Konsumi i frutave ju mbron nga diabeti

0 0

Dy racione frutash në ditë mund të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 me 36%, një sëmundje që prek afërsisht 451 milionë njerëz në mbarë botën dhe 374 milionë njerëz të tjerë në rrezik për ta zhvilluar atë. Kjo u zbulua nga një grup studiuesish nga Instituti për Kërkime Ushqimore të Universitetit Edith Cowan (ECU), të cilët e publikuan hulumtimin në Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Një mostër prej afro 8000 australianësh

Për çdo person u mat marrja e frutave dhe lëngjeve të frutave dhe u vlerësua prania ose mungesa e diabetit pas 5 vjetësh.

Në fund të analizës, u shfaq një lidhje midis marrjes së frutave dhe shënuesve të insulinës, duke sugjeruar se kampioni që kishte konsumuar më shumë duhej të prodhonte më pak nga ky hormon për të ulur nivelet e glukozës në gjak.

Përfitimet e këtij zbulimi

Sipas autorit kryesor të studimit, Nicola Bondonno, ky rezultat është shumë i rëndësishëm sepse “nivelet e larta të insulinës (ose insulinemisë) mund të dëmtojnë enët e gjakut dhe lidhen me hipertensionin, obezitetin dhe sëmundjet e zemrës”.

Ai saktësoi gjithashtu se vetëm ajo pjesë e kampionit që kishte konsumuar fruta të freskëta dhe jo lëngje frutash, ka përfituar nga ky efekt shëndetësor, pasi këto të fundit janë më të pasura me sheqer dhe të varfër në fibra.

Vlerat e shumta të frutave dhe perimeve

Dr Agostino Consoli, president i Shoqërisë Italiane të Diabetit (Sid), kujton se frutat dhe perimet janë një burim i:

– fitokimikate të afta për të rritur ndjeshmërinë ndaj insulinës;

– fibrat që ndihmojnë në rregullimin e çlirimit të sheqernave në gjak, pasi ato përthithen më ngadalë se ato që përmbajnë ushqimet e tjera;

– vitamina;

– kripëra minerale.

A e dinit se?

Insulina është hormoni i prodhuar nga pankreasi që kontrollon nivelet e glukozës në gjak.






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

10 ushqimet më të mira...

Këto 10 ushqimet e para janë ideale për fëmijën tuaj sepse janë plot me lëndë ushqyese thelbësore, me çmime të arsyeshme, të lehta për t'u përgatitur dhe të shijshme. Avokadot...

Vaji i ullirit: zbulohet një...

Krahas vetive të njohura nutraceutike, për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore të pangopura dhe përbërjeve fenolike, vaji i ullirit ka edhe një veprim të fuqishëm antimikrobik kundër...

Vaji i palmës dhe kallamari...

Me acidin palmitik, konsumi i vajit të palmës dhe kallamarëve, djathrave të vjetruar, mund të ketë një efekt të rëndësishëm te tumoret, duke rritur agresivitetin e tyre dhe duke favorizuar...

8 arsye pse jemi gjithmonë...

Ju "gërryen" stomaku në mes të një takimi, në punë, në një mbledhje online? Të qenit i uritur vazhdimisht mund të shkaktohet nga mungesa e proteinave, fibrave dhe yndyrave në...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X