X

Kryesore

Metoda e re që u vjen në ndihmë çifteve që nuk bëjnë dot fëmijë

 

Hulumtuesit në Universitetin e Kiotos (Japoni) arritën të marrë oogonin njerëzor, pra qelizat e embrionit femëror, in vitro, duke filluar nga qelizat burimore, dhe sugjerojnë se sistemi i tyre gjithashtu mund të testohet edhe për spermën. Oogoni do të duhet të zhvillohet dhe të demonstrojë aftësi riprodhuese, por nëse kjo teknikë provohet të jetë e sigurt, do të gjejë aplikim në të gjitha rastet e infertilitetit që sot përdorin donacionin e gameve.

Perspektiva interesante

Vetëm qelizat pararendëse të qelizës vezë, të riprogramuara gjenetikisht, janë marrë për momentin, por autorët duhet të sigurohen që të mos prezantojnë ndonjë modifikim që mund të ketë pasoja për shëndetin e ndonjë embrioni. Perspektiva është shumë interesante për mijëra çifte që vuajnë nga infertiliteti dhe nuk kanë më gameta të dobishme për riprodhim.

Më shumë shanse për të pasur një fëmijë

Shumica janë të prekur nga varfëria për shkak të terapive të grave, të cilat kanë shtyrë momentin e konceptimit për të siguruar stabilitet emocional dhe ekonomik, por tashmë ka dritë jeshile edhe për ta.

Nëse teknikat e bazuara në qelizat burimore dëshmojnë të jenë të sigurta nga pikëpamja biologjike, ato do të zbatohen për të gjitha ato raste që sot përdorin dhurimin e gameve. Megjithatë, evolucioni tekniko-shkencor duhet të merret parasysh për të mbrojtur prindërit dhe fëmijët në aplikimin e teknologjive të reja.

Lexo edhe: Michelle Obama tregon veshtiresite per te ngelur shtatzane, perdorimi i metodes in vitro

Comments

comments

Loading...
Me shume ne: Infertiliteti, Nje guide e pergjithshme
pozicioni i bebit ne te ndenjura, pozicioni i lindjes, lindja
A është i sigurt kthimi i fëmijës nëse është me pozicion në të ndenjura?

Nëse fëmija juaj gjatë fundit të shtatzanisë, vazhdon të jetë në pozicionin e të ndënjurave dhe nuk është kthyer ende...

Close