Peshku shpatë në shtatzani
Konsumi i peshkut gjatë shtatzanisë rekomandohet absolutisht për shëndetin e mirë të nënës dhe fëmijës.
Sidoqoftë, ka disa peshq që duhet të shmangen gjatë shtatzanisë, sepse mund të shkaktojnë probleme.
Le të shohim, për shembull, nëse mund të hani peshk shpatë gjatë shtatzanisë.
Peshku shpatë në shtatzani: po apo jo?
Nënat e ardhshme duhet të shmangin ngrënien e peshkut të shpatë gjatë shtatzanisë, sepse i përket asaj liste të peshqve që mund të përmbajnë mërkur.
Peshku është një burim i rëndësishëm i lëndëve ushqyese si acide yndyrore omega-3 dhe jod, të cilat promovojnë zhvillimin e duhur të sistemit nervor. Por disa peshq gjithashtu tentojnë të grumbullojnë ndotës të mjedisit, siç është mërkuri, kjo është arsyeja pse ata ndalohen në shtatzani.
Mërkuri është një metal normalisht i pranishëm në mjedis, i lëshuar nga ndotjet industriale. Kur mërkuri kontaminon gjallesat ujore, bakteret e shndërrojnë atë në një formë më të rrezikshme se normalja. Mërkuri tek peshku është i dëmshëm për zhvillimin e sistemit nervor dhe të trurit.
Prandaj ekspertët rekomandojnë shmangien e peshqve të mëdhenj në veçanti, siç janë:
- peshku shpatë;
- ton;
- peshkaqen;
- skumbri.
Ndalimi vlen si për gratë shtatzëna ashtu edhe për ato gjidhënëse, si dhe për fëmijët e vegjël.
Gjithashtu shmangni peshkun e tymosur, kur jeni shtatzanë.
Ushqyerja në shtatzani vlen si për mirëmbajtjen e nënës, ashtu edhe për zhvillimin e shëndetshëm të fetusit. Një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar në përgjithësi presupozon konsumin e: proteinave (mishit, peshkut, bishtajoreve); karbohidrateve (drithëra, makarona, bukë dhe oriz); qumështi dhe produktet e qumështit (djathi); fruta dhe perime.
Çdo grua që është në pritje duhet të njohë ushqimet që nuk këshillohet të hajë gjatë shtatzanisë dhe të zgjedhë ushqimet më të sigurta për veten dhe për fëmijën. Në fakt, disa ushqime mund të përfshijnë rrezikun e marrjes së toksoplazmozës, salmonelës ose listeriozës. Intoksikimet të cilat, në këtë fazë të veçantë të jetës, mund të jenë të rrezikshme për shtatzaninë dhe shëndetin e fetusit.
Gjërat që nuk duhet të hani gjatë shtatzanisë janë: peshq të papërpunuar, në veçanti butakë; vezë të papërpunuara ose të pjekura; lakër të papërpunuar; djathëra të butë të papasterizuar; qumësht i papastruar; mish i papërpunuar ose i pjekur.
Lexo edhe: A mund të ha ton peshku gjatë shtatzanisë?
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu