Ushqimi gjatë shtatzënisë është thelbësor për zhvillimin e duhur të fëmijës. Por a duhet t’i hanë karkalecat e detit gratë shtatzëna?
Ju duhet të dini se është shumë e rëndësishme të ndiqni një dietë të shëndetshme dhe ka disa ushqime që duhen shmangur gjatë shtatzënisë, sepse ato mund të jenë të rrezikshme. Çfarë duhet të hani në shtatzëni? Sigurisht që duhet të sigurohemi që të marrim të gjitha vlerat ushqyese të nevojshme për zhvillimin e duhur të fetusit dhe që janë të dobishme për të siguruar shëndetin e nënës. Por ne gjithashtu duhet të përqendrohemi tek ushqimet që nuk duhet të hamë gjatë shtatzënisë, për të shmangur dëmtimin e shëndetit të gruas shtatzënë dhe fëmijës që rritet në barkun e saj.
Shtatzënia është një nga momentet e pakta në jetë ku një individ varet plotësisht nga një tjetër. Nevojat kalorike të një gruaje shtatzënë ndryshojnë sipas tremujorit. Në veçanti është thelbësore të konsumohet peshk gjatë nëntë muajve të shtatzënisë. Kjo pasi peshku është i pasur me proteina esenciale dhe acide yndyrore Omega 3 dhe Omega 6, të cilat janë shumë të rëndësishme për zhvillimin neurologjik të fetusit në barkun e nënës.
A duhet të shmangen karkalecat në shtatzëni?
Siç ju kemi thënë, peshku në shtatzëni është i rëndësishëm për zhvillimin e fëmijës, në sajë të vetive të tij ushqyese. Megjithatë, duhet marrë në konsideratë që jo të gjithë peshqit mund të hahen. Gjërat që duhen parë janë cilësia e tij dhe mbi të gjitha gatimi. Duke pasur parasysh rrezikun bakterial, peshku i papërpunuar ose edhe i tymosur duhet të shmanget. Sa i përket konsumimit të karkalecave të detit në shtatzëni, vlen e njëjta gjë. Ato kurrë nuk duhet të hahen të pagatuara, pasi ato mund të bartin shumë baktere të rrezikshme. Ky ushqim mund të hahet për sa kohë që është gatuar në përsosmëri, në mënyrë që të heqë ngarkesën bakteriale potencialisht të rrezikshme në fetus.
Karkalecat gjatë shtatzënisë: gatimi dhe origjina
Prandaj, për të qenë në gjendje të hani karkaleca gjatë shtatzënisë, është e nevojshme të siguroheni se janë gatuar shumë mirë. Për më tepër, është shumë e rëndësishme të ruash vlerat e origjinës së ketij ushqimi. Në rast dyshimi për gjendjen e karkalecave është apo edhe gaforreve apo frutave të tjera të detit, është më mirë t’i shmangni.
Këto janë ushqime shumë të shijshme, të cilat janë të vështira për të mos i ngrënë, sidomos kur dilni jashtë për drekë ose darkë. Një tjetër truk është t’i kushtoni vëmendje erëzave: nëse ka perime të pagatuara dhe ju jeni në shtëpinë e dikujt tjetër ose në restorant, nuk mund të jeni e sigurt se si këto produkte janë larë.
Lexo edhe: Si te gatuajme makarona me fruta deti?
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu