A ndihmon ushqimi në luftën kundër Covid 19?

0 0

Edhe ushqimet mund të ndihmojnë në luftën kundër Covid-19. Kjo mbështetet nga një grup studiuesish amerikanë nga institucione të ndryshme (Johns Hopkins Bloomberg School of Health Public; Ëelch Center of Prevention, Epidemiology and Clinica Research; Divizioni i Mjekësisë Kardiovaskulare të Briham & Hospital Hospital në Boston; Departamenti i Mjekësisë i Spitalit Stamford) pas një sondazhi në internet të më shumë se dy mijë mjekëve dhe infermierëve me ekspozim të gjerë ndaj virusit në Francë, Gjermani, Itali, Spanjë, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara dhe botuar në British Medical Journal.

Hulumtime mbi zakonet e të ngrënit

Të gjithë mjekët dhe infermierët e intervistuar u regjistruan në Survey Healthcare Globus, një rrjet global i profesionistëve të kujdesit shëndetësor. Hulumtimi konsistonte në marrjen e informacionit në kohë:

  • mbi dietën e ndjekur nga secili pjesëmarrës, duke përdorur një pyetësor mbi shpeshtësinë e ushqimeve të konsumuara gjatë vitit të kaluar;
  • ashpërsia e çdo infeksioni Covid-19;
  • mbi historinë personale, historinë mjekësore dhe stilin e jetës.

Përveç kësaj, për studimin, studiuesit vlerësuan parametra të tjerë potencialisht me ndikim, të tilla si mosha, origjina etnike, specialiteti mjekësor dhe mënyra e jetesës (pirja e duhanit dhe / ose stërvitja).

Covid-19 dhe ushqimet

Nga analiza e të dhënave të mbledhura doli se ata që kishin ndjekur:

  1. dietat me bazë perimesh kishin 73% më pak të ngjarë të kishin infeksione të moderuara deri të rënda nga Covid-19 sesa ata që nuk i ndiqnin këto dieta;
  2. dietat me bazë peshku kishin 59% më pak të ngjarë të kishin infeksione të moderuara deri të rënda nga Covid-19 sesa ata që nuk i ndiqnin këto dieta;
  3. dietat e ulëta në karbohidrate dhe të pasura me proteina kishin, nga ana tjetër, pothuajse 4 herë më shumë gjasa për të marrë një infeksion të moderuar deri të rëndë Covid-19.

Lidhja e mundshme mes dietës dhe infeksionit

Sipas studiuesve, studimi nuk do të lejonte krijimin e një shkaku, por korrelacionet e mëposhtme:

  • dietat me bazë bimore janë të pasura me vitamina dhe minerale, lëndë ushqyese të afta për të siguruar një përgjigje imune “efikase”;
  • Dietat me bazë peshku janë të pasura me vitaminë D dhe acide yndyrore, lëndë ushqyese të njohura për vetitë e tyre të fuqishme anti-inflamatore.

Rezultatet e këtij hulumtimi sugjerojnë se një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar, e pasur me ushqime bimore dhe peshk, mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të formës së rëndë të infeksionit Covid-19, të shkaktuar nga koronavirusi SARS-CoV-2.






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Vaji i ullirit përmirëson kujtesën...

A doni ta mbani trurin të ri dhe të luftoni plakjen? Sipas një studimi italian, që është ende në progres, në fakt, vaji i ullirit ekstra i virgjër ndihmon në...

Alergjia nga lajthitë, si të...

Lajthitë janë një frut arror me shumë përdorime, mund t’i gjejmë në shumë ëmbëlsira dhe ushqime, por edhe në produkte për kujdesin e trupit dhe kozmetikë në përgjithësi. Prandaj është...

Mishi i kuq, i përpunuar...

Është zbuluar një lidhje e mundshme shkencore midis konsumit të lartë të mishit të kuq, të përpunuar dhe jo, dhe rolit kancerogjen të këtij ushqimi në zhvillimin e kancerit kolorektal,...

Si ndikon qumështi në sëmundjet...

Qumështi nuk rrit nivelet e kolesterolit në gjak, as rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, por rrit vetëm pak, indeksin e masës trupore. Ky është rezultati i një studimi të kryer nga...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X