Kivi dhe shtatzania
Konsumi i frutave gjatë shtatzanisë është thelbësor për shëndetin e nënës dhe fëmijës.
Ndër frutat më të rekomanduara dhe më të dobishme është kivi.
Le të shohim pse një nënë e ardhshme duhet të hajë gjithmonë kivi në shtatzani.
Kivi në shtatzani? Absolutisht po!
Fruti i kivit është një frut shumë i dashur. Përfitimet e tij gjatë shtatzanisë janë të shumëfishta.
Kaloritë e kivit dhe vlerat ushqyese: Kaloritë e kivit, në të vërtetë, janë vetëm 61 në 100 gramë.
Sa për vlerat e tjera ushqyese, gjithashtu: kivi është një frut i pasur me vitamina, në veçanti me vitaminë C, E, K dhe flavonoide, të domosdoshme për shëndetin e fetusit; është i pasur me kalium, thelbësor në ushqyerjen e duhur gjatë shtatzanisë dhe ndihmon në parandalimin e depresionit, lodhjes, ngërçeve dhe çrregullimeve të traktit të tretjes; është i pasur me folate, që favorizon zhvillimin e saktë të tubit nervor të foshnjës dhe është themelor për zhvillimin e trurit dhe aftësive njohëse; 84% e tij është e përbërë nga uji; ai përmban 9% karbohidrate.
Kivi përmirëson shëndetin kardiovaskular dhe shqetësimet e gjumit
Konsumi i kivit në shtatzani ndihmon në përmirësimin e shëndetit kardiovaskular, falë pranisë së:
polifenoleve;
vitaminës C;
vitaminës E;
kaliumit.
Ngrënia e kivit çdo ditë zvogëlon rrezikun e koagulimit të gjakut, aterosklerozës dhe sëmundjeve të tjera të zemrës.
Përveç kësaj, shqetësimet e gjumit janë shumë të shpeshta, veçanërisht në shtatzëninë e hershme.
Kivi gjithashtu ndihmon për të luftuar këto bezdi sepse serotonini dhe flavonoidet përmirësojnë cilësinë e gjumit.
Kivi dhe tretja në shtatzani
Tretja në shtatzani mund të ngadalësohet pasi mitra rritet në vëllim, për shkak të presionit në bark.
Kivi ndihmon në promovimin e tretjes dhe funksionimin e saktë të zorrëve gjithashtu sepse, falë përmbajtjes së fibrave, kivi ka veti laksative.
Kivi dhe diabeti, kivi dhe hekuri
Prania e ulët e sheqernave në kivi është ideale për nënat në pritje që vuajnë nga diabeti gestacional ose për ato që vuajnë prej tij edhe jashtë shtatzanisë.
Për më tepër, ky frut, falë pranisë së luteinës, lehtëson thithjen e hekurit, që është shumë i rëndësishëm në shtatzani. Përveç kësaj, luteina gjithashtu promovon shëndetin e duhur të syve.
Kivi dhe vitamina C në shtatzani
Ndoshta shumë nuk e dinë që kivi përmban më shumë vitaminë C se portokalli dhe limoni.
Prandaj, kivi në shtatzani kontribuon në forcimin e sistemit imunitar, si dhe në mbrojtjen e trupit nga gripi, ftohjet dhe infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes.
Për më tepër, ndër përfitimet e ndryshme, vitamina C siguron shëndetin e dhëmbëve dhe mishrave, si dhe parandalimin e patologjive pak a shumë serioze.
Përfitime të tjera të kivit në shtatzani
Karakteristikat e dobishme të kivit gjatë shtatzanisë sigurisht që nuk kanë mbaruar këtu.
Kivi, në fakt:
- është një antioksidant i fuqishëm, i cili mbron trupin nga dëmtimet e radikaleve të lira;
- mban lëkurën e re dhe zvogëlon rreziqet e rrezeve UV;
- kalciumi dhe fosfori gjithashtu parandalojnë shfaqjen e patologjive siç është osteoporoza.
Lexo edhe: Kur mund t’ja prezantojme kivin bebit dhe cilat jane disa nga perfitimet nga konsumimi i tij?
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu