Mëlçia në shtatzani
Ndër ushqimet që duhen shmangur gjatë shtatzanisë është edhe mëlçia e viçit, kalit apo ndonjë lloji tjetër.
Pse mëlçia është një nga ushqimet e ndaluara në shtatëzani?
Mëlçia: vlerat dhe vetitë ushqyese
Mëlçia është një lloj mishi shumë i zakonshëm, veçanërisht në llojet e:
- mëlçia e patave;
- mëlçia e viçit;
- mëlçia e lepurit;
- mëlçia e pulës;
- mëlçia e gjedhit.
Vlerat ushqyese të mëlçisë janë të shumta; në fakt është një ushqim i pasur me:
- proteina;
- acid folik;
- hekur.
Kaloritë e mëlçisë janë 165 në 100 gramë.
Pra, konsumi i mëlçisë është i mirë, por pse jo në shtatzani?
Të gjithë elementët e pranishëm në mëlçi, pra, janë thelbësorë për trupin dhe gjithashtu për një grua shtatzënë, por problemi i mëlçisë është se përmban shumë vitaminë A.
Një tepricë e vitaminës A në shtatzëni mund të çojë në keqformime të fetusit. Instituti i Mjekësisë (IOM) ka vendosur, për vitaminën A në shtatzani, dozat e rekomanduara ditore, të cilat janë 2565 IU (njësi ndërkombëtare).
Vetëm mendoni se në një pjesë mëlçie prej 80 gramë:
- e mëlçisë së pulës, ka 12000 IU të vitaminës A;
- mëlçia e viçit gjithashtu përmban 27,000 IU të vitaminës A.
Lidhja midis keqformimeve të fetusit dhe konsumit të mëlçisë nuk është ende e sigurt, por këshillohet që të shmangni konsumimin e saj gjatë shtatzanisë.
Ose, nëse i kërkoni këshillë mjekut, mund të hani një fetë mëlçi, gjatë shtatzanisë, më së shumti dy herë në muaj.
Lexo edhe: Çfare duhet te hani gjate shtatzanise per te mos fituar peshe
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu