X

Kryesore

Aspirina ne shtatzeni?

Aspirina, së bashku me paracetamolin dhe ibuprofenin, është një nga ilaçet më të përdoruara.

Por a mund të përdoren gjatë shtatzënisë?

Teoritë mbi këtë temë janë të diskutueshme. Këto ilaçe luajnë një rol analgjezik, ulin temperaturën dhe janë anti-inflamatore. Zvogëlojnë dhimbjet e muskujve, shpinës dhe dhimbjet e kokës.

Aspirina në shtatzëni

Ibuprofeni mund të shkaktojë aborte spontane dhe keqformime. Por në bazë të disa studimeve aspirina gjithashtu rrit rrezikun e abortit.  Për më tepër, këto efekte të padëshiruara ndodhin kryesisht në gjysmën e parë të shtatzënisë, ndërsa mund t’i merrni pa problem në tremujorin e dytë dhe të tretë.

Shumë gra preferojnë që gjatë shtatzanisë të zgjedhin aspirinën, për shkak se e konsiderojnë më të sigurt.  Por duhet të konsultoheni me mjekun kur keni nevojë për ilaç. Mund tëmerrni një lloj aspirine që ka një dozë më të ulët 75-100 miligramë.

Kjo aspirinë rekomandohet sidomos për gratë shtatzëna që kanë një rrezik më të madh të trompozës dhe sipas disa hulumtimeve, do të kishte një efekt pozitiv mbi fëmijën duke zvogëluar rrezikun e abortit dhe vdekjes në mitër.

Lexo edhe: Rreziku i abortit, kujdes nga aspirina dhe nga femijet djem

Comments

comments

Loading...
Me shume ne: Nje guide e pergjithshme, Nje guide rreth shtatzanise
A duhet te shmanget ushqimi i rruges ne shtatzani?
A duhet te shmanget ushqimi i rruges ne shtatzani?

Ushqimi luan një rol kyç në nëntë muajt e shtatzënisë dhe disa ushqime mund të jenë të rrezikshme për nënën...

Close