X

Kryesore

Dhëmbët e fëmijës janë tregues të sëmundjeve të tjera

 

Sëmundja e celiakisë te fëmijët, apo edhe vetëm predispozita për sëmundjen, mund të zbulohet nga goja dhe më saktësisht nga shëndeti i dhëmbëve.

Shenjat treguese

Shenjat e sëmundjes që duhet të monitorohen janë të ndryshme, siç shpjegon Raffaella Docimo, drejtoreshë e Stomatologjisë Pediatrike në Universitetin Tor Vergata të Romës. Midis tyre edhe ndryshimi i smaltit, i karakterizuar nga një raport më i ulët i kalciumit dhe fosforit. Studime të tjera, nga ana tjetër, kanë gjetur dhimbje në mukozën gjuhësore, një pezmatim të veçantë të quajtur herpetiform, ose madje një prodhim të zvogëluar të pështymës, i cili mund të lidhet me sëmundjen e celiakisë. Gjithashtu të mos përjashtohet një vonesë në zhvillimin e kockave dhe shpërthimin e dhëmbëve. Shenjat e tjera mund të jenë njolla të bardha apo ngjyrë kafe në dhëmbë, brazdat dhe lezionet e smaltit të padukshëm për syrin e lirë.

Intoleranca e glutenit

Sëmundja celiakisë është një sëmundje autoimune e karakterizuar nga intoleranca ndaj glutenit, e cila zhvillohet kryesisht në individë të predispozuar gjenetikisht. Tek ata që vuajnë prej saj, proteina shkakton një aktivizim jo të duhur të mbrojtjes imune, të alarmuar nga prania e “armikut”. Gluteni shkakton një përgjigje të vërtetë imunologjike që shkakton dëme në muret e zorrëve. Të prekurit duhet t’i kushtojnë vëmendje të veçantë zgjedhjes së ushqimeve që përfshijnë në dietën e tyre, duke eliminuar nga lista të gjitha produktet që përmbajnë gluten.

Higjiena para së gjithash

Pavarësisht nga mundësia që të zbulohet prania e sëmundjes së celiakisë, goja e fëmijëve nuk duhet të neglizhohet kurrë. Kontrollet dentare të rregullta dhe të shpeshta kanë një efekt pozitiv në shëndetin e përgjithshëm të fëmijëve.

Shumica e njerëzve me sëmundje të celiakisë kanë defekte të smaltit të dhëmbëve.

Lexo edhe: Aleati me i ri i higjienes orale

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme
obeziteti ne femijeri, skleroze
Obeziteti në fëmijëri shkakton sklerozë në moshë të rritur

  Sipas një studimi të botuar në revistën mjekësore "Neurologji"skleroza e shumëfishtë mund të lidhet me mbipeshën në fëmijëri. Studime...

Close