Kohët e fundit ekziston një rrezik i ri: konsumimi i tepërt i fruktozës. Ky ushqim përdoret gjerësisht në prodhimin e ushqimit: është një sheqer që ka një fuqi më të lartë ëmbëlsuese sesa saharoza dhe një indeks të ulët glicemik. Këto karakteristika e kanë bërë atë shumë të popullarizuar si një zëvendësues më i shëndetshëm i sheqerit. Tani, megjithatë, hulumtimi nga Universiteti i Sëansea (MB) dhe botuar në Nature Communications zbulon rreziqet që marrja e një sasie të lartë fruktoze mund të sjellë për trupin tonë.
Rreziqet e fshehura te fruktoza
Është një sheqer natyral i pranishëm në ushqime të ndryshme, veçanërisht në fruta, por edhe në perime dhe miell që përdoret për makarona, bukë dhe pica. Në një dietë të ekuilibruar, konsumi i fruktozës që përmbahet natyrshëm në ushqime nuk shkakton ndonjë efekt negativ. Problemet lindin nga abuzimi sistematik i fruktozës së shtuar. Sipas hulumtimit, ajo stimulon inflamacionin në sistemin imunitar dhe ky proces bën që të prodhohen molekula më reaktive të shoqëruara me vetë inflamacionin. Ky proces mund të dëmtojë qelizat dhe indet dhe të kontribuojë që organet dhe sistemet e trupit të mos funksionojnë siç duhet dhe mund të çojnë në sëmundje. Marrja e fruktozës në sasi të mëdha në fakt shoqërohet me mbipeshë, diabetin e tipit 2 dhe sëmundjen e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (e quajtur edhe mëlçia yndyrore).
Në cilat ushqime gjendet
Në natyrë, fruktoza gjendet në fruta (prej nga ka marrë emrin), por edhe në mjaltë dhe perime. Rrushi i pjekur, banania dhe domatja janë vetëm disa nga ushqimet me përmbajtjen më të lartë të këtij sheqeri. Konsumi i tij është rritur ndjeshëm vitet e fundit në botën e zhvilluar duke qenë i pranishëm në shumë ushqime të përpunuara (të tilla si ëmbëlsira, pije të ëmbla, lëngje frutash, drithëra, biskota, reçel) ku përdoret për të ëmbëlsuar dhe për të ruajtur ushqimin për më gjatë. Fëmijët janë veçanërisht të rrezikuar, pasi ata janë konsumatorët kryesorë të këtyre ushqimeve të përpunuara.
Meqenëse problemet e shkaktuara nga fruktoza lindin pas konsumit të lartë dhe të vazhdueshëm me kalimin e kohës, ekspertët rekomandojnë të kufizohet përdorimi i saj si ëmbëlsues dhe të zvogëlohet marrja e ushqimeve dhe pijeve të që e përmbajnë në sasi të lartë.
Lexo edhe: Ushqimet e përpunuara ju bëjnë të hani më shumë
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu