Lidhja mes abuzimit me kripë dhe presionit të lartë të gjakut tashmë ishte diçka e njohur. Megjithatë, kohët e fundit, një studim ndërkombëtar i koordinuar nga Universiteti i Modenës dhe Reggio Emiliës zbuloi se edhe sasi të vogla natriumi (një nga dy elementët që përbëjnë molekulën e kripës) të marra çdo ditë mund të ndikojnë negativisht në nivelet e presionit të gjakut.
Një hulumtim që zgjat 3 vjet
Qëllimi i studimit ishte të analizonte efektin e konsumit të kripës, në veçanti natriumit, në nivelet e presionit të gjakut të subjekteve normotensione dhe hipertensionit. Rezultatet e studimit, të botuara në revistën shkencore autoritare të mjekësisë kardiovaskulare “Qarkullimi”, u arritën duke zbatuar metodën e re statistikore “Një fazë meta analizë” e cila lejon të përshkruajnë marrëdhënie “jo-lineare” dhe shumë më komplekse sesa analizat e mëparshme, që bazoheshin në një lidhje lineare midis një faktori dhe një rezultati shëndetësor, një karakteristikë, nganjëherë, e largët nga situatat ekzistuese.
Marrëdhënia e drejtpërdrejtë midis kripës dhe hipertensionit
Me studimin e meta-analizës, një rritje në nivelet e presionit të gjakut u vu re tashmë edhe në raste të marrjes së sasive shumë të ulëta të natriumit (nga 1-1,5 gram / ditë), si tek burrat dhe gratë, në të dy moshat: të reja dhe të moshuara, te individët normotensivë dhe hipertensivë (ku fakti është më i theksuar), në planin afatshkurtër dhe afatgjatë dhe pavarësisht nga trajtimi me ilaçe anti-hipertension.
Jo më shumë se 1.5-2.3 gram natrium në ditë
Studiuesit arritën në përfundimin se ky studim konfirmon rekomandimet e sugjeruara nga Shoqata Amerikane e Zemrës dhe EFSA për të mos tejkaluar një konsum ditor prej 1.5 – 2.3 gram natriumi.
5 gramë në ditë kripë (rreth një lugë çaji të vogël çaji) është konsumi maksimal ditor i rekomanduar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.
Lexo edhe: Nëse konsumoni shumë kripë jeni duke shkatërruar kockat tuaja
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu