Ibuprofeni, përdorimi, efektet anësore dhe masat paraprake

0 2

Përdorimet

Ibuprofeni përdoret për të lehtësuar dhimbjen nga probleme të ndryshme si dhimbja e kokës, dhimbja e dhëmbëve, ngërçet menstruale, dhimbjet e muskujve ose artriti. Përdoret gjithashtu për të ulur temperaturën dhe për të lehtësuar dhimbjet e vogla dhe dhimbjet për shkak të ftohjes së zakonshme ose gripit.

Ibuprofeni është një ilaç josteroid anti-inflamator. Ai funksionon duke bllokuar prodhimin e substancave natyrale që shkaktojnë inflamacion në trup. Ky efekt ndihmon në uljen e ënjtjes, dhimbjes ose temperaturës.

Nëse jeni duke trajtuar një problem kronik siç është artriti, pyesni mjekun tuaj për trajtime ose ilaçe të tjera që mund të trajtojnë dhimbjen tuaj.

Kontrolloni përbërësit në etiketë edhe nëse e keni përdorur produktin më parë. Prodhuesi mund të ketë ndryshuar përbërësit. Gjithashtu, produktet me emra të ngjashëm mund të përmbajnë përbërës të ndryshëm të destinuar për qëllime të ndryshme.

Marrja e produktit të gabuar mund t’ju dëmtojë.

Si të përdorim ibuprofenin?

Nëse jeni duke marrë produktin pa recetë, lexoni të gjitha udhëzimet në paketën e produktit përpara se ta pini këtë ilaç. Nëse mjeku juaj ju ka rekomanduar këtë ilaç, lexoni udhëzuesin e dhënë nga farmacisti juaj përpara se të filloni të konsumoni ibuprofen. Nëse keni ndonjë pyetje, pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Ky ilaç merret përmes gojës, zakonisht çdo 4 deri në 6 orë me një gotë të mbushur me ujë (240 mililitra) përveçse nëse mjeku ju udhëzon ndryshe. Mos u shtrini për të paktën 10 minuta pas marrjes së këtij ilaçi. Nëse keni shqetësime në stomak kur merrni këtë ilaç, konsumoni pak ushqim ose qumësht.

Doza bazohet në gjendjen tuaj mjekësore dhe përgjigjen ndaj trajtimit. Për të zvogëluar rrezikun e gjakderdhjes në stomak dhe efekteve të tjera anësore, merreni këtë ilaç në dozën më të ulët efektive për kohën më të shkurtër të mundshme. Mos e rritni dozën tuaj ose mos e merrni këtë ilaç më shpesh sesa udhëzohet nga mjeku ose shpjegohet në ambalazhin e ilaçit.

Për probleme të vazhdueshme të tilla si artriti, vazhdoni të merrni këtë ilaç siç udhëzohet nga mjeku juaj.

Kur ibuprofeni përdoret nga fëmijët, doza bazohet në peshën e fëmijës. Lexoni udhëzimet e paketës për të gjetur dozën e duhur për peshën e fëmijës tuaj. Këshillohuni me farmacistin ose mjekun për çdo pyetje apo shqetësim që mund të keni.

Për probleme të caktuara (siç është artriti), mund të duhen deri në dy javë nga marrja e këtij ilaçi rregullisht, derisa të keni përfitimin e plotë.

Nëse po e merrni këtë ilaç “sipas nevojës” (jo në një orar të rregullt), mbani mend se ilaçet për dhimbjen funksionojnë më mirë nëse ato përdoren pasi shfaqen shenjat e para të dhimbjes. Nëse prisni derisa dhimbja të përkeqësohet, ilaçet mund të mos funksionojnë.

Nëse gjendja juaj vazhdon ose përkeqësohet, ose nëse mendoni se mund të keni një problem serioz mjekësor, merrni ndihmën mjekësore menjëherë.

Efektet anësore të ibuprofenit

Mund të keni të përziera, të vjella, dhimbje koke, diarre, konstipacion, marrje mendsh ose përgjumje. Nëse ndonjë prej këtyre efekteve vazhdon ose përkeqësohet, njoftoni menjëherë mjekun ose farmacistin tuaj.

Nëse mjeku juaj e ka udhëzuar këtë ilaç, mos harroni se ai ose ajo ka gjykuar që përfitimi për ju është më i madh se rreziku i efekteve anësore. Shumë njerëz që e përdorin këtë ilaç nuk kanë efekte anësore serioze.

Ky ilaç mund të ngrejë presionin e gjakut. Kontrolloni rregullisht tensionin e gjakut dhe tregojini mjekut nëse ju rritet tensioni.

Tregojini mjekut tuaj menjëherë nëse keni ndonjë efekt serioz anësor, duke përfshirë: fryrje të lehtë / gjakderdhje, ndryshime në dëgjim (të tilla si zhurmë në vesh), ndryshime mendore / gjendje shpirtërore, ngurtësim të pashpjegueshëm të qafës, shenja të problemeve në veshka (të tilla si ndryshimi në sasinë e urinës), ndryshimet në shikim, simptomat e dështimit të zemrës (siç janë fryrjet e këmbëve / këmbët, lodhja e pazakontë, shtimi i pazakontë / i papritur i peshës).

Ky ilaç rrallë mund të shkaktojë sëmundje serioze (ndoshta fatale) të mëlçisë. Merrni ndihmë mjekësore menjëherë nëse keni ndonjë simptomë të dëmtimit të mëlçisë, duke përfshirë: urinë të errët, të përziera / vjellje të vazhdueshme / humbje të oreksit, dhimbje stomaku / barku, zverdhje të syve / lëkurës.

Një reagim shumë serioz alergjik ndaj këtij ilaçi mund të jetë shumë i rrallë. Sidoqoftë, merrni ndihmën mjekësore menjëherë nëse vëreni ndonjë simptomë të një reaksioni serioz alergjik, që përfshin: skuqjen, kruajtjen / ënjtjen (veçanërisht të fytyrës / gjuhës / fytit), marrje mendsh, probleme me frymëmarrjen.

Kjo nuk është një listë e plotë e efekteve anësore të mundshme. Nëse vëreni efekte të tjera që nuk janë renditur më lart, kontaktoni mjekun ose farmacistin tuaj.

Masat paraprake

Para se të merrni ibuprofen, tregojini mjekut ose farmacistit nëse jeni alergjik ndaj tij; ndaj aspirinave ose ilaçeve të tjera jo steroide, anti-inflamatore  (të tilla si naproksen, celecoxib); ose nëse keni ndonjë alergji tjetër. Ky produkt mund të përmbajë përbërës joaktivë, të cilët mund të shkaktojnë reaksione alergjike ose probleme të tjera. Flisni me farmacistin tuaj për më shumë detaje.

Para se të merrni këtë ilaç, tregojini mjekut ose farmacistit historikun tuaj mjekësor, veçanërisht për: astmën (përfshirë një histori të përkeqësimit të frymëmarrjes pas marrjes së aspirinës ose ilaçeve të tjera), çrregullime të gjakut (të tilla si anemia, probleme me gjakderdhjen / mpiksjen), sëmundjet e zemrës (siç është sulmi i mëparshëm i zemrës), presioni i lartë i gjakut, sëmundjet e mëlçisë, goditje në tru, problemet me fytin / stomakun / zorrët (siç janë gjakderdhja, ulçera etj).

Problemet e veshkave ndonjëherë mund të ndodhin pas përdorimit të disa ilaçeve ku përfshihet edhe ibuprofeni.  Problemet ka më shumë gjasa të shfaqen nëse jeni të dehidratuara, keni probleme me zemrën ose keni sëmundje të veshkave, jeni i rritur i moshuar, ose nëse merrni ilaçe të caktuara. Pini shumë lëngje siç udhëzohet nga mjeku juaj për të parandaluar dehidratimin dhe tregojini menjëherë mjekut tuaj nëse keni ndryshim në sasinë e urinës.

A mund të marr ibuprofen nëse kam konsumuar alkool?

Ky ilaç mund t’ju shkaktojë marrje mendsh ose përgjumje. Alkooli dhe marihuana mund t’i rrisë këto simptoma. Mos i jepni makinës; mos përdorni makineri apo ndonjë pajisje që kërkojnë punë fizike, derisa të siguroheni që ju mund ta kryeni pa asnjë vështirësi atë. Kufizojini pijet alkoolike. Bisedoni me mjekun tuaj nëse përdorni marihuanë (kanabis).

Ky ilaç mund të shkaktojë gjakderdhje në stomak. Përdorimi i përditshëm i alkoolit dhe duhanit, veçanërisht kur kombinohet me këtë ilaç, mund të rrisë rrezikun tuaj për gjakderdhje në stomak. Kufizoni alkoolin dhe ndaloni pirjen e duhanit. Për më shumë informacion këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Ky ilaç mund t’ju bëjë më të ndjeshëm ndaj diellit. Kufizoni kohën tuaj në diell. Përdorni krem dielli dhe vishni veshje mbrojtëse kur jeni jashtë. Tregojini mjekut tuaj menjëherë nëse keni djegie nga dielli ose keni fshikëza në lëkurë / skuqje.

Para përdorimit të këtij ilaçi, gratë që janë të afta për të ngjizur dhe për të lindur fëmijë duhet të flasin me mjekun (e) e tyre në lidhje me përfitimet dhe rreziqet (të tilla si problemet për të mbetur shtatzënë), që përdorimi i medikamentit mund të ndikojë. Tregojini mjekut tuaj nëse jeni shtatzënë ose nëse planifikoni të mbeteni shtatzënë. Gjatë shtatzanisë, ky ilaç duhet të përdoret vetëm kur është e nevojshme qartë. Nuk rekomandohet të përdoret gjatë tremujorit të parë dhe të fundit të shtatzanisë për shkak të dëmtimit të mundshëm të fëmijës së palindur dhe ndërhyrjes në lindjen normale.

Ky ilaç kalon në qumështin e gjirit, por nuk ka gjasa të dëmtojë një foshnjë që ushqehet me gji. Këshillohuni me mjekun tuaj përpara se të ushqeni gji.

Ndërveprimet

Ndërveprimet e ilaçeve mund të ndryshojnë mënyrën e funksionimit të tyre ose të rrisin rrezikun për efekte anësore serioze. Ky dokument nuk përmban të gjitha ndërveprimet e mundshme të ilaçeve. Mbani një listë të të gjitha produkteve që përdorni (përfshirë ilaçet pa recetë dhe produktet bimore) dhe tregojani ato mjekut apo farmacistit tuaj. Mos filloni, ndaloni ose ndryshoni dozën e ndonjë ilaçi pa miratimin e mjekut tuaj.

Disa produkte që mund të bashkëveprojnë me këtë ilaç përfshijnë: aliskiren, frenuesit ACE (të tilla si captopril, lisinopril), bllokuesit e receptorëve të angiotenzinës II (të tilla si losartan, valsartan), cidofovir, kortikosteroide (si prednisoni), litium, “pilula uji” (etj. diuretikë të tillë si furosemide).

Ky ilaç mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes kur merret me ilaçe të tjera që gjithashtu mund të shkaktojnë gjakderdhje. Shembuj përfshijnë ilaçe kundër trombociteve të tilla si klopidogreli, “hollues të gjakut”, siç janë dabigatran / enoxaparin / ëarfarin, e të tjera.

Kontrolloni të gjitha etiketat e ilaçeve pa recetë apo bimore meqenëse shumë ilaçe përmbajnë lehtësues të dhimbjes / reduktues të temperaturës (përfshirë aspirinën). Këto ilaçe janë të ngjashme me ibuprofenin dhe mund të rrisin rrezikun tuaj për efekte anësore nëse merren së bashku. Sidoqoftë, nëse mjeku juaj ju ka udhëzuar të merrni aspirinë me dozë të ulët për sulm në zemër ose parandalimin e goditjeve (zakonisht me doza prej 81-325 miligramë në ditë), duhet të vazhdoni të merrni aspirinë nëse mjeku juaj nuk ju udhëzon ndryshe. Përdorimi i përditshëm i ibuprofenit mund të zvogëlojë aftësinë e aspirinës për të parandaluar sulmin në zemër / goditje në tru.

Bisedoni me mjekun tuaj për përdorimin e një ilaçi të ndryshëm (siç është acetaminofeni) për të trajtuar dhimbjen / temperaturën. Nëse duhet të merrni ibuprofen, bisedoni me mjekun tuaj për marrjen e menjëhershme të aspirinës (jo të veshur me enterik / EC) ndërsa merrni ibuprofen. Merrni ibuprofen të paktën 8 orë para ose të paktën 2 orë pas dozës tuaj të aspirinës. Mos e rritni dozën tuaj ditore të aspirinës ose mos ndryshoni mënyrën e marrjes së aspirinës / ilaçeve të tjera pa miratimin e mjekut tuaj.

Mbidoza

Nëse dikush ka marrë mbidozë dhe ka simptoma serioze, si të fikët ose probleme me frymëmarrjen, telefononi urgjencën.

Simptomat e mbidozës mund të përfshijnë: dhimbje të forta në stomak, frymëmarrje me probleme, përgjumje ekstreme.

Shënime

Nëse mjeku juaj e ka rekomanduar për ju këtë ilaç, mos e ndani atë me të tjerët.

Testet laboratorike dhe / ose mjekësore (të tilla si presioni i gjakut, testet e funksionit të veshkave) mund të bëhen periodikisht për të monitoruar përparimin tuaj ose kontrollin e efekteve anësore. Konsultohuni me mjekun tuaj për më shumë detaje.

Doza e harruar

Nëse po e merrni këtë ilaç në një orar të rregullt (jo vetëm “sipas nevojës”) dhe keni harruar të merrni një dozë, merreni atë sapo të kujtoheni. Nëse është afër kohës së dozës tjetër, kalojeni pa e marrë dozën e humbur. Merrni dozën tuaj të rradhës në kohën e rregullt. Mos e dyfishoni dozën tjetër.

Ruajtja

Ruajeni ilaçin në temperaturën e dhomës larg dritës dhe lagështirës. Mos e ruani në banjë. Mbajini të gjitha ilaçet larg fëmijëve dhe kafshëve shtëpiake.

 

  1. Ibuprofeni, përdorimi, efektet anësore dhe masat paraprake – Pergrate

    […] Ibuprofeni, përdorimi, efektet anësore dhe masat paraprake […]

  2. Ibuprofeni, përdorimi, efektet anësore dhe masat paraprake – Pergrate

    […] përdoret për të lehtësuar dhimbjen nga probleme të ndryshme si dhimbja e kokës… kliko ketu per ta lexuar te […]

Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar IdentifikohuMateriale te ngjashme

Cistiti, si ta mundni në...

Cistiti është një çrregullim mjaft i përhapur: një në dy gra, të paktën një herë në jetën e tyre, preket nga kjo sëmundje. "Cistiti, një menaxhim i shkathët" është projekti...

Fëmijët mbi dy vjeç mund...

Një studim italian ka verifikuar që maskat kirurgjikale nuk krijojnë probleme të frymëmarrjes edhe për fëmijët e vegjël, Studimi, i kryer nga studiuesit që raportojnë në Departamentin e Nënave-Foshnjave, në...

Laktimi jo shtatzënë: Çfarë do...

Simptomat Laktimi është procesi i prodhimit të qumështit të gjirit. Për gratë që janë shtatzënë ose kanë lindur kohët e fundit, laktacioni është normal. Hormonet sinjalizojnë gjëndrat e qumështit në...

Dhimbja e grykës gjatë Covid...

Pse të shqetësoheni për një dhimbje të vogël në qafë? Ka simptoma për të cilat pacientët pozitivë me Covid 19 duhet të kenë kujdes. Këtu përfshihen: këputje e përgjithshme, temperaturë,...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X