X

Kryesore

Ja cfare perfitoni nese jeni shtatzane ne shtet te huaj

E drejta e gruas shtatëzanë në spitalet e shtetit italian

Gratë shtatëzëna kanë të drejtë shërbimi falas në spitalet publike dhe në strukturat e akredituara, për disa lloje analizash klinike dhe laboratorike, për disa vizita të specializuara, për kurse përgjatë kohës së shtatëzanisë të organizuara nga konsultorja familjare, për shtrimin për të lindur dhe për kurimin si pasojë e sëmundjeve të mundshme.

Rregjistrimi i fëmijës

Rregjistrimi duhet të bëhet në:

  • zyrat e gjëndjes civile të komunës ku banon nëna ose në komunën ku ka lindur fëmijën, brenda 10 ditëve nga lindja;

ose

  • në zyrat e administratës së të njëjtit spital ku ka lindur fëmija, brenda 3 ditësh nga lindja.

Dokumentat e nevojshme janë:

Çertifikata e lindjes e lëshuar nga spitali dhe dokumentat e prindëve.

Kur gruaja nuk ka lejë qëndrimi

Gruaja e huaj shtatëzënë që nuk ka leje qëndrimi mund ta kërkojë atë për periudhën e shtatëzanisë dhe për 6 muajt e parë pas lindjes së fëmijës, duke paraqitur në kuesturë një çertifikatë mjeku që vërteton muajin e shtatëzanisë së gruas dhe kohën kur duhet të lindë.

Kur gruaja ka gjendje të keqe ekonomike

Gratë që ndodhen në vështirësi të madhe, munden t’i drejtohen enteve lokale (komunës, bashkisë, shërbimeve të vëndit ku ndodhet) ose shoqatave (asosiacioneve) të specializuara që parashikojnë ndërhyrje konkrete për ndihmë e për mbështetje sociale, psikologjike dhe në disa raste ekonomike

Lexo dhe: Bonus edhe per nenat e huaja qe lindin ne Itali!

Comments

comments

Me shume ne: Gjate shtatzanise
thumbnail_periudha eshtatezanise
Ja cila eshte e verteta e shtatzanise

Shtatzania: periudha që mund të konsiderohet si misteri i jetës. Ja cili është rrugëtimi i gruas përgjatë 9 muajve. Asaj...

Close