Doni që fëmija juaj të hajë shëndetshëm? Shpjegojini përfitimet e ushqimeve

Nese doni qe femijet te hane ushqime te shendetshme, eshte mire qe te flisni shume me ta dhe t’i shpjegoni vlerat e cdo ushqimi qe u servirni.




0 0

Duke u shpjeguar fëmijëve përfitimet e ngrënies së ushqimeve të shëndetshme do të rrisni konsumin e tyre. E rëndësishme është të përdoren shprehje që janë më të kuptueshme për ta, të tilla si: “Nëse hani thjerrëza, ju do të rriteni më mirë dhe do të jeni në gjendje të vraponi më shpejt”. Kjo qasje do të ishte më e suksesshme se paraqitja e një ushqimi pa përshkruar vetitë e tij të dobishme. Ky është përfundimi i arritur nga një grup hulumtuesish nga Universiteti Shtetëror i Uashingtonit në Vancouver dhe nga Universiteti Shtetëror i Floridës në Tallahassee me një studim të botuar në Journal of Nutrition Education and Behavior.

Ushqyerja e fëmijëve mes moshës 3-5 vjeçare

Studimi u zhvillua në 87 fëmijë dhe të gjithë shprehën kënaqësinë e tyre me 4 ushqime të shëndetshme:

  • speca jeshile;
  • domate;
  • kuinoa;
  • thjerrëzat.

Për 6 javë shkencëtarët u ofruan atyre dy ushqime që ata i pëlqyen, të paktën dy herë në javë, ndërsa dy të tjerët u paraqitën ndryshe:

  • i pari i shoqëruar nga një përshkrim i përfitimeve që do t’u jepte nëse e hanin;
  • i dyti është shërbyer pa dhënë informacion shtesë.

Analiza e rezultateve në 3 hapa

Nga analiza e rezultateve doli se:

  1. Në fazën menjëherë pas përfundimit të testit nuk ka pasur përparim, ndoshta “sepse fëmijët ishin të lodhur duke ngrënë gjithmonë të njëjtat ushqime”;
  2. Në muajin e ardhshëm është vërejtur një ndryshim në sjellje, sepse fëmijët hëngrën dy herë ushqimin që shoqërohej nga fjalë pozitive në krahasim me atë që ishte paraqitur pa informacion shtesë.

Arsyeja kryesore për këtë rritje të konsumit varej nga fakti se fëmijët kanë qenë në gjendje të “asimilojnë” avantazhet që lidhen me konsumimin e ushqimeve të shëndetshme. Siç është raportuar nga Dr. Jane Lanigal, kreu i studimit: “Çdo fëmijë dëshiron të jetë më i madh, më i shpejtë dhe të jetë në gjendje të hidhet më lart. Përdorimi i këtyre shembujve e bën ushqimin më të shijshëm”.

Zakonet e shëndetshme të ushqimit konsumohen kryesisht në familje, që përfaqëson modelin kryesor të edukimit të referencës në sektorin e ushqimit, veçanërisht në fëmijëri dhe adoleshencë.



Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Si e përkeqëson kripa shëndetin...

Shumë kripë në tryezë mund të shkaktojë një rritje të presionit të gjakut; por gjithashtu mund të dobësojë sistemin imunitar dhe për rjedhojë aftësinë e trupit tonë për të luftuar...

Speci djegës na mbron nga...

Konsumi i specit djegës është i mirë për zemrën. Kjo u zbulua nga hulumtimi i Departamentit të Epidemiologjisë dhe Parandalimit të Institutit të neurologjisë, botuar në Gazetën e Kolegjit Amerikan...

Doni të mos shtoni peshë?...

Për të djegur kalori dhe për të parandaluar shtimin në peshë, nuk ka nevojë të agjëroni. Thjesht hani një mëngjes të pasur (dhe të shëndetshëm). Ja pse: Ngrënia e mëngjesit...

1 racion kos në ditë...

Zbulohet një tjetër veti e dobishme e kosit: na mbron nga kanceri i gjirit. Thjesht hani një racion (tas) në ditë. Ja pse: Një racion kos natyral në ditë mban...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X