X

Kryesore

Kontrollet e syve të fëmijëve duhet të fillojnë nga mosha 4 vjeç

 

Sytë e fëmijëve duhet të kontrollohen që nga mosha 4-vjeçare për të identifikuar më lehtë çrregullimet e trajtueshme. Kjo mbështetet nga Shoqata Britanike e Optometristëve, sipas të cilës një e katërta e fëmijëve mbërrijnë në shkollat fillore pa bërë kontrolle sysh.

Vizita e vonuar dhe shumë pak kontrolle

Një hulumtim tjetër i kryer në një mostër të optometristëve tregoi se 74% e fëmijëve kishin probleme vizuale që do të ishin trajtuar më mirë me diagnozën e mëparshme. Vetëm 50% e fëmijëve i janë nënshtruar një shqyrtimi nga sytë para moshës 12 vjeçare. Në raste të tjera, pas kontrollit të parë, nuk ka vizita të mëvonshme, përveç nëse fëmija raporton ndonjë problem dhe prindërit ose mësuesit nuk e vërejnë se diçka është e gabuar.

Një nga çrregullimet më të zakonshme te fëmija është amblyopia ose sytë e lënguar, në të cilin një ose të dy sytë dështojnë të krijojnë lidhjet e duhura nervore me trurin. Trajtimi i hershëm nënkupton një shans më të madh përmirësimi, përndryshe defekti tenton të stabilizohet.

Sinjalet që duhet të respektohen në shtëpi

Ekzaminimi vizual i propozuar në shkolla mund të mos jetë i mjaftueshëm: është më e përshtatshme të ndiqni orarin e kontrolleve të planifikuara në 6 dhe 12 muaj dhe më pas në 3 dhe 6 vjeç me vizita periodike çdo 2 vjet. Vëzhgimi i prindërve është i vlefshëm: kontrolloni nëse sytë kanë të njëjtin drejtim, nëse fëmija pulit sytë shpesh, raporton dhimbje koke ose shqetësime nga drita, tërheq kokën ose afron sytë më afër fletës gjatë kryerjes së detyrave të shtëpisë ose të vizatimit, janë të gjitha shenja që duhet të çojnë në një test të syrit.

A e dini se?

Shpesh dhimbja e kokës te fëmijët është shkaktuar nga përpjekjet e bëra nga sytë për t’u përqëndruar në imazhet dhe për të kompensuar defektin e shikimit: është një sinjal që kurrë nuk duhet të nënvlerësohet.

Lexo edhe: Si te parandaloni miopine tek femijet

Comments

comments

Loading...
Me shume ne: Nje guide e pergjithshme, Semundje tek femijet
a mund te masazhoj bebin prematur
A mund të masazhoj bebin prematurë?

  Po, mund ta masazhoni fëmijën kur ai të jetë mjaftueshëm i fortë. Është një mënyrë e mirë për t’i...

Close