Edhe ushqimet mund të ndihmojnë në luftën kundër Covid-19. Kjo mbështetet nga një grup studiuesish amerikanë nga institucione të ndryshme (Johns Hopkins Bloomberg School of Health Public; Ëelch Center of Prevention, Epidemiology and Clinica Research; Divizioni i Mjekësisë Kardiovaskulare të Briham & Hospital Hospital në Boston; Departamenti i Mjekësisë i Spitalit Stamford) pas një sondazhi në internet të më shumë se dy mijë mjekëve dhe infermierëve me ekspozim të gjerë ndaj virusit në Francë, Gjermani, Itali, Spanjë, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara dhe botuar në British Medical Journal.
Hulumtime mbi zakonet e të ngrënit
Të gjithë mjekët dhe infermierët e intervistuar u regjistruan në Survey Healthcare Globus, një rrjet global i profesionistëve të kujdesit shëndetësor. Hulumtimi konsistonte në marrjen e informacionit në kohë:
- mbi dietën e ndjekur nga secili pjesëmarrës, duke përdorur një pyetësor mbi shpeshtësinë e ushqimeve të konsumuara gjatë vitit të kaluar;
- ashpërsia e çdo infeksioni Covid-19;
- mbi historinë personale, historinë mjekësore dhe stilin e jetës.
Përveç kësaj, për studimin, studiuesit vlerësuan parametra të tjerë potencialisht me ndikim, të tilla si mosha, origjina etnike, specialiteti mjekësor dhe mënyra e jetesës (pirja e duhanit dhe / ose stërvitja).
Covid-19 dhe ushqimet
Nga analiza e të dhënave të mbledhura doli se ata që kishin ndjekur:
- dietat me bazë perimesh kishin 73% më pak të ngjarë të kishin infeksione të moderuara deri të rënda nga Covid-19 sesa ata që nuk i ndiqnin këto dieta;
- dietat me bazë peshku kishin 59% më pak të ngjarë të kishin infeksione të moderuara deri të rënda nga Covid-19 sesa ata që nuk i ndiqnin këto dieta;
- dietat e ulëta në karbohidrate dhe të pasura me proteina kishin, nga ana tjetër, pothuajse 4 herë më shumë gjasa për të marrë një infeksion të moderuar deri të rëndë Covid-19.
Lidhja e mundshme mes dietës dhe infeksionit
Sipas studiuesve, studimi nuk do të lejonte krijimin e një shkaku, por korrelacionet e mëposhtme:
- dietat me bazë bimore janë të pasura me vitamina dhe minerale, lëndë ushqyese të afta për të siguruar një përgjigje imune “efikase”;
- Dietat me bazë peshku janë të pasura me vitaminë D dhe acide yndyrore, lëndë ushqyese të njohura për vetitë e tyre të fuqishme anti-inflamatore.
Rezultatet e këtij hulumtimi sugjerojnë se një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar, e pasur me ushqime bimore dhe peshk, mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të formës së rëndë të infeksionit Covid-19, të shkaktuar nga koronavirusi SARS-CoV-2.
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu