X

Kryesore

Cili është ndryshimi midis placentës anteriore,  posteriore dhe asaj laterale

Placenta është barriera mbrojtëse që natyra ka krijuar për fetusin, është një organ që rritet bashkë me foshnjën gjatë nëntë muajve të shtatzënisë. Kjo mbështjellëse ka shumë funksione: sjell oksigjen dhe eliminon dioksidin e karbonit, ushqen krijesën për gjatë gjithë kohës së shtatzënisë, lë që të depërtojnë antitrupat e nënës, kujdeset për bebin duke i ofruar gjithçka që i nevojitet. Shpesh nënat shtatzëna kanë dyshime në lidhje me pozicionin e placentës, veçanërisht në dallimin midis placentës posteriore dhe placentës anteriore.

Gjatë kontrolleve mjekësore, gjinekologu kontrollon këtë diversitet, i cili kryesisht varet nga pozicioni i organit. Pra kemi të bëjmë me placentën posteriore (të pasme) kur ajo ndodhet midis shpinës së nënës dhe bebit, dhe kemi të bëjmë me placentën anterior kur ajo ndodhet midis fetusit dhe barkut. Të dyja këto situata nuk shkaktojnë probleme gjatë rritjes së foshnjës ose gjatë lindjes dhe nuk ndikojnë në shëndetin e gruas shtatzënë dhe fëmijës së saj. Placenta mund të vendoset në pjesë të ndryshme të mitrës: ajo mund të mbështetet në fund të mitrës, mund të vendoset në muret e prapme të mitrës – e cila është pjesa më e afërt me shtyllën vertebrale – ose në anë, në anën e djathtë ose të majtë; ose mund të marrë pozicione të ndërmjetme, për shembull, placenta mund të vendoset pjesërisht para ose pas dhe pastaj të shtrihet në njërën nga të dy anët, duke shkaktuar përkufizime si “placenta anterolaterale e djathtë” ose “placenta laterale e majtë”.

Rritja e placentës posteriore ose anterior varet nga vendi ku embrioni është vendosur dhe dallimet midis këtyre dy llojeve të placentës janë shumë të vogla. Por nuk mund të themi se njëra nga këto dy lloje është më mirë sesa tjetra.  Shumë nëna konfirmojnë se nëse është pranë shpinës, lëvizjet e foshnjës perceptohen më herët, ose në rastin e një operacioni cezarian është më mirë që placenta të jetë prapa, sepse është më i përshtatshëm për mjekët që të kryejnë operacionin.

Në përgjithësi, nuk duhet të ngrejë shqetësim nëse doktori ju thotë pozicionin e placentës, por është e rëndësishme që të dini pozicionin e saj, veçanërisht në rastet kur duhet t’i nënshtroheni një ekzaminimi të amniocentezës, në mënyrë që të vazhdoni ta mbroni fëmijën gjatë shtatzënisë deri në fazën përfundimtare.

Lexo edhe: Cfare eshte placenta akreta dhe placenta pervia?

Comments

comments

Me shume ne: Gjate shtatzanise
gjuajtjet e bebit
10 mënyra se si bebi ju dërgon sinjale nëse shtatzënia po shkon mirë apo ka rrezik

Kur një çift merr rezultat pozitiv në testin e shtatzënisë, të dy janë në “qiellin e shtatë”! Por kjo lumturi...

Close