Kërpudha dhe ushqyerja me gji: po apo jo?

0 0

Kërpudhat janë një ushqim i jashtëzakonshëm, kanë një aromë karakteristike dhe të shijshme, përmbajnë shumë elementë ushqyes dhe janë me të vërtetë të ulëta në kalori. Sidoqoftë, disa mjekë këshillojnë të mos hani kërpudha gjatë ushqyerjes me gji sepse ato janë potencialisht toksike. Të tjerë besojnë se nënat që ushqehen me gji nuk duhet të hanë më shumë se 200 gramë kërpudha.

Dieta e nënës që ushqen fëmijën me gji është shumë e rëndësishme pasi ushqyesit e marrë nga nëna gjithashtu kalojnë përmes qumështit tek fëmija.

Për këtë arsye, shumë nëna pyesin veten: “A mund të ha kërpudha nëse ushqej fëmijën me gji?”

Le ta zbulojmë së bashku.

Ngrënia e kërpudhave

Të gjitha llojet e kërpudhave, nëse hahen në sasi të mëdha, janë potencialisht toksike. Doza maksimale e rekomanduar në një javë është 500 gramë për të gjithë të rriturit. Një nënë që ushqen gji meriton një diskutim të veçantë sa herë që flitet për ushqimet që duhen shmangur gjatë ushqyerjes me gji.

Sipas mjekëve më rigorozë, nuk duhet të ketë marrëdhënie midis kërpudhave dhe ushqyerjes me gji. Arsyeja e këtij ndalimi është se substancat e mundshme toksike të kërpudhave mund të kalojnë në gjak dhe qumësht, duke u bërë një rrezik për fëmijën.

Kërpudhat:

  • janë të vështira për tu tretur;
  • mund të shkaktojë helmim.

Ushqimi i kërpudhave gjatë laktacionit lejohet vetëm në rastin e kërpudhave të freskëta, të thata ose të ngrira që shiten në departamentin e frutave dhe perimeve në supermarkete pasi ato kontrollohen.

Nga ana tjetër, kërpudhat e korrura në pyll, origjina e të cilave është e panjohur dhe që mund të shkaktojnë helmim, janë të ndaluara. Në mënyrë të ngjashme, kërpudhat e papjekura, si dhe tartufet janë të ndaluara, sepse mund të jetë një shkak i toksoplazmozës.

Helmimi nga kërpudhat manifestohet me simptoma të ndryshme që mund të jenë:

  • diarre;
  • dhimbje në stomak;
  • të vjella;
  • konvulsione;
  • ngërçe muskulore;
  • përgjumje;
  • anemi;
  • dëmtim i pakthyeshëm i mëlçisë;
  • vdekje, nëse nuk ndërmerret ndonjë veprim në kohë.

Ngrënia e kërpudhave gjatë shtatzanisë, në të njëjtën mënyrë, është e rrezikshme sepse një helmim mund të çojë në abort.

Lexo edhe: Konsumimi i kerpudhave ne shtatzani



Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Oligosaharidet e qumështit njerëzor dhe...

Qumështi i gjirit është jashtëzakonisht kompleks. Çdo pikë e qumështit të gjirit përmban mijëra molekula të ndryshme që veprojnë se bashku në harmoni të plotë, si muzikantët e një orkestre,...

A mund të ha karcof...

Karcofi dhe ushqyerja me gji Nënat që ushqejnë fëmijët me gji duhet të hanë mirë sepse duhet të plotësojnë kaloritë e humbura gjatë ushqyerjes me gji, dhe t’i japin fëmijës...

Qumështi i nënës, një antibiotik...

Një substancë antibiotike (glicerina monolaurate, GML) është identifikuar në qumështin e gjirit në gjendje të mbrojë fëmijën nga baktere të caktuara dhe të afta për të promovuar rritjen e mikroorganizmave...

Rrëfëhet nëna: Ja pse ndalova...

Ushqyerja me gji është provuar prej kohësh si mënyra më e mirë për të ushqyer të porsalindurin. Por, ndonjëherë thjesht nuk është e mundur për nënat dhe nuk është rruga...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X