Testet në përfundim të semestrit rrisin konsumin e ëmbëlsirave, ushqimeve shumë të përpunuara dhe të skuqura. Kjo mbështetet nga një studim i botuar në Journal of Nutrition nga hulumtuesit në Universitetin e Gent (Belgjikë), sipas të cilit stresi me të cilin përballen fëmijët që i nënshtrohen provimeve i shtyn ata të preferojnë ushqimin pashëndetshëm për të gjetur ngushëllim dhe për të lehtësuar tensionin.
“Ushqimi i ngushëllimit”
Hulumtimi konfirmon një njohuri që e kishim hasur, pra në momentet e tensionit shumë njerëz kanë tendencë të konsumojnë më shumë ushqime se zakonisht dhe / ose të hanë ushqime me një përqindje më të lartë të yndyrës dhe sheqerit, në përpjekje për të fituar ngushëllim. Dhe fëmijët nuk bëjnë përjashtim. “Rezultatet tona që shqyrtojnë zakonet e të ngrënit të nxënësve që i nënshtrohen testeve konfirmojnë hipotezën e përkeqësimit të dietës së stresit”, shpjegon Nathalie Michels, e cila udhëhoqi hulumtimin.
Pyetësori anonim
Kërkuesit dërguan një studim anonim online për 232 studentë të universitetit belg dy herë para dhe pas një seance provimi. Pyetjet kishin të bënin me disa faktorë psiko-socialë, duke përfshirë stresin e perceptuar për shkak të provimit dhe zakoneve të ngrënies. Studimi zbuloi se sipas testeve, studentët kishin vështirësi në ndjekjen e një diete të shëndetshme, të prirur për të konsumuar shumë ëmbëlsira dhe ushqime me kalori të lartë. Ata që treguan nivele më të larta të stresit hëngrën ushqime jo të shëndetshme më shpesh se të tjerët.
Si të luftojmë stresin
Hulumtuesi shpjegon se strategji të ndryshme mund të përdoren për të luftuar tensionet emocionale dhe konsumimin e ushqimit të pashëndetshëm: nga ato që mësojnë menaxhimin e stresit, të tilla si meditimi dhe yoga, te ato që synojnë rritjen e njohurive dhe vetëdijes për atë që ne hamë, si kurse të edukimit të ushqimit, deri në mësimin e teknikave të vetë-efikasitetit për të trajnuar aftësinë e një personi për të arritur qëllime të caktuara me vullnetin e vetë.
Disa individë kanë më shumë gjasa të bëjnë zgjedhje jo të shëndetshme ushqimore gjatë kohëve të vështira: këta përfshijnë njerëz që konsumojnë ushqim për të kompensuar emocionet negative (ngrënësit emocionalë), të dashuruarit me ëmbëlsira dhe yndyra, individë të ndjeshëm ndaj ndëshkimit dhe shpërblimeve.
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu