Një studim, i sapo publikuar në revistën shkencore BMC Public Health, do t’i bëjë të lumtur adhuruesit e kafesë. Sipas hulumtimit, kafja ndihmon në zvogëlimin e rrezikut të kancerit të mëlçisë dhe sëmundjeve të mëlçisë që rrjedhin nga abuzimi me alkoolin, përfshirë dështimin kronik të mëlçisë, një nga sëmundjet më të shpeshta në botë.
Hulumtimi në gati 500,000 njerëz
Studimi i kryer në një mostër të madhe (494,585 persona) zgjati gati 11 vjet: gjatë gjithë kësaj periudhe, pjesëmarrësit u monitoruan për shëndetin e mëlçisë, indeksin e masës trupore, konsumimin e kafesë, alkoolit dhe pirjes së duhanit. Nga numri i përgjithshëm i individëve, 384,818 ishin konsumues kafeje, ndërsa 109,767 jo.
Rezultatet rehabilitojnë kafenë
Në fund të periudhës së vëzhgimit, studiuesit zbuluan se:
– ata që pinin çdo sasi kafeje dhe të çdo lloji, kishin një rrezik 20% më të ulët për të zhvilluar sëmundje kronike të mëlçisë ose sëmundje të mëlçisë yndyrore sesa ata që nuk e kishin konsumuar atë;
-ata që pinë kafe gjithashtu treguan një rrezik 49% më të ulët të vdekjes nga sëmundjet kronike të mëlçisë;
– nga totali, kishte 3,600 raste të sëmundjeve kronike të mëlçisë, me 301 vdekje dhe 1,839 raste të sëmundjes së mëlçisë yndyrore.
Efektet e dobishme me 3-4 gota në ditë
Ajo që studiuesit gjithashtu vunë re është se madhësia e efekteve pozitive në shëndetin e mëlçisë rritet me dozën e kafesë së konsumuar. Numri i sugjeruar i filxhanëve është rreth 3 ose 4 në ditë. Me një numër më të madh, nuk u vërejtën përfitime shtesë. Një ulje e rrezikut u vu re me të gjitha llojet e kafesë (të tretshme, pa kafeinë dhe të bluara), megjithëse efekti i marrë ishte më i madh me kafenë e bluar.
Shëndeti i mëlçisë, theksojnë ekspertët, përmirësohet jo vetëm duke pirë kafe, por, mbi të gjitha, duke zvogëluar konsumin e alkoolit dhe duke mbajtur një peshë të shëndetshme me aktivitet fizik dhe një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar.
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu