loading

Fëmijët në kohë provimesh ushqehen shumë keq

Fëmijët në periudhën e provimeve zakonisht përjetojnë stres dhe ky stres i shtyn drejt ushqimeve të shpejta, të pashëndetshme në tentativë për të lehtësuar tensionin dhe ankthin.




0 0

Testet në përfundim të semestrit rrisin konsumin e ëmbëlsirave, ushqimeve shumë të përpunuara dhe të skuqura. Kjo mbështetet nga një studim i botuar në Journal of Nutrition nga hulumtuesit në Universitetin e Gent (Belgjikë), sipas të cilit stresi me të cilin përballen fëmijët që i nënshtrohen provimeve i shtyn ata të preferojnë ushqimin pashëndetshëm për të gjetur ngushëllim dhe për të lehtësuar tensionin.

“Ushqimi i ngushëllimit”

Hulumtimi konfirmon një njohuri që e kishim hasur, pra në momentet e tensionit shumë njerëz kanë tendencë të konsumojnë më shumë ushqime se zakonisht dhe / ose të hanë ushqime me një përqindje më të lartë të yndyrës dhe sheqerit, në përpjekje për të fituar ngushëllim. Dhe fëmijët nuk bëjnë përjashtim. “Rezultatet tona që shqyrtojnë zakonet e të ngrënit të nxënësve që i nënshtrohen testeve konfirmojnë hipotezën e përkeqësimit të dietës së stresit”, shpjegon Nathalie Michels, e cila udhëhoqi hulumtimin.

Pyetësori anonim

Kërkuesit dërguan një studim anonim online për 232 studentë të universitetit belg dy herë para dhe pas një seance provimi. Pyetjet kishin të bënin me disa faktorë psiko-socialë, duke përfshirë stresin e perceptuar për shkak të provimit dhe zakoneve të ngrënies. Studimi zbuloi se sipas testeve, studentët kishin vështirësi në ndjekjen e një diete të shëndetshme, të prirur për të konsumuar shumë ëmbëlsira dhe ushqime me kalori të lartë. Ata që treguan nivele më të larta të stresit hëngrën ushqime jo të shëndetshme më shpesh se të tjerët.

Si të luftojmë stresin

Hulumtuesi shpjegon se strategji të ndryshme mund të përdoren për të luftuar tensionet emocionale dhe konsumimin e ushqimit të pashëndetshëm: nga ato që mësojnë menaxhimin e stresit, të tilla si meditimi dhe yoga, te ato që synojnë rritjen e njohurive dhe vetëdijes për atë që ne hamë, si kurse të edukimit të ushqimit, deri në mësimin e teknikave të vetë-efikasitetit për të trajnuar aftësinë e një personi për të arritur qëllime të caktuara me vullnetin e vetë.

Disa individë kanë më shumë gjasa të bëjnë zgjedhje jo të shëndetshme ushqimore gjatë kohëve të vështira: këta përfshijnë njerëz që konsumojnë ushqim për të kompensuar emocionet negative (ngrënësit emocionalë), të dashuruarit me ëmbëlsira dhe yndyra, individë të ndjeshëm ndaj ndëshkimit dhe shpërblimeve.

Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Doni që fëmija juaj të...

Duke u shpjeguar fëmijëve përfitimet e ngrënies së ushqimeve të shëndetshme do të rrisni konsumin e tyre. E rëndësishme është të përdoren shprehje që janë më të kuptueshme për ta,...

Pjepër jeshil apo portokalli, cili...

Të dyja këto fruta janë varietete të ndryshme të të njëjtit lloj me disa dallime mes tyre. Përfitimet shëndetësore Edhe pjepri jeshil edhe ai i verdhë përmbajnë shumë vitamina, minerale...

Ushqimet e përpunuara po rrisin...

Dashuria e njerëzve për ushqimet e përpunuara mund të jetë një nga arsyet për rritjen e theksuar të alergjive ushqimore dekadat e fundit, sipas një studimi të ri. Duke parë...

A funksionon dieta me kastraveca...

Çfarë është dieta me kastraveca? Dieta me kastraveca është një dietë që premton humbjen e rreth 7 kilogramëve për një ose dy javë. Ajo përmban kryesisht kastravecë të kombinuar me...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X