Fruktoza e tepërt dëmton sistemin imunitar

0 0

Kohët e fundit ekziston një rrezik i ri: konsumimi i tepërt i fruktozës. Ky ushqim përdoret gjerësisht në prodhimin e ushqimit: është një sheqer që ka një fuqi më të lartë ëmbëlsuese sesa saharoza dhe një indeks të ulët glicemik. Këto karakteristika e kanë bërë atë shumë të popullarizuar si një zëvendësues më i shëndetshëm i sheqerit. Tani, megjithatë, hulumtimi nga Universiteti i Sëansea (MB) dhe botuar në Nature Communications zbulon rreziqet që marrja e një sasie të lartë fruktoze mund të sjellë për trupin tonë.

Rreziqet e fshehura te fruktoza

Është një sheqer natyral i pranishëm në ushqime të ndryshme, veçanërisht në fruta, por edhe në perime dhe miell që përdoret për makarona, bukë dhe pica. Në një dietë të ekuilibruar, konsumi i fruktozës që përmbahet natyrshëm në ushqime nuk shkakton ndonjë efekt negativ. Problemet lindin nga abuzimi sistematik i fruktozës së shtuar. Sipas hulumtimit, ajo stimulon inflamacionin në sistemin imunitar dhe ky proces bën që të prodhohen molekula më reaktive të shoqëruara me vetë inflamacionin. Ky proces mund të dëmtojë qelizat dhe indet dhe të kontribuojë që organet dhe sistemet e trupit të mos funksionojnë siç duhet dhe mund të çojnë në sëmundje. Marrja e fruktozës në sasi të mëdha në fakt shoqërohet me mbipeshë, diabetin e tipit 2 dhe sëmundjen e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (e quajtur edhe mëlçia yndyrore).

Në cilat ushqime gjendet

Në natyrë, fruktoza gjendet në fruta (prej nga ka marrë emrin), por edhe në mjaltë dhe perime. Rrushi i pjekur, banania dhe domatja janë vetëm disa nga ushqimet me përmbajtjen më të lartë të këtij sheqeri. Konsumi i tij është rritur ndjeshëm vitet e fundit në botën e zhvilluar duke qenë i pranishëm në shumë ushqime të përpunuara (të tilla si ëmbëlsira, pije të ëmbla, lëngje frutash, drithëra, biskota, reçel) ku përdoret për të ëmbëlsuar dhe për të ruajtur ushqimin për më gjatë. Fëmijët janë veçanërisht të rrezikuar, pasi ata janë konsumatorët kryesorë të këtyre ushqimeve të përpunuara.

Meqenëse problemet e shkaktuara nga fruktoza lindin pas konsumit të lartë dhe të vazhdueshëm me kalimin e kohës, ekspertët rekomandojnë të kufizohet përdorimi i saj si ëmbëlsues dhe të zvogëlohet marrja e ushqimeve dhe pijeve të që e përmbajnë në sasi të lartë.

Lexo edhe: Ushqimet e përpunuara ju bëjnë të hani më shumë






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Dieta e ulët në kalori,...

Një dietë me kalori të ulët duket se ngadalëson rritjen e tumoreve më shumë sesa një dietë ketogjenike. Ky është rezultati i një studimi të fundit nga një grup studiuesish...

Si të mbrojmë stomakun gjatë...

Antibiotikët kryejnë funksionin e eliminimit të infeksioneve bakteriale brenda trupit. Por antibiotikët nuk pastrojnë vetëm sëmundjen që shkaktojnë bakteret e këqija. Ata gjithashtu vrasin bakteret "e mira" të pranishme në...

Sekreti në ushqyerje që na...

EPIC, një studim i fundit multidisiplinar i publikuar në revistën shkencore "PLOS Medicine", ka treguar se shumëllojshmëria e ushqimit është baza e jetëgjatësisë. Për studiuesit, në fakt, "diversiteti në të...

Ide për ushqime të shëndetshme...

Ditët e fundit është bërë publik lajmi se Ministria e Arsimit dhe e Shëndetësisë kanë vendosur të ndalojnë disa ushqime që konsiderohen të pashëndetshme për t’u marrë me vete nga...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X