Më pak mish të kuq për një zemër të shëndetshme

0 0

Një studim i fundit nga Universiteti “Queen Mary” i Londrës dhe botuar në Frontiers për mjekësinë kardiovaskulare ka treguar me një metodë të re të analizës se konsumi i lartë i mishit të kuq përkeqëson funksionimin e zemrës dhe forcon arteriet.

Në këtë hulumtim ekskluzivisht vëzhgues, për shkak se nuk heton shkaqet e mundshme shoqëruese, ne filluam nga një vlerësim i gjendjes shëndetësore të zemrës, duke adoptuar teknika të imazhit të rafinuar (imazhe nga teste të tilla si rezonanca magnetike), dhe jo nga lidhja midis mishit dhe numrit të sulmeve të zemrës, dështimit të zemrës dhe patologjive kardiovaskulare.

Nga dieta te faktorët e rrezikut

19,408 individë nga UK Biobank morën pjesë dhe u analizuan për parametrat e mëposhtëm:

  • Dieta me konsumin e mishit përmes një vetëdeklarimi të pjesëmarrësve.

Anatomia, funksioni i zemrës, vëllimi dhe kapaciteti pompues i ventrikujve me rezonancë magnetike kardiovaskulare.

Forma dhe qëndrueshmëria e zemrës përmes radiomikës.

Elasticiteti i arterieve, një element i domosdoshëm për të vlerësuar përshtatshmërinë e enëve përballë tendosjes ose stresit.

  • Mosha dhe statusi shoqëror.

Prania e faktorëve të rrezikut si një mënyrë jetese ulur, mbipesha, pirja e duhanit dhe sëmundje të tilla si hipertensioni, hiperkolesterolemia ose diabeti.

Shëndeti i zemrës u përkeqësua

Rezultatet e kësaj analize konfirmuan atë që ishte menduar më parë për rolin e mishit të kuq në shëndetin e zemrës. Në veçanti, është parë që:

  1. Masat më të këqija të imazhit të shëndetit të zemrës janë konstatuar tek ata që hanë më shumë mish të kuq dhe të përpunuar.
  2. Barkushet më të vogla, funksioni më i dobët i zemrës dhe arteriet më të ngurta (të gjitha indekset e shëndetit më të ulët kardiovaskular) tek ata që hanë më shumë mish.
  3. Përmirësimi i funksionit të zemrës dhe elasticitetit arterial tek ata që konsumojnë më shpesh peshk blu.

Mishi ndikon në mikrobiotën e zorrëve

Pasi shqyrtuan rezultatet, shkencëtarët arritën në përfundimin se korrelacionet e vëzhguara nuk do të vareshin vetëm nga veprimi i faktorëve të rrezikut, por edhe nga mikrobiota e zorrëve e cila modulohet, në fakt, nga ushqimi. Disa ushqime do të çonin në prodhimin e metabolitëve që shoqërohen me një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare.

Dieta Mesdhetare

Ky studim rikonfirmon se një konsum i lartë i perimeve, frutave, drithërave, bishtajoreve, arrave dhe një konsum i moderuar i ushqimeve me origjinë shtazore (peshk, produkte qumështi dhe pak mish), siç kërkohet nga dieta mesdhetare, është modeli dietik që mbron kryesisht zemrën dhe organizmin në përgjithësi.

Lexo edhe: A duhet zëvendësuar mishi i kuq me mishin e bardhë? Publikohet studimi





Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Makaronat, një aleat i mirë...

Gjatë pandemisë, konsumi i makaronave për të paktën 1 në 4 persona në të gjithë botën është rritur pasi konsiderohen: të mira, të shëndetshme, praktike dhe të ngopin, me pak...

Vuani nga pagjumësia? Hani makarona...

A vuani nga pagjumësia dhe nuk dini çfarë të bëni më? Hani një pjatë makarona për darkë. Përveç lehtësimit të gjumit, ushqimi tipik i italianëve ndihmon në uljen e stresit...

Qumështi i gjirit përmban lëndën...

Është një acid i vogël yndyror me zinxhir të shkurtër që gjendet në qumështin e gjirit dhe është i aftë të rregullojë në mënyrë efektive mekanizmat kryesorë të mbrojtjes kundër...

Sallatë Cezar me Philadelphia Light,...

Sallata Cezar (Caesar) është një gatim shumë i pëlqyeshëm për shumë prej nesh, dhe përvecse shumë e shijshme, ajo ka edhe vlera të larta kalorike dhe ushqyese. Si përbërës kryesor...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X