X

Kryesore

Çfarë është objekti i tranzicionit dhe për çfarë i shërben fëmijës?

Objekti i tranzicionit

Shpesh fëmijët e vegjël zgjedhin një mbulesë, një kukull, por edhe një shall apo një këmishë të thjeshtë, si një objekt të preferuar nga i cili është e pamundur të largohen. Ai quhet një objekt tranzicioni, zgjidhet nga fëmija dhe duhet të jetë gjithmonë i pranishëm në të gjitha fazat e ditës: madje edhe në shkollë, për shembull. Këtu është gjithçka që ju duhet të dini rreth këtij “objekti të veçantë”.

Çfarë është objekti i tranzicionit?

Fëmijët mund të kenë shumë lodra, por ju mund t’i shihni ata të fiksuar me vetëm një prej tyre.

Një arush shumë i zakonshëm, një mbulesë ose thjesht një leckë për ta mbajtur fort për vete. Diçka që ka “erën e nënës”, të dashurisë dhe sigurisë. Një shoqërues i aventurave që gjithmonë duhet të jetë i pranishëm. E gjithë kjo ka një emër: objekt tranzicioni.

Objekti i përkohshëm për fëmijën

Objekti i tranzicionit për fëmijën është shumë i rëndësishëm. Në fakt, ky objekt ka rëndësi thelbësore për të, veçanërisht kur nëna nuk është e pranishme. Kjo është arsyeja pse shumë fëmijë sjellin objektin e tyre të përkohshëm në çerdhe dhe kudo, jashtë shtëpisë.

Objekti i tranzicionit Winnicott

I pari që ka folur për objektin apo fenomenin e tranzicionit, ishte pediatri anglez dhe psikoanalisti Donald Woods Winnicottriferendosi në një kohë të caktuar të zhvillimit të fëmijës. Objekti, në fakt, do të ndihmonte fëmijën të kalonte nëpër fazën e zhvillimit të egos dhe diferencimit nga nëna. Me fjalë të tjera, objekti do të ndihmojë fëmijën, i cili që nga lindja është plotësisht i varur nga nëna, të pranojë realitetin e jashtëm nga pak pa u traumatizuar, duke u përfshirë edhe duke qenë një individ i veçantë prej saj.

Lexo edhe: Femija e merr arushin kudo, a duhet te ndaloje ky zakon?

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme, Sjellja dhe zhvillimi i femijeve
si ti ndihmojme femijet te jene me aktive, femije aktive, aktivitet fizik
Si t’i motivojmë fëmijët të jenë më aktivë?

  Ju me siguri keni dëgjuar se shpenzimi i shumë kohe ulur është i dëmshëm për shëndetin tuaj, edhe nëse...

Close