Për të kapërcyer mosbesimin tipik të bebeve ndaj shijes së peshkut, mund të përpiqeni ta propozoni atë në formën e mini qofteve. Por nëna dhe babi duhet të japin një shembull të mirë. Ndoshta duke filluar që kur fëmija është ende në bark.
Nëna duhet të hajë peshk gjatë shtatzënisë
Fëmijët mësojnë të vlerësojnë shijen e ushqimit që në bark përmes lëngut amniotik të nënës. Prandaj, nëse peshku nuk është i pranishëm në dietën e nënës, fëmija do ta njohë atë si diçka të huaj, të panjohur, dhe sipas të gjitha gjasave nuk do të dëshirojë ta hajë atë. Prandaj është e rëndësishme që nëna shtatzënë të hajë peshk gjatë nëntë muajve. Duhet mbajtur mend gjithashtu se peshku është një burim i çmuar i acideve yndyrore të pangopura Omega 3, proteina, vitamina dhe kripëra minerale, siç është Jodi…
Arsyet e mospëlqimit të fëmijëve ndaj peshkut dhe si t’i menaxhojmë
- aroma;
- frika nga gjetja e një hale.
Për të bindur të vegjlit për të kapërcyer këtë frikë të fëmijëve, ju mund të shërbeni një peshk që të shijojë, të gatuar në formën e qofteve të vogla, ose edhe me ullinj.
Shërbejeni në pjata të thjeshta
Shumë shpesh, për t’i bindur fëmijët e tyre të hanë peshk, nënat përpiqen ta transformojnë shijen e tyre me kremra dhe salca. Kjo sjellje, megjithatë, është e gabuar. Do të merrni rezultate më të mira nëse peshku ofrohet në formën e mini qofteve sepse fëmijët janë të magjepsur nga “topthat”. Dhe qoftet e vockla figurojnë midis pjatave të tyre të preferuara.
Mosha e duhur
Topthat e peshkut mund t’i jepen fëmijës që pasi të mbushi një vjeç. Nga viti i tretë, gjithashtu mund të merrni ullinj dhe t’i mbushni me peshk. Konsumi i ullinjve gjithashtu lejon futjen e substancave bimore, në veçanti të acideve yndyrore të pangopura, të cilat jo gjithmonë janë të pranishme në dietën e fëmijëve dhe adoleshentëve.
Lexo edhe: Si të gatuajmë supë peshku
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu