X

Kryesore

Gjumi i ditës përmirëson aftësitë gjuhësore të fëmijëve

Një ekip studiuesish gjermanë tregoi se foshnjat të cilët bëjnë një gjumë 50-minutësh gjatë ditës e kanë më të lehtë të flasin dhe të “lidhin” fjalët me kuptimin ne tyre.

Studimi i të sapolindurve nga gjashtë deri në tetë muaj

Studimi është bërë në një grup të foshnjave të moshës midis gjashtë dhe tetë muajsh nga hulumtuesit në Institutin Max Planck. Të gjithë iu nënshtruan një eksperimenti të thjeshtë që synonte vlerësimin e aftësive të tyre gjuhësore. Në fillim autorët kanë sjellë në vëmendje disa objekte të vogla për të cilat ata kanë dhënë emra të dashur. Në një moment të dytë ata u treguan atyre objekte të tjera, me formë ose ngjyrë të ndryshme, por t’i thirrur me të njëjtat pseudonime. Pastaj, ata i ftuan prindërit që të vinin fëmijët e tyre në gjumë dhe përsëritën testin pas zgjimit. Ky test u krye disa herë.

Gjumi ndikon në aftësitë gjuhësore

Duke respektuar sjelljen e fëmijëve, studiuesit vunë në dukje se disa fëmijë kishin vështirësi në ndërtimin e një lidhje mes objekteve dhe fjalëve: ata kishin vështirësi në shoqërimin e gjërave me një emër. Përveç atyre që kishin marrë një sy gjumë 50-minutësh. Në fakt, foshnjat të cilët ishin duke pushuar për vetëm nën një orë, kur u zgjuan dukeshin më mirë në gjendje për të njohur fjalën e duhur për objektin në fjalë se sa ata që nuk kishin fjetur ose kishin fjetur më shumë ose më pak. Sipas ekspertëve, një sy gjumë i moderuar mund të ndihmojë në konsolidimin e njohurive të reja, duke favorizuar kështu zhvillimin e gjuhës së fëmijëve.

Lexo edhe: Si te zhvilloj aftesite komunikuese te femijes perpara se te shkoje ne shkolle?

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme
shenja e horoskopit te bebit, gjidhenia
Si ndikon shenja e horoskopit të fëmijës në gjidhënie?

Ka shumë faktorë që ndikojnë në suksesin dhe vazhdimësinë e gjidhënies. Mesa duket një ndër këta faktorë është edhe shenja...

Close