithashtu më e fortë;
  3. Asnjë lidhje nuk u gjet me konsumin e pulës dhe peshkut.

Në vitin 2015, Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin mbi Kancerin (IARC) përfshiu mishin e kuq ndër kancerogjenët për njerëzit, megjithëse nuk e dinte mekanizmin molekular që qëndron në themel të zhvillimit të tumorit, por bazuar në eksperimentet në modelet e kafshëve.






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Vaji i ullirit përmirëson kujtesën...

A doni ta mbani trurin të ri dhe të luftoni plakjen? Sipas një studimi italian, që është ende në progres, në fakt, vaji i ullirit ekstra i virgjër ndihmon në...

Alergjia nga lajthitë, si të...

Lajthitë janë një frut arror me shumë përdorime, mund t’i gjejmë në shumë ëmbëlsira dhe ushqime, por edhe në produkte për kujdesin e trupit dhe kozmetikë në përgjithësi. Prandaj është...

A ndihmon ushqimi në luftën...

Edhe ushqimet mund të ndihmojnë në luftën kundër Covid-19. Kjo mbështetet nga një grup studiuesish amerikanë nga institucione të ndryshme (Johns Hopkins Bloomberg School of Health Public; Ëelch Center of...

Si ndikon qumështi në sëmundjet...

Qumështi nuk rrit nivelet e kolesterolit në gjak, as rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, por rrit vetëm pak, indeksin e masës trupore. Ky është rezultati i një studimi të kryer nga...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X