Kërpudha dhe ushqyerja me gji: po apo jo?

0 0

Kërpudhat janë një ushqim i jashtëzakonshëm, kanë një aromë karakteristike dhe të shijshme, përmbajnë shumë elementë ushqyes dhe janë me të vërtetë të ulëta në kalori. Sidoqoftë, disa mjekë këshillojnë të mos hani kërpudha gjatë ushqyerjes me gji sepse ato janë potencialisht toksike. Të tjerë besojnë se nënat që ushqehen me gji nuk duhet të hanë më shumë se 200 gramë kërpudha.

Dieta e nënës që ushqen fëmijën me gji është shumë e rëndësishme pasi ushqyesit e marrë nga nëna gjithashtu kalojnë përmes qumështit tek fëmija.

Për këtë arsye, shumë nëna pyesin veten: “A mund të ha kërpudha nëse ushqej fëmijën me gji?”

Le ta zbulojmë së bashku.

Ngrënia e kërpudhave

Të gjitha llojet e kërpudhave, nëse hahen në sasi të mëdha, janë potencialisht toksike. Doza maksimale e rekomanduar në një javë është 500 gramë për të gjithë të rriturit. Një nënë që ushqen gji meriton një diskutim të veçantë sa herë që flitet për ushqimet që duhen shmangur gjatë ushqyerjes me gji.

Sipas mjekëve më rigorozë, nuk duhet të ketë marrëdhënie midis kërpudhave dhe ushqyerjes me gji. Arsyeja e këtij ndalimi është se substancat e mundshme toksike të kërpudhave mund të kalojnë në gjak dhe qumësht, duke u bërë një rrezik për fëmijën.

Kërpudhat:

  • janë të vështira për tu tretur;
  • mund të shkaktojë helmim.

Ushqimi i kërpudhave gjatë laktacionit lejohet vetëm në rastin e kërpudhave të freskëta, të thata ose të ngrira që shiten në departamentin e frutave dhe perimeve në supermarkete pasi ato kontrollohen.

Nga ana tjetër, kërpudhat e korrura në pyll, origjina e të cilave është e panjohur dhe që mund të shkaktojnë helmim, janë të ndaluara. Në mënyrë të ngjashme, kërpudhat e papjekura, si dhe tartufet janë të ndaluara, sepse mund të jetë një shkak i toksoplazmozës.

Helmimi nga kërpudhat manifestohet me simptoma të ndryshme që mund të jenë:

  • diarre;
  • dhimbje në stomak;
  • të vjella;
  • konvulsione;
  • ngërçe muskulore;
  • përgjumje;
  • anemi;
  • dëmtim i pakthyeshëm i mëlçisë;
  • vdekje, nëse nuk ndërmerret ndonjë veprim në kohë.

Ngrënia e kërpudhave gjatë shtatzanisë, në të njëjtën mënyrë, është e rrezikshme sepse një helmim mund të çojë në abort.

Lexo edhe: Konsumimi i kerpudhave ne shtatzani






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Nënat nuk e prodhojnë qumështin...

Qumështi i nënës mund të jetë ushqimi i parë, por nuk krijohet gjithmonë njësoj. Tek njerëzit dhe gjitarët e tjerë, studiuesit kanë zbuluar se përbërja e qumështit ndryshon në varësi...

Qumështi i gjirit mbron fëmijët...

Përveç efekteve të tjera të shumta të dobishme, qumështi i gjirit mbron të porsalindurit nga Covid-19. Në fakt, ai ka aftësinë të përmirësojë mbrojtjen natyrale të fëmijës kundër efekteve të...

PediaMilk® dhe Gjidhënia, si lidhje...

``Gjidhënia është pjesë përbërëse e procesit riprodhues: gjidhënia përfaqëson ushqimin natyral dhe ideal për të sapolindurin dhe sjell baza biologjike dhe emocionale të pashembullta në zhvillimin e fëmijës; prandaj shoqëria...

Pesë këshilla si të ushqeni...

"Unë jam shumë e pasionuar për të drejtën tonë për të ushqyer me gji në publik," thotë nëna e dy fëmijëve Roxanne West, superylli i Instagramit (@bonjourblissblog) dhe krijuesja e...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X